|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Loša praksa Srbije: razdvajanje mama i nedonoščadi

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 6.10.2016
U našim porodilištima je već duže vremena prisutna tendencija odvajanja majki od prevremeno rođenih beba. Zbog mera štednje, porodilje se otpuštaju kući, a deca ostaju na lečenju u bolnicama, otkriva za “Blic” dr Ljiljana Stanković, neonatolog u GAK “Narodni Front”.

image
/11


Kako pojašnjava doktorka, nakon otpusta kontakt majki sa decom je minimalan. Poseta im je dozvoljena jednom dnevno, a očevima jednom nedeljno. Majke ne mogu da daju mleko svojoj deci. Prevremeno rođene bebe, čije su majke otpuštene, hrane se mlečnim formulama za prevremeno rođenu decu, a ne majčinim mlekom. Majke su onemogućene da dolaze i izmlazavaju se, jer soba za to ne postoji.

- Kada bebe budu sposobne za podoj, to im se neće omogućiti, jer nema sobe ni za podoj. Nakon par nedelja će majka odvesti dete kući, a da ga do tada nije uzela u ruke, nije nahranila svojim mlekom, niti stavila na grudi. Dugotrajna separacija utiče na laktaciju porodilje i većina od njih ne sačuva mleko. Odvajanje majke od deteta nosi dugotrajne posledice. Deca odvojena od majke imaju u znatno većem procentu razvojne posledice, sklonija su anksioznosti, reakcijama povlačenja. Tokom hospitalizacije pokazuju veću sklonost ka infekcijama - objašnjava dr Stanković.


Savremena neonatologija primenjuje princip neodvajanja majke od deteta, pa je najvažniji postulat moderne neonatologije neodvajanje porodice. U Srbiji je to, međutim, naopako postavljeno.

- Prevremeno rođena deca su najčešće iz rizičnih trudnoća. Te trudnice zbog održavanja trudnoće imaju više nedelja hospitalizacije, a nakon porođaja ih za par dana odvajamo od deteta i šaljemo ih kući. Kako je odjednom značaj majke u životu novorođenog deteta zaboravljen i koji su razlozi za otpuštanje majki prevremeno rođene dece. Odgovor je da u porodilištima nema dovoljno mesta za zadržavanje majki te dece. Ova mera štednje pretvara neonatologiju u servis za bebe. Kad ih popravimo i postignu težinu od 2.100 do 2.200 grama šaljemo ih kući. Šteta napravljena prevremeno rođenim bebama koje su odvojene od majke trenutno nije vidljiva, ali je dugoročna. Temelji života i zdravlja tog deteta su pogrešno postavljeni - tvrdi doktorka.

Ona kaže da ovo nije antidržavna kampanja, već vapaj stručnjaka da se nešto promeni!

- Prava briga za potomstvo je humani odnos prema porodilji i njenom detetu. Majkama treba pružiti podršku, osloboditi je od svih ostalih obaveza i dozvoliti joj da bude uz svoju bebu. Ne pomažemo majkama ako preuzmemo na sebe negu i hranjenje deteta. Takvim postupkom šaljemo pogrešnu poruku i stvaramo osećaj nesigurnosti kod tih žena. Zato molim sve nadležne da nađemo način da majke ostanu što duže uz svoju prevremeno rođenu decu, a kad ih otpustimo da im obezbedimo prostor gde bi mogle da se izmlazaju i doje svoju decu. Sa malo volje i truda to možemo da obezbedimo - zaključuje dr Stanković.

 

 

Spajanje bolnica radi bolje nege beba!

 

Jedan od planova, jeste da se u narednom periodu oformi pet perinatalnih centara, koji uključuju tri specijalnosti - pedijatriju, neonatologiju i ginekologiju pod jednim krovom, s ciljem da se smanji smrtnost novorođenčadi. Kako je “Blic” već pisao, za početak Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj i Klinika za neonatologiju biće spojene u jednu, po modelu češkog lekara Riharda Plavke, koji će u svemu ovome pomoći srpskom zdravstvu. Po planu ovog češkog stručnjaka dva centra biće napravljena u Beogradu i po jedan u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Takođe, biće formirana i tri regionalna centra u Novom Pazaru, Užicu i Subotici, za lakše slučajeve.


Takođe, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i njegov češki kolega ministar Svetoplik Nemeček dogovorili su se da Srbija što pre obezbedi uslove da se najveći broj, do 90 odsto, dece rođene pre 32. nedelje ili sa težinom do 1.500 grama, u potpunosti zbrine u odeljenjima neonatalne intenzivne nege u prostoru porodilišta tercijarnih perinatalnih centara.

Isto tako, potrebno je da se na vreme obezbedi transport za trudnice koje imaju rizičnu trudnoću kako bi se porodile u porodilištima tercijarnih perinatalnih centara.


Izvor: blic.rs/Sonja Todorović

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
17
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
5
Šta je ružičasta buka i kako pomaže bebi d...
Roditelji na različite načine uspavljuju decu, a jedan od najpopularnijih je pomoću metode "bela buka". Međutim, u pos...
5
Refleksi novorođenčeta
Kod novorođenčeta može da se izazove niz primitivnih refleksa . Ovi refleksi se javljaju po tačno određenom redosledu, p...
4





Kako da smanjim učestalost prehlada kod de...
Ovih dana, svedoci smo punih čekaonica u pedijatrijskim ordinacijama a roditelji su zabrinuti simptomima kao što su viso...
Ne koristite zaštitne maske za bebe!
Stručnjaci ističu da je upotreba maske za bebe izuzetno opasna i savetuju roditelje da je uopšte ne koriste (za bebe). Z...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here