|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Dete ne želi da ide u školu

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 5.7.2020
Polazak u školu je za decu obično uzbudljiva I prijatna aktivnost, ali neka od njih mogu osećati strah ili nervozu. Kako da pratite emocionalno stanje svoje dece?

image
/11


 

 

 

Odbijanje deteta da ide u školu može da se javi u bilo kom trenutku, ali to se često dešava između 5-7 i 11-14, kada se dete suočava sa novim promenama koje osnovna škola nameće. Kod dece može da se javi paralizovani strah od napuštanja sigurnog roditeljskog doma. Veoma je teško za roditelje da se nose sa panikom i odbijanjem deteta da ide u školu, ali ovi strahovi i ponašanja mogu uspešno da se leče uz stručnu pomoć.

 

Odbijanje školovanja najčešće sledi nakon letnje pauze, tokom koje su deca vrlo vezana za svoje roditelje, ili nakon ozbiljne bolesti. Takvo ponašanje takođe može da bude posledica stresnih situacija, kao što je smrt kućnog ljubimaca ili rođaka, promena škole ili promena mesta prebivališta.

 

PROČITAJ JOŠ: Kako ne dozvoliti školi da slomi dete


Stvari se mogu zakomplikovati i dete može početi da ima glavobolje, bol u grlu, bolove u stomaku, neposredno pre polaska u školu. Aspekt bolesti omogućava detetu da ostane kod kuće i ponavlja istu stvar sledećeg jutra.

U nekim situacijama, dete može jednostavno da odbije da napusti kuću. S obzirom da panika nastaje zbog ozlaska iz kuće, a ne zbog odlaska iz same škole, deca se često smire nakon što završe časove u školi.  

 

Deca koja imaju nerazuman strah od škole mogu:

-      Da osećaju nesigurnost ako ostanu sama u sobi

-      Drže se svojih roditelja

-      Izražavaju preteranu anksioznost i strah za svoje roditelje ili da nanesu štetu sebi

-      Loše spavaju

-      Imaju noćne more

-      Imaju fobiju od insekata, boje se čudovišta i lopova 

-      Iritira ih mrak

 

PROČITAJ JOŠ: Tinejdžerske tehnike za zbunjivanje roditelja


Takvi simptomi i ponašanja su česti kod dece sa poremećajima i uznemirenošću zbog odvajanja. Potencijalni dugoročni efekti (anksioznost i panični poremećaj kod odraslih) ozbiljni su za dete koje ima stalne brige i ne prima stručnu pomoć. Dete takođe može imati ozbiljne socijalne probleme i probleme u učenju ako ga njegovi strahovi i strepnje duže vreme drže dalje od škole i prijatelja.

 

Kada se strah postoji, roditelji i deca treba da zatraže stručnu pomoć. Prekomerni strahovi i panika deteta zbog napuštanja kuće ili roditelja zbog odlaska u školu mogu se uspešno lečiti.

 

Prevod: ringeraja.mk

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

5 malih i važnih pravila u komunikaciji sa...
Komunikacija nije samo puko prenošenje informacija, već i važan element u vaspitanju, pomoću kojeg možemo da podstaknemo...
6
Ivin voz
Peva: Dragan Laković
6
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
6
Hvatanje leptira, igra
Ako mene pitate svako dete "mora" da uhvati leptira.
5





Labkovski: Kako ne dozvoliti školi da slom...
Mihail Labkovski, popularni ruski psiholog, poručuje roditeljima kako odabrati školu, treba li raspravljati s učiteljima...
Hrvatska - od jeseni se DOMAĆINSTVO vraća ...
Predmet će se izučavati u prva četiri razreda osnovne škole i sastoji se iz tri dela: Stvori i deluj, Tehnika oko nas i ...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here