|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Danas su na meniju špargle!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 23.3.2022
Špargla je poznata po svom lekovitom dejstvu. Pogledajte kulinarske trikove koje je dobro znati kada pripremate jela od špargle.

image
Špargla sadrži mnogo antioksidanata. Foto: Freepik.com
/11


Špargla, poznata još i kao šparoga, biljuš, vilina metla i kalenac, ima nežnu aromu plemenitog povrća. Poznata je po svom lekovitom dejstvu i smatra se niskokaloričnim povrćem, koje je odličan dodatak porodičnom meniju.


Kako pravilno pripremiti špargle?

Poznajemo zelene i bele špargle. Diferencijacija je neophodna jer postoji i razlika u pripremi. Zelene obavezno oprati jer ih ne ljuštimo! Dok se bele peru ako se supa kuva od špargle sa korom, inače se ne peru. Ukratko - oljuštimo zelene špargle samo na dnu isečenog dela, a bele špargle oljuštimo cele. Počinjemo jedan centimetar ispod vrha tankim slojem, koji zadebljamo prema dnu. Kraj odsečemo.


Špargle iste debljine spakujte u vezice za porcije (oko 250 grama za prilog i 500 grama za glavno jelo), povezane kuhinjskim kanapom. Ovo takođe olakšava njihovo vađenje iz useva. Skuvajte ih u visokom loncu sa velikom količinom slane vode i kuvajte ih sa malo šećera, parčetom putera i nekoliko kriški limuna.


Koliko dugo kuvamo špargle?  

Nikada ih ne kuvamo da potpuno omekšaju, ali ne bi trebalo da budu tvrde. Bele, u zavisnosti od debljine, kuvaju se 10 do 15 minuta, a zelene 7 do 12 minuta.


Špargle su najbolje ako su tek ubrane na njivi

Međutim, ako nemate ovu opciju, svežinu prilikom kupovine možete proveriti na dva načina: kada ih presečete, unutra moraju biti sveže i sočne. Ako pokucatu jednu o drugu, zvuče kao zvono. Sveže špargle takođe imaju najbolji ukus. Međutim, ako ih trebate sačuvati, važno ih je neoguljene zamotati u vlažni peškir i čuvati u frižideru.


Upotreba u kuhinji je vrlo široka, ali ako uključite svoje talente za kuvanje, definitivno ćete stvoriti izuzetna jela od špargli.


Nika Dolenc
Izvor: Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pomozite svom tinejdžeru da izađe na kraj ...
Masna koža, akne, bubuljice...ovi izazovi su veliki za tinejdžere i nije im lako. Bitne i dinamične hormonske promene u ...
21
Biološki materijal tkiva i organa
Najnovija tehnologija transplantacije bazirana na matičnim ćelijama, trenutno se razvija i testira na novim tkivima i or...
4
DNK analizom protiv raka dojke
Osnovni cilj DNK analize jeste utvrđivanje genetičke osnove velikog broja naslednih oboljenja. Sada, mnogo pre pojave pr...
4
RECEPT: Obloge od kupusa pomažu kod mnogih...
Vekovima unazad se kupus koristi za lečenje otoka i ogrebotina na koži. Njegova anti-inflamatorna svojstva se koriste za...
4





Kinoa
U prirodi postoji mnogo proteina životinjskog porekla koje obično pronalazimo u mesu i mlečnim proizvoidma. Kinoa je nam...
Bobičasto voće čuva pamćenje
Postoje jasni dokazi da konzumiranje borovnica, kupina, jagoda i ostalog bobičastog voća ima pozitivan uticaj na mozak, ...



Anketa

DORUCAK
bukimuki

DA LI STE ZA SLADAK DORUCAK ILI NE(DZEM,MED,MARGARIN,EUROKREM)

DA (56%)

NE (44%)


Ukupan broj glasova: 68

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here