|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Leina priča – 2. deo

Barbara Sinadinoska, 10.11.2012
Lea sedi na istom mestu u parku, na kome je poslednji put sedela sa Milom. Drugarica Ana je nekoliko puta pozva da se igraju školice ali Lea i dalje sedi i ćuti.

image
/11


 

Tog dana stigao je u obdanište kombi mlekare Imlek, a nakon njega i kamion kompanije Knjaz Miloš. Nekoliko ljudi unelo je u vrtić mnooogo paketa sa mlekom, jogurtom, sirom i kačkavaljom, a kasnije i sa vodom Aqua Viva Active Junior. Ali ovaj put za decu u vrtiću spremljeno je posebno iznenađenje – iz Imlekovog kombija izletela je Kravica, čuvena Imlekova maskota (verujem da svi znate za tu kravicu), a zatim joj se pridružio Akviša, maskota Aqua Vive. Kravica, je bila, kao i uvek,  nasmejana i srećna, verovatno i ona pije uvek sveže mleko i jogurt. Došla je da nam kaže kako u stvari mleko nastaje, i uradiće to na svoj način.  A Akviša je, obavijem velom pozitivne energije, došao da nam objasni zašto je voda važna u životu čoveka.

Kravica: “ Draga deco, kao što znate, mleko je prva hrana za odojčad i malu decu. Mleko dobijamo od muznih krava, ovaca i koza. Zatim ga prikupljamo u velikim kontejnerima i hladimo da se ne bi pokvarilo. Mlekara mleko čisti i zagreje do određene temperature kako bi uništila štetne mikroorganizme. Konačno, mleko se sipa u boce različitih veličina. A vi ga nakon toga možete kupiti u prodavnici. Od mleka se dalje prave jogurt, sir, kačkavalj, pavlaka i zdenka. I naravno, vaši omiljeni ukusni sladoledi napravljeni su od mleka ... "

Zatim se na Kravicinu priču nadovezao Akviša: Draga dečice, većina vas verovatno zna da je voda izvor života i čini više od polovine našeg tela. Međutim, ona je još dragocenija nego što mislimo – ona jača naš organizam. Deca često izbegavaju da piju vodu bez ukusa. Zato je Aqua Viva posebno za vas kreirala Aqua Viva Active Junior vodu sa specijalnom formulom koja je mnogo bolji izbor od sokova i drugih napitaka koji sadrže zaslađivače. Možemo reći da je ona i više od vode jer sadrži compleks B vitamina neophodnih za pravilan metabolizam koji detetu obezbeđuje dodatnu energiju i igraju važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju dečijeg nervnog sistema. Jabuka je ukus koji deca vole i istovremeno povećava želju za uzimanjem neophodne tečnosti.

 

 

Dok Kravica i Akviša pripovedaju, Lea ne može a da ne misli na svoju drugaricu Milu, koja je sada sama u bolnici. Da li je tužna, može li da ustane iz kreveta i da prošeta, barem do prozora ... kada će ozdraviti i vratiti nam se u vrtić ... Hiljadu pitanja mučilo je Leu, a najvažnije je bilo – kako da pomogne svojoj drugarici, kada će moći da se izvini, da je jako zagrli i da joj kaže kako joj puno nedostaje ... Kada?

U tom trenutku priđoše joj Kravica sa mlekom i Akviša sa vodom u ruci. Pomilovaše Leu po njenoj kosi i obrisaše suzu koja se kotrljala niz njeno lice. "Zdravo, ja sam Kravica“ – „A ja sam Akviša“. Danas smo došli u tvoj vrtić da donesemo vodu, sveže mleko i jogurt i da vam kažemo koliko je važno da se piju voda i mleko, kako bi deca porasla veeelika i zdrava. Sva su se deca okupila, slušala našu priču i pila vodu sa ukusom jabuke i mleko a ti si sve vreme sedela i tužno gledala. Doneli smo i tebi mleko i vodu iz naših fabrika. Uzmi po gutljaj. Ako nam kažeš svoje probleme, možda možemo da ti pomognemo." Lea pogleda u Kravicu i Akvišu i seti se proizvoda koje pije sa uživanjem. Iako je bila veoma srećna u njihovom društvu, Lea jedva odgovori: "Dobrodošli Kravice i Akviša u naš vrtić. Ja sam Lea i tugujem za mojom najboljom drugaricom Milom. "

Onda je Lea ispričala o nepotrebnoj raspravi sa drugaricom, kako je bila sebična, kako je puno loših reči izrekla i kako je zbog lutke izgubila najboljeg prijatelja. Objasnila  je svoju zabrinutost i savest koja je mučila: "Kada bih joj sada dala ovu lutku da se poigra i snažno je zagrli, kao što je htela, možda bi ozdravila. Moj najbolji prijatelj je u bolnici zbog moje sebičnosti, moje pohlepe, moja drugarica leži bolesna zbog  mene ... "

Kravica i Akviša pomilovaše Leu po kosici. “Lepa devojčice... Raduje nas što si svesna svoje greške. Pohlepa i sebičnost su loše osobine. One ispunjavaju ljudsko srce ljutnjom i besom, a zatim iz usta izlaze reči koje će povrediti druge. Nikada ne dozvolite da vas zarobe takva osećanja. Široko otvorite svoje srce i podelite radost. Dajte osmeh, dajte lepu reč, zagrlite. Tada ćete osetiti toplinu u svojoj duši i vaše srce će rasti zbog dobrote koju dajete. Pohlepa i sebičnost doprinose da deca budu usamljena i tužna, velikodušnost i ljubaznost čine decu srećnom, veselom, prijateljskom."

 

 

Lea je pažljivo slušala svoja dva nova prijatelja i toplina zagreja njeno srce. Povrati se sjaj u njenim očima i beše srećna što su Akviša i Kravica došli da joj pomognu.  Ali pitanje je i dalje tu - kako da pomogne svojoj najboljoj drugarici, kako da se izvini i dobije oproštaj - i dalje je mučilo. Onda Kravica i Akviša nakon kratkog dogovaranja međusobom rekoše: "Za najboljeg prijatelja Lea će napraviti lutku. Istu kao lutku, koju nije htela dati Mili.“

„Ali ovo će biti posebna lutka. Neće biti kupljena u prodavnici igračaka, već će biti napravljena tvojim rukama. U nju ćeš smestiti svu ljubav koju imaš za Milu, sa belom vezenom haljinom kao znak izvinjenja, širokom da otvori srce i dozvoli da kroz njega teče ljubaznost i velikodušnost. Tvoje srce će biti ispunjeno, a Mila će imati najlepšu lutku koja nikada ne može da se kupi u prodavnici igračaka. Na kraju, ti ćeš snažno prigrliti lutku i dati je svom prijatelju - Mili. Ti ćeš joj pokloniti lutku, ali i prijateljski zagrljaj koji može da izleči. Ma, mi ćemo ti pomoći. "

 

Lea, Kravica i Akviša vredno prave lutku nekoliko sati. Od pamuka su napravili osnovu lutke, dodavši i roze traku na glavi. Kada je lutka napravljena, Lea je snažno zagrli i širok osmeh buknu joj na licu. Tuga je nestala, suze su prošlost. Njeno srce je bilo ispunjeno radošću. " Mmmm, voda i mleko zaista čine čuda!" Staviše lutku u kutiju, a pored nje dodaše vodu, mleko i jogurt – za oporavak, da Mili daju snagu i zdravlje. Kravica uhvati Leu za jednu, a Akviša za drugu ruku i odvedoše je u bolnicu. Lea je spustila kutiju ispred vrata Miline sobe, a na kutiji jepisalo "Gram ljubavi - za brže ozdravljenje moje drugarice Mile ... Lea. "

 

Nastavlja se... Leina priča - 3. deo

 


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Opšti uslovi dobrotvorne akcije Gram ljuba...
Uslovi za učešće na konkursu, koji se odvija u okviru dobrotvornog projekta Gram ljubavi 2012.
2
Pravila učešća
Dragi vaspitači, pozivamo vas da oslobodite svoju maštu, motivišete male dečije ruke i pomognete nam da lepotu Božićnih ...
2
Pravilnik za roditelje za učešće u projektu
Pozivamo porodice širom Srbije da se uključe u projekat Gram ljubavi za Tonu zdravlja! Takođe, pozivamo i korisnike Rin...
2
Šta je „Gram ljubavi za Tonu zdravlja“?
Projekat „Gram ljubavi za Tonu zdravlja“ je regionalna dobrotvorna edukativna akcija koja podstiče kreativnost, empatiju...
2





Leina priča – 3. deo
Petak. Dok su ostala deca neumorno pevala pesmice sa vaspitačicom, Lea je ponovo mislima bila odsutna. „ Kako je Mila, m...
Leina priča – 1. deo
Ponedeljak. Lea samo što je stigla iz vrtića, lenjo spustivši ranac na zemlju, sela je na stolicu u kuhinji i pogledala ...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here