|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Deca i igračke: Kako izabrati pravu igračku?

Mama Danijela, 24.11.2017
Igračka je oduvek neizostavni deo odrastanja svakog deteta i kroz igru utiče na razvoj inteligencije, motorike, mašte i kreativnosti. Još ako su u igru uključeni i mama i tata, ili drugari… mogućnosti su nebrojene! Znajući da su klinci, u uzrastu u kom su im igračke najzanimljivije, poput sunđera i da na taj način neverovatno upijaju informacije, jasno je koliko je pravi izbor onoga čime se igraju važan. Mnogo su više od običnog predmeta, jer mališanima daju ideje, imaju ulogu njegovog partnera, saigrača, često najboljeg druga u usamljenosti, ali i povod za druženje sa vršnjacima... No sve u svoje vreme!Takođe, činjenica je da većina nas upadne u zamku besomučne kupovine igračaka bez ikakvog reda i plana, i dođemo u situaciju da se one samo gomilaju.Pa šta je to na šta treba da obratimo pažnju pri kupovini igračaka? Šta igračku čini adekvatnom i dobrom?

image
Image: shutterstock
/11


Prilikom odabira igračke treba imati na umu da mora odgovara uzrastu deteta - često upadamo u zamku reklama, pa se dešava da kupimo nešto krajnje neadekvatno, meni se dešavalo toliko puta. Pored ovoga mora biti od kvalitetnog, netoksičnog materijala, da nema delove koji otpadaju i, što je najvažnije, podstiče razvoj dece u svakom trenutku.

 

Bebama su od rođenja do nekog devetog meseca potrebne igračke koje im stimulišu većinu čula – dodir, vid i sluh, čime se kroz igru uče ali i razvijaju finu motoriku. To su mekane igračke od tekstila, jasnih boja, nekada različite teksture, sa zvučnim detaljima, ali svakako meke, tople i ponekad šuškave, koje mogu refleksno da uhvate šakom. Zvečke, viseće životinje, vrteške za krevetac, bebi gimnastike sve ovo čini prve igračke sa kojima se beba susreće. Izbor je širok, ali nekako prepoznatljive po svemu pobrojanom su mojim klincima omiljene bile Biba toys. Gosn Mišonja je još uvek čitav, i dan danas visi sa kreveta na sprat, ginastiku, vrtešku I još neke sitnice smo prosledili malenoj seki od ujaka.


Kasnije kada krenu već samostalno da sede, dečija perspektiva posmatranja se menja. Pa u period nakon 9 meseci, do trenutka kada trčeći krenu da istražuju svet, mnogo intenzivnije prate dešavanja oko sebe, i u ovom periodu centar interesovanja im postaju nešto kompleksnije igračke, poput autića, vozića, lutki, kolica za lutke, telefona, lopti... i ostalih koje im omogućavaju simboličke igre u kojima imitiraju svet odraslih i razna zanimanja. Znate već, pričaju telefonom, maze i čuvaju bebu, voze autiće…


Oko prvog rođendana, većina mališana kreće u avanturu prohodavanja. Ma šta prohodavanja, trčanja! I tada, nekako volšebno, sve dotadašnje igračke bivaju zaboravljene! Sada postaje važan pokret, pokret, pokret, dokle god mama, i tata, imaju snage! Tu stupaju na scenu guralice!

Iskreno, od svih igračaka za ovaj mlađi period, meni su guralice bile omiljene pre svega iz razloga što pokreću mališane na akciju. Tako jačaju mišiće, a istovremeno uživaju i raduju se. Otkrivaju svoje sposobnosti i uživaju u njima. Guralice, šetalice i slične igračke su dovoljno niske da se ne mogu povrediti ako padnu, ali će istovremeno naučiti da treba da se čuvaju i kako najbezbednije da padnu, jer i iz padova se uči. Ako još ne hodaju, klinci će samostalno dobiti neophodnu podršku za hodanje. Tako se postepeno oslobađaju sve dok se ne osete dovoljno sigurno da se sami puste. Posle vožnja i odguravanje nogama postaje omiljena igra.

Ali ono što karakteriše ovaj period posle godinu dana, je da su prosto svi oduševljeni onim, nama odraslima, dosadnim, igračkama sa zvučnim i svetlosnim efektima!

Pa kada je već tako, odaberite im neku koja će ih podstaći na učenje isto onoliko koliko i na igru, poput Chicco farme koja govori! Evo i zašto: zanimaće ih i držati im pažnju dugo. Chicco farma je dvojezična, ima 50 osnovnih reči (različiti pojmovi, boje, brojevi...) Pesmice, uz koje se menjaju svetlosni efekti će biti pravo otkriće, a i vreme je da malo zameni melodije sa svih pevajućih igračaka koje imaju. S’ obzirom na to da sadrži tri interaktivna modela sa igrama za unapređenje govora, po principu pitanje i odgovor, biće interesantna i kasnije kada još malo porastu i propričaju.


Deca uzrasta između druge i treće godine vole da se igraju igara u kojima imitiraju mamu i tatu i slično. Davno zaboravljene lutke, setovi, kuhinje ponovo postaju aktuelni, a kuvanje, čajanke, majstorisanje, imitacija postaju sve izraženiji. Upravo ovaj period karakteriše razvoj prelogičnog mišljenja, koje čini značajni pomak u odnosu na prethodno – intuitivno. Samo zastanite, i posmatrajte svoju dojučerašnju bebu u igri! Iznenadićete se koliko im je igra postala kompleksna.


Ova nova razvojna faza je razlog zbog kojeg će dete na potpuno drugačiji način od dotadašnjeg reagovati na određene situacije. Postaje svesno sebe i svoje okoline, želi da bude uključeno, pa se nemojte iznenaditi kada vidite “male ljude” koji uporno nose svoje rančiće sa presvlakom u vrtić, ili malene torbe sa užinom u parkić. A ove vesele Oops rančiće ste sigurno primetili na malenim leđima!

Sinak obožava i nošenje svoje vesele torbe za užinu, doduše u njoj se nosi sve samo ne užina - odavno je dom mnogim igračkama! Sa druge strane, nošenje poznatog predmeta im stvara sigurnost, jer je ovo već uveliko period kada većina ima svakodnevnu rutinu, u smislu odvajanja od roditelja odlaskom u vrtić, a spremljen ranac ili torba ih asociraju na te obaveze ali i na to da će mama doći.

 


Nakon 3 godine, svako dete nastavlja da koristi igračke koje su mu do ovog uzrasta postepeno uvođene, ali traži i nove. Uči nove stvari postaje svesno svog pola, i nekada imam utisak da u ovom periodu igre i igračke počinju da se dele na “muške” i “ženske”. Naša uloga roditelja je da im ne namećemo sterotipe već da ih pustimo da istražuju.

Pored omiljenih im lonaca, šerpi, varjača, majstorskog pribora, četki za kosu… treba im omogućiti da se igraju igračkama kojima, će podjednako, i dečaci i devojčice, upoznati svet oko sebe, i uroniti u svet mašte! Princeze i zmajevi, avanture na severnom polu, šetnja u društvu dinosaurusa, let do Meseca i nazad, policijske i patrole hitne pomoći ili građevinski radovi mogući su u čudesnom WOW svetu,  jer ga ograničavaju samo dečija mašta i kreativnost, dakle nema granica. U poverenju, reče mama sa celom kolekcijom, WOW igračke su zaista neuništive, sigurne i bezbedne, i vrede svakog dinara, a deca ih prosto vole!


Već oko 5. godine, deca mnogo više vole igru u društvu, te će pre birati da igru provode sa drugarima napolju nego da sede i igraju se sa igračkama, sa druge strane u crtaćima koje gledaju, ili videvši od drugara, postaju tačno svesni toga šta žele, pa tada treba i to imati u vidu!

Kada se sve rezimira, igračke moraju da budu prilagođene uzrastu deteta i da kod njega postiču maštu, kreativnost, orijentaciju, psihofizički razvoj...Ali je važno i da se pri izboru ne zanemaruju potrebe i želje, pogotovo nešto starije, dece. Konačno, bez obzira kako birate igračke, i za koji uzrast, ne zaboravite da nema igračke koja će zameniti vreme koje naši mališani provode napolju, i među drugom decom!


 

Mama Danijela


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ide zmija - VIDEO!!!
Malo zabave za najmlađe
12
Dečje navike koje vas "izluđuju", ...
Svaki roditelj ponekad "pošizi" zbog ponašanja svog deteta, koje, recimo, isto pitanje postavlja već peti put zare...
7
Ivin voz
Peva: Dragan Laković
7
Kako sa tvrdoglavim detetom?
Neka deca jednostavno imaju tešku narav i jak karakter od malih nogu. Oni znaju šta hoće, što je najčešće ono što vi ne ...
6





Ide zmija - VIDEO!!!
video
Malo zabave za najmlađe
Zeko i potočić
video
Autor: Branko Mihaljević, Peva: Zdenka Vučković



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here