|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

DECU ZIMI KUPATI jednom u TRI DANA

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 20.1.2023
Decu ne treba kupati svaki dan, pogotovo ne zimi, dovoljno je jednom u tri dana. Svakodnevno se jedino održava higijena genitalija i to samo ispiranjem mlakom vodom, uz minimalnu upotrebu sapuna ili šampona.

image
Preterana upotreba dečje kozmetike može da dovede do isušivanja kože. Foto: Freepik.com
/11


Kupanje svaki treći dan, a svakodnevno samo održavanje higijene genitalija

Oko ovog usvojenog stava saglasni su neonatolozi, pedijatri i dermatolozi jer preterana upotreba dečje kozmetike može da dovede do isušivanja kože, raznih iritacija pa i pojave ekcema koji se u većini slučajeva jače ispoljava zimi.

- U zimskom periodu na hladnoći koža ljudi pa i dece sporije stvara sopstveni kožni krem, tako da se posle pranja koži sporije vraća njena vlažnost. Zato je zimi potrebno da se manje kupamo a više negujemo kožu hidratantnim kremama. Ovakvim kremama treba zaštititi i otkrivene delove kože dece pri boravku na snegu. Dete sa ekcemom, svrabom i promenama na koži treba odvesti dermatologu. Pored hidratantne kreme treba uvrstiti i masnu, posebno na niskim temperaturama - kaže doktor dermatolog Gorana Isailović.


Preporuke za zdravu bebinu kožu

- kupanje svaki treći dan
- isključivo upotreba šampona i sapuna sa pH 5,5
- kupanje u malo šampona ili uz minimalnu upotrebu sapuna
- bebinu guzu i genitalije uvek operite mlakom vodom
- redovno menjate pelene
- izbacite iz upotrebe vlažne maramice za brisanje guze kad god je to moguće


Kupanje uljanim kupkama, koje mogu imati i pH prilagođen normalnom pH kože preporučuje i prof. dr Miloš Nikolić, načelnik Odeljenja pedijatrijske dermatologije Klinika za dermatovenerologiju KCS.

- Kod dece koja imaju suvu kožu i kožu sklonu dečjem ekcemu, posle kupanja i brisanja kože savetuje se da se cela koža namaže neutralnom emolijentnom kremom. Ovakav tretman treba ponoviti još jednom u toku dana. Koža lica i šaka treba da se maže nekoliko puta u toku dana - kaže prof. dr Miloš Nikolić.


Izbegavanje svakodnevnog kupanja mališana, savetuju lekari, trebalo bi primenjivati od rođenja, posebno kod dece koja imaju porodičnu sklonost ka alergijama i pojavi ekcema.

- Nekada se insistiralo na svakodnevnom brčkanju u kadici prepunoj pene. Praksa je bila u porodilištima da se beba okupa toplom vodom i sapunom, a sirasti maz skidao se besomučno parafinskim ili najobičnijim uljem. Smatralo se da taj sirasti maz može da bude izvor infekcija. Ali iskustva su pokazala suprotno. Priroda se pobrinula za zaštitu bebine kože. Taj sloj zapravo štiti kožu od infekcija i održava toplotu bebi. Njegovim skidanjem nanose se mikropovrede na koži koje mogu da utru put razvoju bakterija - objašnjava dr Dragomir Branković, načelnik odeljenja neonatologije u KBC „Dragiša Mišović”.

Najvažnije da se više ne preteruje s upotrebom dečje kozmetike koja može da izazove oštećenja kože, isušivanja i pojave ekcema i alergija.

- Kod kuće majka ne treba posle skidanja pelene da dete čisti vlažnim maramicama za brisanje jer one nisu sterilne. Dete treba oprati tako da mu se voda sliva ka nogama, aposle obrisati blagim tapkanjem peškirom - savetuje neonatolog.


Alergija i suva koža

Približno svako peto ili deseto dete ima konstitucionalnu suvu kožu, potiče iz porodica u kojima je izražena sklonost alergiji.

- Ova grupa dece sa takozvanom atopijskom konstitucijom ili atopičari imaju veće zahteve oko nege. Njihova koža je suva jer u sopstvenom kožnom kremu koji stvara nedostaje jedna masna kiselina. Na tržištu postoji veliki broj preparata namenjenih nezi kože beba koji sadrže ovu nedostajucu masnu kiselinu i to su preparati sa uljem žutog noćurka, uljem borazine, na bazi zobi... Oni čuvaju vlažnost kože atopičara i treba redovno se primenjuju - objašnjava dr Isailović.

Atopičari se idealno kupaju uljnim kupkama ili uljima za tuširanje jer ovi proizvodi ne odmašćuju kožu prilikom održavanja higijene.

Drugi problem sa kožom kod dece atopičara, navodi sagovornica, jeste povećana sklonost bakterijskim infekcijama, pre svega stafilokokama koje se u znatno većem broju naseljavaju na ovako suvoj koži. Dr Isailović savetuje da se kod dece sklone ekcemima i alergiji povremeno primenjuju i sredstva za kupanje koja na neagresivan način uklanjaju višak stafilokoka. Uglavnom se koriste preparati na bazi jona, metala bakra i cinka.


Izvor: Blic.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

KOŽA ŠTITI NAS, MI ŠTITIMO KOŽU!
Eucerin® Oktobar – mesec suve kože
4
Berkesel torbe i nakit - ponesi nesvakidaš...
Brend „Berkesel“, uplovite u svet ručno rađenog nakita i unikatnih torbi „Made in Zrenjanin“.
4
Sundance kao br.1 od strane potrošača
Slovenačko udruženje za zaštitu potrošača ( ZPS) upravo je završilo jedno od najvećih testiranja krema za sunčanje u reg...
3
Kako da zablistate ovog leta na plaži?!
Da bi imali više samopouzdanja i bili sigurni da ste spremni za letnju sezonu, predstavljamo nekoliko saveta kako bi bil...
2





Noviteti u HYALU B5 LINIJI za hidrataciju ...
photo
Od brenda La Roche-Posay stižu nam čak dva anti-age noviteta na bazi čiste hijaluronske kiseline i vitamina B5 – Hyalu B...
MELA B3 revolucionarno rešenje protiv hipe...
photo
Ovaj revolucionarni proizvod, kreiran u saradnji s vodećim svetskim dermatolozima i stručnjacima za hiperpigmentaciju, d...



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here