|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kristina90: Moja porođajna priča

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 26.9.2011
Čekajte, čekajte... boli. boli... uf prestalo je, uhvatio me grč u nogu" Pored sve muke, mene grč uhvati. Posle par napinjanja i dobrog saradjivanja, videla se glava moje bebuline... pa pauza da predisem malo i opet guuuuuuraj, guuuuuraj...

image
/11


 

 

DETALJI
 
Ringerajin korisnik: Kristina90

 
Datum: 24.10.2010.
 

Tip porođaja: prirodni porođaj sa epiziotomijom
 
Broj dana u porodilištu: 5

Porodilište: Klinicki centar Vojvodine BETANIJA, Novi Sad

Ocena porodilišta: 4
 
Komentar ocene: Osoblje stvarno za pohvalu (iako se nisam nadala), higijena na nivou, a ocena 4 samo zbog patologije.
 


PRIČA O MOM POROĐAJU
 

 

E pa ovako: Posto su me pred kraj trudnoce setali tamo-'vamo, te ne valja ctg nalaz, te beba se ne razvija kako treba. Resio moj doktor da me poslje u Betaniju da se to proveri. Uradio mi doktor UZ i rekao da imam povecanu kolicinu plodove vode, a posto mi je termin uskoro(23. 10. 2010) da dodjem u petak 22. 10. 2010 na patologiju trudnoce i da ostanem do porodjaja.

Tako je i bilo. Dosla, odradila sve i da legnem na krevet... nema posteljine ni jastuka, samo krevet i dusek presvucen onom gumom. Dosla sestra, kaze: "Ciste posteljine nam stizu oko 12h, pa sacekaj u hodniku na klupi"... a ono tek 9h. Poceli silni pregledi, vadjenje krvi, UZ, merenje pritiska, merenje temperature, ctg dva-tri puta na dan... I setanje hodnicima u nedogled. Jedino pozitivno iskustvo sa patologije bilo je upoznavanje cimerki i setkanje po krugu bolnice. Nekako sam pregrmela taj dan, dosla subota (23. 10. )... sve isto, jedino sto mi je taj dan bio termin. Mali moj nije hteo napolje-jos!

U nedelju oko 05h poceo mene da bolucka stomak, ja u WC-nista... taman legnem ponovo, kad opet... i tako 3 puta. Cujem ja i cimerka se zali. Oko 06h, dolazi sestrica i standardno pitanje: "Jel neka ima bolove"? Javimo se cimerka i ja. Kazemo da boli, ali je podnosljivo. Odmah saljem mm poruku da kazem da je polako pocelo, ali da imam jos fore i da ne brine. Jadan nije mogao da zaspi kasnije : ) U toku dana samo se culi i rekao mi je da ce doci svi da me vide. Tako je i bilo, a bolovi poceli sve ucestalije.

Malo pricam sa njima, malo kukam. Zadrzala sam se ja sa njima jedno 2 sata, ostala bih ja jos ali sam morala na ctg. Tako da smo se pozdravili, a mama mi daje kesu sa pitom od krompira da pojedem nesto cestito. Obavila ctg i otisla u sobu da legnem da merim kontrakcije, a one na 4-5 minuta, dolazi dezurni doktor da me pregleda i kaze 1cm otvorena, da idem u sobu da odmaram, u smislu necu ja skoro. Nista, ja legla i skoro zaspala, kad odjednom ostar bol, u predelu kicme, ja ustala, pa ponovo legla, ne znam sta je. Setim se ja pite sa krompirom... raspakovala ja sve lepo, gladna k'o vuk.

Pojela jedno parce-to mi je bilo jako cudno. Nista, legnem opet, kaad odjednom osetim neko pucanje u stomaku i toplinu ispod guze. Onako izbezumljena vikem: "PUCE", jedna cimerka pritrcava i pitame sta puce, ja kazem pukao mi je vodenjak. Ona ce na to: "Daj, ne zezaj, nije nista mokro". Ja ustala, imam sta i da vidim, ceo krevet mokar. Zovnem sestru, ona dosla i pogledala, kaze da je zelena plodovo voda i odmah me voze gore na odeljenje.

Ja u panici, nisam niceg svesna, legla na ona kolica... ulazimo u lift, stigli u salu. Tamo dve babice vicu: "Pa dobro, gde si ti Kristina? Cekamo te ceo dan. " Ja sam u toj celoj frci zaboravila da sam javila prijateljici(babici) od moje tetke, da imam bolove i da je ona javila koleginicama da me cekaju. : ) Posto je bila jako velika guzva, odmah su me stavili na porodjajni sto i nakacili infuziju, indukciju... vise ni ne znam.

Znam da je bilo oko 19h i da sam bila tamo sat vremena, dok se nije razisla guzva u predporodjajnoj sali. Onda me prebacuju na taj meki sto i pojacavaju indukciju. Bolovi sve jaci, ali sam sebi obecala da cu biti jaka, dobra i da cu slusati, jer je to najvaznije. Sestra sa patologije mi je rekla kako da disem, poslusala sam je u momentu. I verujte, bilo je lakse. Neka devojka do mene vice sestre, dere se, ustaje sa kreveta, vristi... Ja pomislim u sebi necu valjda i ja tako. Bila sam jako zedna, a nisu mi dali nista, samo navlazenu gazu da sisam... mislila sam u sebi da cu je pojesti. Dolazi babica da me obidje i povecava indukciju, gledam ja ono kaplje li kaplje...

Kaze ona meni kad ne budem mogla vise da izdrzim da je zovem... nije proslo 10 min... ja ne mogu vise... dolazi doktor, opet pregled 8 cm otvorena... kazu : "jos malo i gotovo"... gledam ja onaj sat 22: 22g, ja ne znam koliko su te brojke dugo tako stajale, meni se cinilo kao vecnost... Proslo malo, dolazi babica ponovo i kaze : VREME JE! A ja ne znam gde se nalazim. Napinjem se ja, a babica samo vice: "Kaki, kaki"... meni je to bilo jako smesno. -cak i u tom trenutku. Vice ona jos malo i tu je glavica, samo tako da nastavim. Kaze sad ustani i idemo u salu, ja onako slomljena od svega ustajem sa mekog i prelazim na tvrdi sto. Ulazim u salu u 23h i lezem.

Taman sam legla kad odjednom povicem: " Cekajte, cekajte... boli. boli... uf prestalo je, uhvatio me grc u nogu" Pored sve muke, mene grc uhvati. Posle par napinjanja i dobrog saradjivanja, videla se glava moje bebuline... pa pauza da predisem malo i opet guuuuuuraj, guuuuuraj, odjednom osetim kako me babica zasecam i tu vrisnem i posle par sekundi moj sin je izasao. Ja nesvesna svega, gledam okolo, bebac place i naaapokon ga ugledam. Prvi komentar mi je bio "Jaoj, sto je mali, jako je mali". Stavili mi ga na grudi, a ja nema... samo ga gledam i ne verujem. Uzeli ga oni na merenje i sve ostalo, a on 2700g i 48cm. Mis mali. Dosla i posteljica na red, opet guuuuuraj, guuuuraj... ali ne ide... nece, pa nece. Sesta mi legla na stomak, opet nista...

I u jednom momentu doktorka kaze "da, da zovite anesteziologa", a ja prebledela gledam po onoj sali i tek babica objasni da posteljica nece sama da izadje, da ce morati da me uspavaju. Meni na neki nacin laknulo, ali se nisam posteno ni obradovala detetu... Iiiiiii tu se vise niceg ne secam... Budim se ja i gledam po sali, nigde nikog, ne znam ni da li sam se porodila ni nista. Javim se ja sa tihim "zdraavooo, ja budna", kad eto babice i vice cestitam mala, dobila si sina... tata je vec tri puta zvao. A ja jos komirana, ne znam gde se nalazim, ali hocu telefon da slika bebu i da saljem muzu sliku. Ni na kraj pameti, da ga nazovem i da ga cujem... Posle par minuta setim se i tog hahahaha : ) Ne secam se ni sta smo pricali. Lezala sam jos sat vremena i onda su me prebacili u sobu. Dani su bili kao godine, nikad da prodju.

U sredu 27. 10 smo napokon pusteni kuci, jos u 9h sam se spremila i cekala 12h da donesu otpusnu listu. Osim epiziotomije i posteljice koja nije htela napolje, meni je bilo jedno lepo iskustvo.

Pozdrav svima.

 

 

 
Želite da nam pošaljete svoju porođajnu priču?
Pročitajte kako - na forumu Porođajne priče!
 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
11
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
5
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
3
VIDEO: Razvoj i rast bebe praćen 4D ultraz...
Neverovatna 4D ultrazvučna tehnologija omogućila je da vidimo kako se razvija i raste beba kroz nedelje trudnoće.
3





Spisak porodilišta u Srbiji - Beograd
U Srbiji trenutno postoji 76 zdravstvenih ustanova u kojima se naše buduće mame mogu poroditi. Pogledajte spisak za Beog...
D.L.: Moja porođajna priča
Doktor me prima na patologiju i kaze da ne mrdam, jer beba je po svim parametrima sitna i porođaj se može završiti elekt...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here