|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Dojenje nakon dva porođaja carskim rezom i različita iskustva jedne mame

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 12.4.2023
Majka se ne meri po kriterijumu dojenja niti porođaja (vaginalni ili carski) i sličnih gluposti. I ko je uopšte izmislio to da se majke mere po bilo čemu!?

image
Svaka majka treba podršku i pomoć posebno na početku i to je sve. Foto: Freepik.com
/11


Nisam mislila da pišem na temu dojenja, ali pišem osvrt koji je baziran na mom ličnom iskustvu, na iskustvu mojih prijateljica i na iskustvu mojih pacijenata. Iako je puno tekstova na temu dojenja i nedojenja, moje dve priče su vredne toga da ih napišem. Verujem da će pomoći nekome.


Nakon prve trudnoće koja je završila kiretažom, a nakon 80 dana ležanja u bolnici na patologiji trudnoće možete misliti koliko priča imam (šalim se).


Dojenje nakon prvog porođaja carskim rezom – težak i bolan početak

Uglavnom, mislim da velika većina nas veruje da je majčino mleko najbolje za bebu i tu nema šta da se doda. Pozitivan stav i otvorenost prema dojenju je prvo čega sam se i sama držala. Ali nakon 12 sati porođajne sale i hitnog carskog, kada su mi bebicu doneli na prvi podoj i nije bila tolika idila. Refleks sisanja je urođen i čim je Rita krenula da sisa raskrvarila mi je bradavicu. Krv je krenula i bolelo je kao ludo. Kolostruma nigde, ali krv ide.

Prvo pitanje – što sad da radim? Kako da dam bebi dojku koja samo krvari? Srećom, imala sam predivnu babicu koja me je ohrabrila. Uz određenu mast bradavice su omekšale i beba je uspostavila dojenje.

Ono o čemu se malo priča je da u početku dojenje boli kao ludo, a prilikom svakog podoja pitaš se “šta je meni ovo trebalo!?”. U tom celom procesu ključna je okolina, kao i tuđa iskustva i priče. Da vidiš da je to u početku tako dok se bradavice ne priviknu i dok beba ne nauči pravilan hvat.

Savet koji mi je bio zlata vredan – stavljaj bebu na grudi i onda kada misliš da ne ide ništa, ipak nadođe. Ja sam mislila da nemam puno mleka, ali beba je dobijala na težini. Na kraju je Rita bila beba koja je izašla u plusu po gramaži iz porodilišta.

Ali sa sekom Vitom bila je sasvim drugačija priča.

Dojenje nakon drugog carskog reza – zamalo sam odustala

Vita je naša druga beba i već sam imala poprilično dosta staža u dojenju pa sam mislila da neće biti problema. Međutim, nakon carskog sam dobila gadan osip, nisu znali od čega, velike urtike koje bi krvarile svaki put kada bih dodirnula posteljinu. Dali su mi injekciju Synopena, ali kako je išlo na gore dobila sam Solumedrol venski i zabranili su mi dojenje narednih 12 sati, što zbog kortikosteroida, što zbog toga kada bih bebu stavila pored sebe i dodirnula nešto, raskrvarila bih urtike i bolelo me za poludeti. Takođe sam zbog svega ostala i bez terapije, nisu mi nakon carskog (i to drugog u 13 meseci) dali ništa protiv bolova jer nisu znali na šta sam odreagovala.

Bebi su dali adaptirano mleko, bila sam toliko tužna zbog toga, ali tako se sve namestilo… Vita je rođena sa 2730g i pala je ispod 2500g, tako da su joj morali dati adaptirano par puta. Nakon toga sam pokušala da je dojim, ali kako je kolostrum ostao unutra, dobila sam temperaturu iznad 40 C koja nije spadala ni uz antipiretike, crp iznad 150, itd.

Sledila je baš prevelika muka, oči su mi iskakale od bolova kada su mi masirali i istiskivali kolostrum i mleko kasnije… Sto puta sam pomislila da bih najradije popila tabletu da zaustavi dojenje i u tom trenutku sam rekla sama sebi da nikad neću reći ništa za majke koje ne doje, jer poznajem ih par kojima se slično dogodilo i prestale su. Da se meni ovo dogodilo sa prvom bebom i da nisam imala iskustvo dojenja od pre i ja bih odustala od dojenja sto posto.

I zato imam razumevanja i za dojenje i za nedojenje.

Svako ima svoju priču, i svaka beba i svaki porođaj su drugačiji.

Svaka majka treba podršku i pomoć posebno na početku i to je sve. Srećna i zdrava majka je ono što je najpotrebnije bebi i mužu i ostalim ukućanima.

Prednosti dojenja (moje iskustvo):

Majčino mleko je najbolje za bebu zbog antitela koja time dobija od majke. U adaptirano mleko dodaju se vitamini i sl., ali ne i antitela…Kad je Rita sa 2 i po meseca dobila grip, veliku ulogu su odigrala antitela koja je dobila od mene i u bolnici su mi rekli da bi je u protivnom stavili na infuziju, ali dojila sam je što više i vaganjem pre i posle podoja došli su do zaključka da je ne moraju bockati i stavljati na infuziju.

Imaš spremno mleko kad god i na idealnoj temperaturi. Nema nosanja termosa sa toplom vodom, adaptiranog praha, bočica, sterilizatora i slično.
Povezanost sa bebom. Onaj osećaj kad pratiš kako raste i napreduje zahvaljujući tvome telu (mleku).

Ja sam dojila ležeći na boku i to mi je ponekad bilo jedino što bih stigla da legnem taj dan. I da, moram ovo reći: ponekad super izgovor za pobeći od naporne rodbine i uzeti predah za sebe.

Mane dojenja:

Bol i to u početku. Mislim da većina mama kroz to prođe. Ako niste, blago vama.
Majke obično spavaju lošije i češće se bude – što zbog dojenja, što zbog maženja.
Čim beba zaplače, odmah sledi “sigurno je gladna, nemaš dovoljno mleka”. Morate biti čvrste u glavi da se ne osećate kao “krave muzare”. Ja bih im znala reći: “Danas je nedelja, ne radi mlekara”. Često ljudi sebi daju za pravo da komentarišu majčine dojke (veličinu) koja nema apsolutno nikakve veze. Veličina dojki i ne govori o količini mleka u njima i nije pokazatelj hoćeš li moći dojiti ili ne. Više govori količina mlečnih žlezda koje bez ultrazvuka dotične “seoske babe” uzimaju za pravo komentarisati.

I za kraj:

Skroz je u redu ako iz bilo kojeg razloga ne želiš ili ne možeš da dojiš. To je tvoje telo i tvoja odluka. I niko nema pravo da te osuđuje jer nije u tvojoj koži.

Ako dojiš, uvek ćeš naići na komentare, i dobre i loše. Bitno je da radiš ono što te ispunjava, a ne zato što se to očekuje od tebe.

Majka se ne meri po kriterijumu dojenja niti porođaja (vaginalni ili carski) i sličnih gluposti. I ko je uopšte izmislio to da se majke mere po bilo čemu!? Budite zahvalne na sebi i svom životu i napravite najbolje od njega. Ove priče su samo sporedne stvari.

 

Danijela Rašić Markota, dr. med., specijalizantkinja četvrte godine Fizikalne medicine i rehabilitacije. Majka dvoje dece. Ig: @mama_fizijatar

Prevela Ringeraja.rs

Izvor: Supermame.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako ostati normalan kada vaša beba ne žel...
Vaša beba već danima plače i nervozna je, a vi pucate po šavovima. Evo kako da ostanete pri zdravoj pameti kada vaša beb...
13
Svaka majka ima posebno dizajnirano mleko ...
Najbolji savet za sve majke koje doje, kako one čije bebe sisaju, tako i one koje se isključivo izmazaju je, da pronađu ...
8
(NE) navikavaj ga na ruke?!
Jedan od ubedljivo najčešćih saveta koje će novopečeni roditelji dobijati od znanih i neznanih je “Ne navikavaj ga na r...
4
30 starih, veličanstvenih i zaboravljenih ...
Jezik je živa tvorevina svakog naroda i stalno se menja. Neke reči ulaze u upotrebu, druge izlaze, a ima i onih koje pos...
4





Tata "podojio" bebu dok se mama op...
POROĐAJ ponekad ne prolazi kako žene planiraju.
Svaka majka ima posebno dizajnirano mleko ...
Najbolji savet za sve majke koje doje, kako one čije bebe sisaju, tako i one koje se isključivo izmazaju je, da pronađu ...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here