|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kutak za srećnije detinjstvo: Uređenje dečje sobe

Blic online (www.blic.rs), 20.12.2011
U opremanju dečje sobe treba da učestvuje i vaš mališan jer će to biti njegovo malo carstvo, u kome će čuvati ne samo potrebne i korisne stvari, već i sitnice koje njemu posebno znače.
Ključne reči:

image
/11


 

Kada se bira nameštaj za dečju sobu, on pre svega mora da bude funkcionalan i neopterećen nepotrebnim komadima nameštaja. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da uredite dečju sobu.

 

Plakari ili orman i polica, radni sto, udoban ležaj i još poneki detalj (PC, muzički uređaj, fotelja, disko-kugla) biće prijatno okruženje u svakom uzrastu

 

U većini naših domaćinstava već je i samo postojanje zasebne dečje sobe luksuz. A takva soba u stanovima, pogotovu u novogradnji, nikada nije dovoljno velika.

 

Uz to, obično u njoj treba smestiti jedno dete ili dvoje dece, koja će se u malom prostoru gurati, bez obzira na to da li su istog ili različitog pola. Izlaz je u komadima nameštaja koji imaju više funkcija i u tome da prostor bude maksimalno iskorišćen po visini, širini i dubini.

 

Roditelji male dece obično imaju još jedan zahtev - da meblirani delovi nameštaja mogu da se skidaju i peru ili da su napravljeni od haj-tek materijala (veštački somot, alkantar i glor-valkana), koji ne propuštaju tečnost i sa kojih se lako skidaju fleke.

 

Dete treba da učestvuje u opremanju njegove sobe. To mora da bude prostor gde će dete, dok raste, moći da neguje nova interesovanja, a da se ne lišava starih, da kasnije zbog kompjutera iz sobe ne mora da izbaci lutke, mede i druge uspomene koje ga vezuju za detinjstvo.

 

PRAVILAN RASPORED

Ako soba može da se podeli i nekom pregradom, policom ili zavesom, a deca žele da budu u istoj sobi uprkos povremenim svađama, zašto biste ih razdvajali? Dok ne napune 11-12 godina, zabava i igra su im mnogo važniji od samoće i privatnosti! Ako imate sobu viška, možete da je pretvorite u sobu za igru.

 

Uz osnovni nameštaj koji se lako komponuje i premešta prema potrebama dece, s malo truda i mašte i uz par sitnica mogu se dobiti različiti ambijenti: soba za devojčicu, prostor u kome će udobno živeti dva brata, srednjoškolac ili studentkinja. Veliki plakari ili orman i polica, radni sto, udoban ležaj i još poneki detalj (PC, muzički uređaj, fotelja, disko-kugla) biće prijatno okruženje u svakom uzrastu.

 

KUTAK ZA UČENJE

Dete mora da ima u kući svoje mesto za učenje. Neka mu knjige, sveske, vežbanke i sav ostali pribor budu pri ruci. Pametno je pored radnog stola postaviti i tablu za ostavljanje poruka.

 

Tablu s porukama možete da uvedete čim dete nauči da čita. Napisaćete na tabli „zatvori dobro vodu“ ili „prljave čarape stavi u korpu za veš“ i sl. Na tabli može da se nađe i srce koje će ga podsetiti da mama misli na njega dok je na poslu. Ili ulaznica za pozorište gde će zajedno otići u subotu.

 

Radni prostor treba opremiti fasciklama, koje mogu da stoje u fioci ili ormariću. Dete će tako naučiti da sortira stvari u fascikle, po azbučnom redu ili po oblasti. Uz mali kancelarijski ormar, rano će se naučiti urednosti.

 

UREDNO I ČISTO

Dajte detetu i kutije od cipela ili mu kupite plastične gajbice ili kartonske kutije u koje će odlagati igračke. Tako će se rano naučiti redu. Povremeno treba zajedno da pobacate sve nepotrebne stvari.

 

Odredite dan kada ćete sređivati taj krš, stavite sve na sto prekriven belim papirom i vidite da li su tu svi delovi da biste sklopili olovku ili igračkicu. Delove koji su višak bacite.

 

Soba za decu i mlade treba da bude udobna, bez suvišnih ukrasa, da bi se dete u njoj slobodno kretalo, da s učenja lako može da pređe na igru, da u njoj mogu da borave i njegovi drugari, što je veoma važno, a da se pri tom ne napravi veliki nered. Pošto je malo porodica u velikim stanovima ili kućama, ta udobnost znači da i mali prostor treba racionalno iskoristiti.

 

Prednosti zajedničke sobe

− Ako su deca istog pola i približno istog uzrasta, zajednička soba ima više prednosti. Lakše će se izboriti s noćnim „demonima“, budući da se sva deca u uzrastu od dve do 10 godina plaše mraka. Kad ih je dvoje, dva puta su jači u borbi protiv „čudovišta koja se kriju ispod kreveta“ i „lopova u ormanu“. Deca će se osećati sigurnije i silno će se zabavljati.

− Kad s nekim deli sobu, dete uči da ne može sav prostor da prigrabi samo za sebe. Tako se deca uče solidarnosti. Zajedno smišljaju nestašluke, ali i prijatna iznenađenja.

− Pošto je dečja soba mesto gde se drže igračke, kada se deli s bratom ili sestrom, broj igračaka se udvostručuje. A i drugar za igru je uvek nadohvat ruke!

− Kad deca dele sobu, ona uče da poštuju druge, njihovu privatnost, tajne, ritam, navike... Ali uče, takođe, kako da nateraju druge da poštuju njih.

 

1. oktobar 2011.
Kompletan tekst pročitajte na www.blic.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Izvini što sam galamila na tebe
Izvini što sam galamila na tebe iz svih onih razloga kojih se više ni sjetiti ne mogu, a ti ih se sigurno sjećaš, jer ka...
3
Ne želiš da vidiš svog unuka? Da čuješ kak...
Kako bi bilo da se pomirite sa tim ko i šta su vam prioriteti i samo priznate da naš sin nije deo toga. Vrlo jasno ste n...
3
Uskršnja URADI SAM KLACKALICA
Da bi ove godine dete napravilo posebnu Vaskršnju čestitku – napravićemo ovu klackalicu Uradi Sam Uskršnju Karticu.
3
U godini jubileja dm nagrađuje vernost kupaca
Beograd, 23. april 2024 – U godini kada proslavlja dve decenije poslovanja, dm drogerie markt kreirao je nove pogodnosti...
3





Ne dozvoli da tvoje šerpe sijaju više od tebe
Moja baka je govorila...
Napravite igralište u dečjoj sobi
U hladnim zimskim danima deca manje vremena provode napolju, pa će biti oduševljeni mini-igralištem koje možete da im na...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here