|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Blizanaca će biti sve više

Novosti.rs, 29.1.2018
Profesor Snežana Plešinac : Kako biomedicinski potpomognuta oplodnja postaje sve zastupljeniji metod na putu do potomstva, ima i više duplih i troduplih radosti!

image
/11


Trojke, pa i četvorke, a pogotovo blizanci nisu baš retkost, ali u budućnosti možemo da očekujemo da ova pojava postane - uobičajena. Kako biomedicinski potpomognuta oplodnja postaje sve zastupljeniji metod na putu do potomstva, ima i više blizanačkih trudnoća i "duplih radosti". Iako se kod jednojajčanih blizanaca veoma često desi neka vrsta komplikacije, najčešće diskordinantni rast, većina ovih problema je predvidiva ukoliko se u 12. nedelji trudnoće uradi dabl test i postavi tačna dijagnoza. Profesor Snežana Plešinac, supspecijalista perinatologije u Kliničkom centru Srbije i predsednik Društva za fetalnu i neonatalnu medicinu Srbije, objašnjava, za "Novosti", da blizanačke trudnoće uvek treba pažljivo pratiti i da se čak i velike komplikacije, kao što je sindrom interblizanačkih transfuzija, mogu izlečiti uz pomoć savremene fetalne hirurgije.


* Koliko su česte blizanačke trudnoće?

- Od ukupnog broja trudnoća, između dva i tri odsto su blizanačke. U GAK "Višegradska" rodi se između 150 i 200 parova blizanaca godišnje, dok je na nivou Srbije taj broj oko 500. Blizanci se rađaju sve češće i biće ih još više, pre svega zahvaljujući vantelesnoj oplodnji.


* Zbog čega kod vantelesne oplodnje ima tako mnogo blizanaca?

- Tokom takvog procesa, u telo trudnice vraća se više od jednog embriona, čime podižemo verovatnoću da dođe do trudnoće, pa imamo i više od jednog deteta. Dešava se da pacijentkinja neće da prihvati redukciju i smanji broj plodova, pa ostane i po tri embriona. Zbog toga imamo sve više blizanaca, trojki pa i četvorki.


* Postoji li razlika između vantelesne i spontane blizanačke trudnoće?

- Suštinski važna razlika je u tome da li su blizanci jednojajčani ili dvojajčani, dok način nastanka nema veliki uticaj. Kod dvojajčanih, bebe su u odvojenim posteljicama, zbog čega je trudnoća bezbednija i komplikacije su retke. Jednojajčani blizanci su češći iz spontanih trudnoća.


* Zašto jednojajčani blizanci imaju veći rizik od komplikacija?

- Često se dešava da posteljica ne bude podeljena ravnomerno, pa da to bude uzrok što bebe nisu jednake veličine. Kod takvih, diskordinantnih blizanaca, razlika u veličini je oko 10 odsto. Zbog toga je vrlo važno da žena uradi dabl test u 12. nedelji trudnoće, kako bi se na vreme dijagnostikovalo koliko posteljica postoji i šta je potrebno uraditi. Dešava se da trudnicama iz unutrašnjosti niko ne kaže da je dabl test obavezan, pa ih tokom šestog ili sedmog meseca pošalju u Klinički centar Srbije, kada shvate da nešto nije u redu. Diskordinantni rast je česta komplikacija, a za to postoji rešenja. Mnoge druge situacije kod jednojajčanih blizanaca mogu da budu mnogo komplikovanije.


* Postoje i ozbiljnije situacije?

- Kod blizanaca koji dele posteljicu može da dođe do sindroma interblizanačkih transfuzija. To znači da jedna beba dobija manje krvi, pa čak i ono što dobije prebacuje i "pumpa" drugoj bebi. Onda jedna slabije raste, dok druga bude velika, ali preopterećena, jer malo srce nije predviđeno za toliku količinu krvi. Zbog toga postoji rizik od gubitka cele trudnoće. Ova komplikacija je najteža, ali na svu sreću, nije česta.


* Kako se taj sindrom leči?

- Fetalna hirurgija omogućava da se laserom razdvoje patološke veze krvnih sudova, nakon čega svaki blizanac postaje samostalniji. Ova metoda u Srbiji se radi samo u GAK "Narodni front". Do pre 10 ili 15 godina nismo mogli da uradimo ništa drugo osim da izazovemo prevremeni porođaj, koji je uvek rizičan i predstavlja prvi uzrok morbiditeta i mortaliteta kod novorođenih beba.


* Koliko je blizanačka trudnoća teška za trudnicu?

- Generalno, anksioznost često prati trudnoću kod vantelesne oplodnje, zbog toga što su parovi godinama namučeni pokušajima, brigom i strahom od gubitka trudnoće. Takođe, kada žena uđe u trudnoću sa viškom kilograma, dijabetesom ili visokim pritiskom, to je veliko opterećenje. Zbog toga treba voditi računa o telesnoj masi i objasniti ženama da u trudnoći ne treba da jedu za dvoje, naročito ne za troje, već da imaju raznovrsnu ishranu sa dominantnim unosom proteina.


* Zbog čega se carski rez tako često primenjuje?

- Kako bi se sačuvalo zdravlje trudnice, veliki broj blizanačkih trudnoća mora da se završi ranije nego što je uobičajeno, već posle 36. nedelje. Pošto grlić tada još nije spreman za porođaj, često se primenjuje carski rez. S druge strane, kada se ostvare svi uslovi, kada je trudnica u dobrom zdravstvenom stanju i kada prva beba prednjači glavicom, na drugoj bebi primenjujemo takozvani unutrašnji okret i porođaj može da protekne prirodno.

 


DEVOJČICE BRŽE NAPREDUJU

* Da li se blizanačka trudnoća razlikuje u zavisnosti od pola deteta?

- Pokazalo se da dečaci slabije napreduju, i manje su otporni, u odnosu na devojčice, kada se radi o dvojajčanim blizancima različitog pola. Iz iskustva znam da devojčice teške 1.500 grama provedu u izoleti svega nekoliko dana, dok dečaci koji imaju 2.800 grama ostanu u izoleti i po mesec dana. Još nije otkriven tačan razlog, ali je primećeno da su devojčice stabilnije i brže napreduju, dok dečacima uvek treba više vremena.


Izvor: novosti.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
9
Rh negativna krvna grupa - rizik za majku ...
Ukoliko u krvi imate Rezus protein onda ste Rh pozitivni (+), kao i većina ljudi, a ako ga nema onda ste Rh negativni (-...
7
Trudnička vakcina protiv gripa štiti i bebe
Novorođenčad čije su majke tokom trudnoće dobile vakcinu protiv gripa su pod manjim rizikom da se zaraze ili da budu hos...
6
13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
4





Šta je dijastaza i zašto se javlja u trudn...
Šta je dijastaza? Zašto se javlja u trudnoći? Kako, na koji način i kojim vežbama ojačati trbušne mišiće?
Krvarenje u drugom i trećem tromesečju tru...
Pročitajte koji su najčešći razlozi zbog kojih u drugom i trećem tromesečju dolazi do krvarenja u trudnoći.



image
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana. Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here