|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako od muškarca postane otac

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 29.3.2017
I ne, ni ovde neće biti reči o seksu. Čak ni u kontekstu pravljenja bebe.
Ključne reči:

image
/11


U današnje vreme, muškarac je u odgajanje deteta uključen ravnopravno sa ženom. Ili bi bar trebalo da bude tako. Naročito ako uzmete u obzir da naučna istraživanja pokazuju da su za brigu o deci sposobni koliko i žene.

Studije pokazuju da se u mozgu oca koji provodi vreme sa svojim detetom dešavaju iste promene kao u mozgu majke. Priroda se, dakle, postarala da tu budemo ravnopravni. Ako to nije slučaj, sva krivica je na nama samima, a kad pročitate, shvatićete i zašto.


Evo šta kaže nauka, kako se mozak muškarca menja kad stigne beba.


Očevi koji učestvuju u svim poslovima oko bebe, ravnopravno sa mamama, razvijaju dodatnu "sivu masu" u oblastima mozga koje kontrolišu emocionalnu povezanost, odgovaranje na potrebe bebe, a poboljšava im se i sposobnost "multitaskinga".

Ovi rezultati mogu pomoći u prepoznavanju delova mozga koji su ključni za rano uspostavljanje veze između oca i deteta, veze koja će, ako se neguje, biti dragocena za dete.

Tokom studije sprovedene na Jejlu, naučnici su proučavali promene u mozgu 16 fakultetski obrazovanih muškaraca koji su postali očevi, beležene magnetnom rezonancom. Prvi snimci pravljeni su dve do četiri nedelje nakon rođenja bebe, a sledeći dva do tri meseca kasnije.

Na kasnijim snimcima uočljivo je širenje sive mase u regijama strijatuma, amigdale i hipotalamusa. Od ranije je poznato da su ove regije mozga zadužene emotivno vezivanje, ali i za "odgovor" na plač bebe. Osim toga, uočen je i rast lateralnog prefrontalnog korteksa, zone povezane sa donošenjem komplikovanih odluka.

Istovremeno, dolazi do "skupljanja" sive mase u drugim delovima mozga, što zapravo znači da se mentalni resursi muškarca kad stigne beba pregrupišu, tako da omoguće što efikasniji odgovor na potrebe novorođenčeta.

Priroda nas je, muškarce i žene, u ovoj jednoj ulozi, dragocenoj, učinila jednakima. Na ljudima je samo da se ne opiru, već da u toj datoj ravnopravnosti uživaju.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako ostati normalan kada vaša beba ne žel...
Vaša beba već danima plače i nervozna je, a vi pucate po šavovima. Evo kako da ostanete pri zdravoj pameti kada vaša beb...
11
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
9
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
9
NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
8





Mama koja nije razlikovala svoje blizance...
Viralni tvit prikupio je preko 300.000 lajkova, uz komentare mnogobrojnih roditelja koji su podelili sopstvene strategij...
Kako se pravi beba u jednom afričkom plemenu
Roditelji su ti koji odlučuju da li će i kada imati dete, ali dete u stvari samo bira svoje roditelje i pronalazi put do...



image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here