|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako pripremiti dete za testiranje za upis u školu?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 10.4.2021
Uspeh na testu kao i ponašanje deteta za vreme ispitivanja zavisi od celokupnog dotadašnjeg razvoja i iskustva deteta. Kao što i priprema za školu ne počinje pripremnim predškolskim programom već je određena celokupnim detetovim prethodnim iskustvom.

image
Kroz razgovor i druženje sa detetom, primenu samog testa i razgovor sa roditeljem nastoji se da se dobije što potpunija slika o dotadašnjem razvoju deteta i njegovoj spremnosti za školu.
/11


Kako pripremiti dete za testiranje?

Testiranje za većinu dece predstavlja prvi kontakt sa školom. Sam pojam kod većine roditelja izaziva određenu vrstu uzbuđenja koje potiče od različitih predstava koje mu pripisuju, ali i brige oko toga kako će se samo dete snaći i šta će pokazati. Pitaju se da li je potrebno i na koji način da pripreme dete? Šta se tu desava?


Šta je testiranje i čemu služi?

Testiranje odnosno procena zrelosti za polazak u školu je obavezno za svu decu upisanu u prvi razred. Sastavni je deo upisne procedure. Ispitivanje vrše školski psiholozi i pedagozi, u školi u koju se dete upisuje. Cilj ispitivanja je procena koliko je dete spremno za polazak u školu. Sami rezultati testiranja služe za fromiranje i ujednačavanje odeljenja prvog razreda, dobijanje opšte slike o nivou zrelosti dece koja polaze u školu, za otkrivanje dece koja mogu da imaju određene teškoće u učenju i prilagođavanju na školsku sredinu.


Većina roditelja ga tako i doživljava. I pored toga postoji određena doza uzbuđenja. Često su uznemireni pred dolazak i strahuju kako će se njihovo dete snaći i kakav će utisak ostaviti. Roditeljsku zabrinutost osećaju i deca. Poznato je da, kao neko u koga dete ima najviše poverenja, roditelj svojim ponašanjem šalje poruku detetu o načinu na koji neku situaciju treba da percipira. Ta poruka je obično jača nego ona koja se prenosi rečima. Ukoliko su međusobno suprotne, dete može da postane zbunjeno i uplašeno. Često može i da se blokira jer ne zna u šta da veruje.


Ukoliko su roditelji previše zabrinuti kako će se dete snaći na testiranju, i dete će početi da deli tu brigu kako će se pokazati, bez obzira na verbalnu poruku da „nema razloga za brigu“ i da će „sve biti u redu“. Počeće da sumnja u sebe, njegova sloboda i spontanost će ostati blokirana, biće u grču što će mu otežati snalaženje u testovnoj situaciji.


Nekada se dešava da roditelji u želji da motivišu dete da se potrudi, kažu da će moći u školu jedino ako položi test, ili da mora da odgovori na sve što ga pitaju, da ne sme da kaže da nešto ne zna. Takve poruke dodatno otežavaju detetu da slobodno misli i rasterećeno pristupi samoj situaciji.


Još jedna od čestih situacija jeste i da roditelji pokušaju da pripreme dete na testiranje, tako što ga podučavaju kako da odgovori na pitanja koja su čuli od starijih generacija ili drugara iz vrtića.


Uspeh na testu kao i ponašanje deteta za vreme ispitivanja zavisi od celokupnog dotadašnjeg razvoja i iskustva deteta. Kao što i priprema za školu ne počinje pripremnim predškolskim programom već je određena celokupnim detetovim prethodnim iskustvom.


Kroz razgovor i druženje sa detetom, primenu samog testa i razgovor sa roditeljem nastoji se da se dobije što potpunija slika o dotadašnjem razvoju deteta i njegovoj spremnosti za školu. Sagledavaju se različiti aspekti: dotadašnja opšta znanja, razumevanje nekih pojava, način mišljenja i zaključivanja, rešavanje nekih problemskih zadataka, kojim pojmovima i veštinama je ovladalo, stepen razvijenosti grafomotorike, kakva mu je pažnja i sl. Tokom ispitivanja može se videti koliko je dete sigurno u sebe, komunikativno, otvoreno, saradljivo, zatvoreno, uplašeno i sl.

 

Kroz razgovor sa roditeljem se prikupljaju dodatni podaci o detetu i njegovom neposrednom okruženju koji su značajni za upotpunjavanje slike o detetu, značajne za bolje razumevanje deteta i pružanje adekvatne podrške prilikom polaska u školu. U tom smislu je važno da budete što otvoreniji na razgovoru sa psihologom odnosno pedagogom i da podelite sve informacije koje smatrate značajnim za što bolje razumevanje deteta i njegovih specifičnih potreba.

 

 

Tim Centra Viva Verbum je vođen uverenjem da je podrška detetu sa teškoćama u razvoju onoliko uspešna koliko i mreža podrške njegovim roditeljima, a to znači celoj porodici. Stoga smatramo da je ključno za uspešan tretman osnažiti roditelje, obezbediti im mesto i vreme samo za njih, u kojem će moći da iskažu svoje strahove, brige, otpuste teške emocije i postave pitanja.

Stalnim učenjem, i ulaganjem u svoje obrazovanje naši defektolozi i psiholozi, koji su ujedno porodični, REBT, psihoanalitički, dečji i TA psihoterapeuti usavršavaju svoje veštine koje su neophodne za kvalitetan rad sa osetljivim pojedincima i porodicama.

Ukoliko prepoznajete da vam treba individualna psihološka podrška, defektološki ili logopedski tretman, dečja psihoterapija, porodično ili bračno savetovanje, naš tim je otvoren da vas čuje, ohrabri ili kreira odgovarajući tretman za vas ili vaše dete.


Dobrodošli u Viva Verbum, mesto gde je živa reč pokretač i put ka promeni.

 

www.vivaverbum.rs

 

Telefon: 064-953-44-16

 Email: office@vivaverbum.rs

Adresa: Miloša Zečevića 8, Beograd

 

 


 

Pravi način da pripremite dete za testiranje jeste da mu objasnite da će ići na razgovor sa tetom ili čikom koji će želeti da ga upozna i na kom će se dešavati njemu poznate stvari: da će odgovarati na neka pitanja, da će rešavati neke zadatke, da će možda nešto crtati. Objasniti mu da će nešto znati, ali da će se desiti da možda ne zna odgovor na neka pitanja i da je to u redu. Važno je da mu date poruku da sme da pogreši.


Objasnite mu/joj da ćete biti ispred kancelarije dok bude trajao razgovor. Podelite sa njim/njom svoje iskustvo sa testiranja ako se sećate. Veoma je važno da dobije poruku da ste i vi prošli kroz isto i da razumete kako se oseća. Prošetajte do škole neki dan pre samog testiranja. To je veoma važno posebno ako dete nije imalo ranije priliku da vidi kako izgleda škola i šta se u njoj dešava. Zajedno se dogovorite šta će tog dana da obuče i ponese. Ukoliko ste u mogućnosti, potrudite se da dođete zajedno (i mama i tata da budu u pratnji deteta). Planirajte da nakon testiranja zajednički obeležite odnosno proslavite taj za celu porodicu značajan trenutak. Trenutak kada se vaše dete upisalo u školu!


Potrudite se da mu/joj taj dan ostane u najlepšem sečanju, da oseti da ste ponosni na njega/nju.


Jednoga dana, kada prođe mnogo godina, dete se neće sećati pitanja i zadataka sa testa, ali će mu/joj zauvek ostati urezan utisak o tom danu, kada se upisalo u školu!



Želimo Vam puno radosti i uspeha

u praćenju Vašeg deteta na putu školovanja i odrastanja!

 

 

Autor: Viva Verbum

www.vivaverbum.rs




Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

MAMA, BOLI ME GRLO ...
Na našem tržištu postoji veliki broj preparata sa ekstraktom propolisa ali je jako bitno da propolis ekstrakt bude visok...
9
35 stvari koje mame urade pre 9 sati ujutru
Ah, jutro je: polako se budiš, uživaš u laganom doručku, pročitaš novine i popiješ šoljicu kafe kako bi razbistrila misl...
4
OD SEPTEMBRA ĐACI U ŠKOLI SVAKE DRUGE NEDE...
Ministar Šarčević najavljuje kako bi od jeseni mogla da izgleda NASTAVA U SRBIJI
4
Mačke usrećuju
Ako se dvoumite da li da vašem mališanu ispunite želju i udomite macu, trebalo bi da znate da ona zaista može da mu učin...
3





Od "ne tucite decu" do toga da dec...
Deca nemaju graničnik dokle mogu da idu. Već je prisutna, ali nije vidljiva, to je agresija dece prema roditeljima. Deca...
PRODUŽENJE RASPUSTA
Ministarstvo zdravlja zbog epidemije gripa dalo je preporuku za produženje raspusta, saznaje "Blic".



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here