|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Mali vodič: Sve što treba kad beba dođe kući

Blic žena, 6.9.2013
Paniku i strah koji se javlja kod roditelja kada svoju prvu bebu dovode kući iz porodilišta nemoguće je izbeći, ali neonatolozi kažu da nema razloga za brigu ukoliko se pridržavaju uputstava koje mama i novorođenče dobiju na otpustu iz bolnice.

image
/11


Roditeljima pomaže i patronažna sestra iz Doma zdravlja, koja u prvih pet dana bebinog boravka kod kuće dolazi jednom dnevno i obučava mame i tate kako da pravilno paze i neguju novorođenče.

 

- Pri dolasku kući iz porodilišta treba prvo obratiti pažnju na vožnju bebe u automobilu. Roditelji moraju da se pridržavaju propisa i da koriste adekvatno sedište za bebu. Novorođenče ne smete držati u naručju dok je automobil u pokretu, jer svako naglo zaustavljanje može da istisne bebu iz majčinih ruku. Po dolasku kući bebu treba da čeka čista soba, posetljina u krevecu, pelene, benkice i sve neophodne stvari za higijenu i ishranu - objašnjava dr Branislava Dedović Bjelajac, neonatolog iz Instituta za neonatologiju.

 

Oblačenje, kupanje i nega bebe u prvih nekoliko dana njenog boravka kod kuće je posao patronažne sestre, koja je obilazi i obučava roditelje kako da se staraju o novorođenčetu. Doktorka Dedović napominje da za higijenu bebine kože treba koristiti običnu vodu ili blagi sapun, a da kožu treba čistiti do dva puta nedeljno.


- Ako je potrebno, nakon kupanja treba primeniti odgovarajući emolijens za zaštitu od isušivanja kože. Idealno sredstvo za čišćenje kože treba da ima neutralni Ph i treba da bude blago. Idealni emojiens je gust, pH neutralan sa blagim aciditetom. Beba se kompletno kupa tek kada joj otpadne pupčanik. Potreba za češćim kupanjem se povećava sa većom aktivnošću bebe i većim kontaktom sa okolinom - kaže dr Dedović Bjelajac.

 

beba

 



 

BEZ POSETA PRVIH 40 DANA 

                    

Rodbina i prijatelji porodice žele odmah da vide bebu, a doktorka Dedović naglašava da se posete velikog broja ljudi istovremeno ne preporučuju u prvih 40 dana.


- Smatra se da je 40 dana potrebno za oporavak nakon porođaja i da je novorođenčetu potrebno toliko vremena da se adaptira. Takođe, dete se tako štiti od infekcije, pa u prvih mesec dana može da ga poseti samo najbliža rodbina. Svi koji se približavaju bebi moraju prethodno da dobro operu ruke i moraju da budu zdravi - kaže dr Dedović Bjelajac.


Doktorka ističe da su u prvih nekoliko meseci bebinog života veoma bitne kontrole.


- Roditelji moraju bebu da redovno vode na kontrole i kad god imaju neke nedoumice ili ne umeju da se snađu sa bebom treba da odu kod pedijatra i pitaju za savet - poručuje neonatolog. 


SPISAK  STVARI POTREBNIH ZA BEBU I MAMU

Koliko pelena i benkica treba kupiti, kako pripremiti sobu, kadicu za kupanje, koje flašice, cucle....neka su od pitanja koja u panici postavljaju budući roditelji. Spisak stvari koje bebu treba da dočekaju kod kuće čim stigne iz porodilišta nije kratak, ali je neophodan. Soba u kojoj će beba da spava i provoditi najviše vremena, treba da bude uredna i čista. U krevecu sa antialergijskim dušekom treba staviti čistu posteljinu, a savetuje se da izbegavate plišane igračake, jer izazivaju alergije.

 

Lista bebinih stvari:
- 50 komada platnenih pelena
- 10 švedskih pelena
- pakovanje jednokratnih pelena
- toplomer za vodu
- toplomer za telo
- tropostotni hidrogen
- prašak za pupak
- štapići za uši (za bebe)
- makazice sa tupim vrhom
- češalj, četka za bebe
- dečji sapun
- dečji puder i ulje
- pavlovićeva mast
- 10 benkica
- pet do šest košuljica
- dve kapice
- dva para čarapica
- ormarić sa pultom za povijanje
- kolica sa korpom u ležećem položaju ili kombinovana
- kadica za kupanje
- krevetac
- nosiljka

 

 

Lista stvari za mamu:
- gumene gaćice
- sterilne komprese
- higijenski ulošci
- jastuk za dojenje
- specijalni grudnjak za dojenje
- jastučići/gazice za grudi koji sprečavaju curenje mleka



Izvor: zena.blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
10
Uloga belančevina (proteina) u prvenciji a...
Belančevine u majčinom mleku pomažu u sprečavanju pojave alergija!
9
Kalendar vakcinacije
Vaše dete trebate vakcinisati kako bi njegov organizam stekao imunitet na neke od težih zaraznih bolesti. Vakcina je pre...
5
Kad počnu da izbijaju zubići
Većini beba prvi zubić izbije kada napune šest meseci, ali to nije pravilo. Neka deca se rode s jednim zubićem u vilici,...
4





Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
Pripremi se za dolazak bebe u 22 jednostav...
Pitate se šta da radite narednih nekoliko meseci dok beba ne stigne kući?



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here