|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Bajke i pripovetke za decu na Ringeraja.rs

image
/11


Bila u kralja Matije lepa kći ali tako lenja da celog svog veka nije nikad radila, niti je umela što raditi, već je po vas dan sedela pred ogledalom. Kad dođe vreme da se uda, njen otac razglasi na sve strane da hoće svoju kćer da uda ali ko je uzme mora je za tri godine naučiti svakom poslu.

Prošlo je posle toga dosta vremena a kraljevu kćer niko nije ni zaiskao. Onda kralj pošalje svoje doglavnike na sve strane u svet da traže muža za njegovu kćer. Ovi se raziđu kud koji a jedni idući, vide u putu nekog momka gde sam ore njivu na osam volova. Oni mu taki jave da mora ići s njima pred kralja. Ovaj se uplaši ali šta će, kad mora.

Kad dođe pred kralja, kaže mu kralj sve po redu šta je i kako je i on obeća da će devojku za tri godine naučiti da radi. Posle veselja, koje je trajalo čitavu nedelju dana, uzme momakkralčjevu kćer i pođe svojoj kući a kralj ga isprati daleko i na rastanku mu kaže da se neće videti za tri godine.

Kad momak dođe svojoj kući istrči mati njegova pred njega i začudi se lepoj devojci. Sutradan uzme momak opet ralo i volove pa ode u polje a materi rekne da ne goni devojke na posao. Kad uveče dođe momak iu polja a mati iznese jelo da večeraju. Onda sin reče materi: “Majko ko je danas radio ? “. “Ja I ti “odgovori mati. “E ko je radio taj valja I da jede”reče momak. Kraljevoj kćeri to nije bilo po volji pa se rasrdi i ode da spava. Drugo veče opet tako uradiše. Kad je bilo treći dan a devojka reče svekrvi : “majko, daj mi da I ja što radimda ne sedim badava.”. Ova joj dade  da crpka drva. Uveče, kad sedne momak za večeru opet zapita mater:”Majko ko je danas radio? “. “Nas troje : ja i ti I kraljeva kći “ odgovori mati. A momak : “E ko je radio taj valja I da jede. “.Pa sedoše i svi troje večeraše.

Tako malo, pomalo, nauči se kraljeva kći svakome poslu i kad joj posle tri godine dođe otac u goste pa vide kako mu kći sa svekrvom rame uz rame radi, milo mu bi pa reče kćeri: “Gle a zar i ti znaš što raditi? “. Znam bogme”reče ona, “jer kod nas je tako ko ne radi taj ne jede. Nego znaš šta babo, ako misliš kod nas ručati a ti deder rascepi koje drvo.”

Kralj donesavši mnoge darove i poklone preda ih kćeri i zetu pa ih onda svo troje odvedesa sobom u svoj dvor. Kralj je posle držao tog momka kao rođenog sina pa mu još za života svog obećao kraljevstvo.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
9
TRInejdžeri – Trogodišnji diktatori!
Kada ste shvatili da živite sa TRInejdžerom?
7
Želja za detetom jača od potrage za „savrš...
Danas nije retkost da dete odrasta u jednoroditeljskoj porodici, uglavnom s majkom. Osim slučajeva gde zbog smrti partne...
5
Infekcije genitalija kod devojčica
Jedan od najčešćih problema kod ženske dece je infekcija genitalnog regiona. To je ona česta, ali i dosadna infekcija pr...
5





Ide zmija - VIDEO!!!
video
Malo zabave za najmlađe
SVE JE POŠLO NAOPAČKE, ZA VRAPCE I MAČKE
video
Pesma iz legendarne emisije za decu - Na slovo, na slovo. Autor: Duško Radović; Peva: Vlastimir Đuza Stojiljković.



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here