|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

I dečaci će primati vakcinu protiv HPV-a

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 15.1.2018
Zaštita dečaka i devojčica od infekcija humanim papiloma virusom (HPV), koji izazova više oboljenja - od kondiloma do karcinoma grlića materice, usne duplje i grla, u Srbiji bi trebalo da počne do kraja ove godine.

image
/11


Uvodi se kao dobrovoljna još jedna imunizacija dece od 12 godina, sa besplatnom zaštitom od humanog papiloma virusa!


Zakonski osnov je postavljen Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima: vakcinacija će biti dobrovoljna i besplatna, ali ostaje da se obezbedi vakcina koja se daje u tri doze.

Republičke stručne komisije za ginekologiju i za zarazne bolesti, preporučile su da HPV imunizacija koja će se sprovesti u Srbiji bude polno neutralna, odnosno da se njom obuhvate i devojčice i dečaci od 12 godina.

U nekim zemljama ta granica je već na devet godina. Suština je da bi deca trebala da budu vakcinisana pre izlaganja virusu, što praktično znači pre stupanja u seksualne odnose.

Glavni cilj HPV imunizacije je da se spreče infekcije koje dovode i do karcinoma, a Srbija je po obolevanju i umiranju od raka grlića materice među neslavnim rekorderima: godišnje oboli 1.250, a umre gotovo 500 žena.

Rak grlića materice je jedno od retkih malignih oboljenja čiji je uzročnik poznat - razvija se pod uticajem HPV, i jedno od retkih malignih oboljenja koje može da se leči, ukoliko se na vreme dijagnostikuje, a zahvaljujući savremenoj imunizaciji i da se spreči.

HPV virusi su su jedna od najčešćih seksualno prenosivih infekcija, a pripadaju grupi papilomaviridea, u kojoj je do sada otkriveno više od 125 podtipova, među kojima 14 ima visok onkogeni potencijal.

- Smatra se da je svaka seksualno aktivna osoba bar jednom došla u kontakt sa HPV virusom, ali sama činjenica o postojanju virusa u našem telu nije dovoljan uslov za dobijanje malignih oboljenja - objašnjava profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS za "Novosti".

Infekcije izazvane ovim vrstama virusa obično spontano prođu jer odbrambeni sistem našeg organizma uspešno spreči dalji razvoj bolesti. Problem nastaje kod otprilike jedne trećine inficiranih osoba kod kojih imuni sistem ne uspe da se odbrani od HPV infekcije.


Izvor: novosti.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ide zmija - VIDEO!!!
Malo zabave za najmlađe
23
Zašto su muževi učiteljica najsrećniji lju...
Što se tiče porodice, učiteljica će biti slična kao i u učionici. Uvek će dati sve od sebe. Uvek će pokušati da donese p...
7
Slon lepotan Dondolan
Autor: Minja Subota, Peva: Minja Subota
7
Zeko i potočić
Autor: Branko Mihaljević, Peva: Zdenka Vučković
7





PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
Koji obrok mališani smažu BRZO, BRŽE ILI Z...
Nutrino Junior kaša u zip pakovanju je savršen izbor za doručak, užinu ali i laganu večeru jer ne samo da zadovoljava de...



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here