|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Zapaljenje bronhija u najvećem broju slučajeva izazivaju virusne infekcije, i to najčešće zimi. Bronhitis se javlja u dva oblika, kao akutni i kao opstruktivni, i obično se nadovezuje na neku od bolesti gornjih disajnih puteva
Ključne reči:

image
/11



Najčešće bolesti gornjih disajnih puteva koje se pojavljuju su kijavica, upala ždrela ili grkljana. 

Na akutni bronhitis, kaže dr Olivera Todorović, pedijatar u Domu zdravlja „Dr Milutin Ivković“ na Paliluli, treba posumnjati kada dete tri-četiri dana ima suv kašalj, a za konačnu dijagnozu neophodno je da počne sekrecija. To se obično dešava posle četiri-pet dana, kada uz kašalj i kijavicu mogu da se jave i povišena temperatura i otežano disanje. Međutim, ove tegobe nisu obavezni pratioci bronhitisa.


Sirup kad krene sekret
– Dok dete samo kašlje, treba mu dati lek protiv kašlja. Ne za iskašljavanje, nego protiv kašlja. Sirupi za iskašljavanje uvode se kasnije, petog, šestog dana, kada se obično i javlja sekret. Roditelji na svoju ruku smeju da daju samo lek protiv kašlja, ali ne i antibiotike. Njih posle pregleda i prema potrebi može da propiše jedino lekar – pojašnjava dr Todorović.

Bolesno dete treba da:


• miruje kod kuće
• uzima propisanu terapiju
• unosi što više tečnosti, najbolje vodu, čaj i limunadu
• jede kašastu hranu, supe i čorbe



Uspešno se leči
Iako roditelji znaju da se uspaniče kada dete dobije bronhitis, razloga za paniku nema jer se akutni bronhitis uspešno leči, kaže dr Todorović. Svi simptomi, uključujući i kašalj, prolaze za sedam do 10 dana, a veoma retko se dešava da se ovaj bronhitis iskomplikuje i pređe u pneumoniju. To se, kaže, obično dešava kada je imunitet deteta oslabljen ili je inficirano bakterijom ili jačim virusom.
Iako su simptomi slični, opstruktivni bronhitis zahteva daleko veću pažnju, duže se i teže leči i može da preraste u astmu.
– Kod opstruktivnog bronhitisa disajno stablo je suženo, što može da dovede i do gušenja. Razlikuje ih i to što se kod opstruktivnog bronhitisa pri izdisanju vazduha čuje šištanje – objašnjava doktorka.


Inhaliranje kod kuće
Okidač za pojavu opstruktivnog bronhitisa često je alergija, ali može da bude i virusna infekcija.
– Ovaj tip bronhitisa, ukoliko nije reč o nekom težem obliku, uglavnom se leči inhaliranjem i kapima za nos, pri čemu se način inhaliranja određuje prema uzrastu deteta. Lekar je taj koji određuje dnevnu dozu supstanci za inhalaciju i kapi. Sada i na našem tržištu postoji više vrsta inhalatora, pa se uz konsultaciju sa lekarom terapija može uspešno sprovoditi i kod kuće – kaže dr Todorović.
Za lečenje težih oblika opstruktivnog bronhitisa ponekad se koriste i kortikosteroidi, kroz inhalacije i kao injekcije. Veoma je važno da dete boravi u provetrenoj prostoriji i da uzima dovoljno tečnosti.


Virusi izazivači broj 1.
Akutni bronhitis, navodi dr Todorović, u 70–80 odsto slučajeva izazivaju virusi. Najčešće respiratorni sinsicijalni, rinovirusi, virusi influence, zatim adenovirus. U ostalih 20–30 odsto slučajeva uzročnici su bakterije: hlamidija trahomatis, bordatela pertutis, pneumokok i hemofilus tip B za koju postoji vakcina koja je i kod nas obavezna od 2003. godine, što je znatno smanjilo broj dece obolele od bronhitisa.

 

izvor: blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
11
Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
8
Žalfija
Žalfija ili kadulja je višegodišnja lekovita biljka koja raste u visinu od 30 do 60 cm.Raste kao divlja biljka, najcesce...
4
Obradujte ukućane domaćinskim ručkom „na k...
Svi se tokom nedelje umorimo od brzih ili suvih obroka na poslu. Zato vam predlažemo tri recepta za čorbaste gastronomsk...
3





Žlezde se upale zbog dehidratacije
Klinička slika sijaloadenitisa obuhvata otok zaušne, podvilične, podjezične regije, zatim otežano i bolno gutanje
NOVI NAČIN TESTIRANJA NEDOSTATKA GVOŽĐA U ...
Novi vid testiranja brzo i jednostavno utvrđivaće nedostatak gvožđa i bez korišćenja laboratorijskih aparata



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here