|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?

Danas su na meniju špargle!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 23.3.2022
Špargla je poznata po svom lekovitom dejstvu. Pogledajte kulinarske trikove koje je dobro znati kada pripremate jela od špargle.

image
Špargla sadrži mnogo antioksidanata. Foto: Freepik.com
/11


Špargla, poznata još i kao šparoga, biljuš, vilina metla i kalenac, ima nežnu aromu plemenitog povrća. Poznata je po svom lekovitom dejstvu i smatra se niskokaloričnim povrćem, koje je odličan dodatak porodičnom meniju.


Kako pravilno pripremiti špargle?

Poznajemo zelene i bele špargle. Diferencijacija je neophodna jer postoji i razlika u pripremi. Zelene obavezno oprati jer ih ne ljuštimo! Dok se bele peru ako se supa kuva od špargle sa korom, inače se ne peru. Ukratko - oljuštimo zelene špargle samo na dnu isečenog dela, a bele špargle oljuštimo cele. Počinjemo jedan centimetar ispod vrha tankim slojem, koji zadebljamo prema dnu. Kraj odsečemo.


Špargle iste debljine spakujte u vezice za porcije (oko 250 grama za prilog i 500 grama za glavno jelo), povezane kuhinjskim kanapom. Ovo takođe olakšava njihovo vađenje iz useva. Skuvajte ih u visokom loncu sa velikom količinom slane vode i kuvajte ih sa malo šećera, parčetom putera i nekoliko kriški limuna.


Koliko dugo kuvamo špargle?  

Nikada ih ne kuvamo da potpuno omekšaju, ali ne bi trebalo da budu tvrde. Bele, u zavisnosti od debljine, kuvaju se 10 do 15 minuta, a zelene 7 do 12 minuta.


Špargle su najbolje ako su tek ubrane na njivi

Međutim, ako nemate ovu opciju, svežinu prilikom kupovine možete proveriti na dva načina: kada ih presečete, unutra moraju biti sveže i sočne. Ako pokucatu jednu o drugu, zvuče kao zvono. Sveže špargle takođe imaju najbolji ukus. Međutim, ako ih trebate sačuvati, važno ih je neoguljene zamotati u vlažni peškir i čuvati u frižideru.


Upotreba u kuhinji je vrlo široka, ali ako uključite svoje talente za kuvanje, definitivno ćete stvoriti izuzetna jela od špargli.


Nika Dolenc
Izvor: Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Bolovi – znak da treba saslušati telo
Bolovi su neprijatan osećaj i jedan od najčešćih simptoma bolesti. Njima nas telo upozori da s njim nešto nije u redu.
31
IZABRANI NAJBOLJI NA KONKURSU „DVA LICA SU...
Dvadeset škola osvojilo UV indikatore, pet odeljanja izlet, a jedno odeljenje očekuje nagrada u iznosu 250 000 dinara za...
28
RECEPT: Obloge od kupusa pomažu kod mnogih...
Vekovima unazad se kupus koristi za lečenje otoka i ogrebotina na koži. Njegova anti-inflamatorna svojstva se koriste za...
8
Simpozijum o koagulopatijama kod žena
Nelečeni poremećaji zgušavanja krvi kod žena mogu dovesti do pobačaja, otežanog začeća pa čak i do smrti, upozoreno je s...
4





Saveti nutricioniste - najbolje čorbe za z...
Supa ublažava prehladu, dokazali su naučnici. Neki njeni sastojci utiču na slabljenje simptoma upale gornjih disajnih pu...
Jedite lubenice!
Lubenica (Citrullus lanatus) je jednogodišnja biljka koja potiče iz Afrike. Ona je slatko povrće bogato vodom.



Anketa

Филмови за одрасле.
пеперутка16

Да ли волиш да гледаш „филмове за одрасле“?

Click Here