|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Mama ne treba da bude drugarica već autoritet

Blic žena, 23.9.2013
Sve češće čujemo kako roditelji kažu da s decom imaju drugarski odnos i pri tom misle da je takav odnos idealan. Međutim, kako objašnjava Jelena Radosavljević, psiholog, drugarski odnos roditelja i dece može se prihvatiti kao nešto dobro samo ako on znači da mame i tate provode dosta vremena s decom, otvoreno razgovaraju s njima i bliski su.

image
/11


Roditelji treba da budu figure od autoriteta, dok je deci potrebno vođstvo i usmeravanje. A to se ne može u drugarskom odnosu, kaže Jelena Radosavljević, psiholog

 

– Ali roditelji i deca ne treba da budu drugari jer drugarski odnos podrazumeva jednakost i reciprocitet, što nije karakteristika odnosa roditelj–dete. Taj odnos nije simetričan – kaže naša sagovornica i ocenjuje da roditelji treba da zadrže poziciju autoriteta.
Oni bi trebalo da detetu postavljaju zabrane i zahteve primerene njegovom uzrastu.
– Jednom rečju, roditelji su mudriji, imaju više iskustva i treba da budu figure od autoriteta. A deci je potrebno vođstvo i usmeravanje.


ZABRANE NE MOGU DA IM NAŠKODE


Autoritet ne znači da deca treba bespogovorno da slušaju i izvršavaju naređenja roditelja. Zapravo, najbolje je roditeljstvo gde osim čvrste kontrole postoje i emocionalna toplina, ljubav i podrška. Iz takvog odnosa deca postaju radoznala, kreativna, sigurna u sebe, samopouzdana i odgovorna.
Za razliku od toga, strog i krut nadzor roditelja bez emocionalne podrške stvara nesigurno dete, često i agresivno, koje previše udovoljava autoritetu.
Suprotnost takvom načinu vaspitanja je suviše popustljivo ili, kako ga psiholozi zovu, permisivno vaspitanje. Roditelji popuštaju jer strahuju da će postavljanjem zabrana da naškode detetu. Zato mu sve dozvoljavaju. Rezultat takvog ponašanja jeste da se zarad mira u kući ne suprotstavljaju deci, a dešava se upravo suprotno.
– To je posebno izraženo kod tinejdžera, koji preuzimaju vođstvo, a roditelji pristaju na sve. Zaboravljaju da su oni glavni u kući. To ne znači da deca treba da budu apsolutno poslušna već da im se mora postaviti granica, a roditelji ponekad zbog sopstvene nemoći nisu u stanju da je postave – kaže Jelena Radosavljević.

 

RODITELJI TREBA DA ODLUČUJU


A granice su, ističe, veoma bitne za razvoj deteta. Roditelj treba da bude odlučan u postavljanju i poštovanju pravila.
Ima još razloga zašto odnos roditelja i dece nikako ne treba da se zove ni ispoljava kao drugarski.
Prijatelji, za razliku od dece i roditelja, imaju zajednička shvatanja i iste ili vrlo slične ideje o životu. Za razliku od drugova, roditelji i deca nisu ravnopravni ni u donošenju odluka. Roditelj može da pita dete za mišljenje, ono može da kaže šta mu se dopada, a šta ne, ali roditelj je taj koji odlučuje, pogotovu o važnim stvarima.


Poveravajte se prijateljici, a ne ćerki


Pogrešno je, ističe Jelena Radosavljević, kada roditelj u detetu vidi prijatelja, sagovornika i saveznika i priča mu o sopstvenim problemima.
– Dete nema kapacitet da te probleme shvati i zato je bolje o tome razgovarati s nekim starijim i iskusnijim, s prijateljicom, koleginicom. Poveravanje detetu je naročito često kada su roditelji razvedeni, pa mu se jedan ili oba roditelja poveravaju, često i optužujući onog drugog.



Izvor: zena.blic.rs

 

 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
5
Produženi brovak DA ili NE? Kako izgleda d...
Treba izdvojiti značaj podsticajne atmosfere i sticanja radne navike. Već nakon par dana, deca bez imalo otpora usvajaju...
5
Moje prvo kiselo iskustvo: Deca i limun
Neprocenjivo, zar ne? Klinci su neodoljivi i preslatki kada prvi put probaju limun!!!
4
Tata sa roze krilima i rajfom na glavi
Nazvali su ga tatom godine. Lazar Kostić (23) postao je najpopularniji otac u Srbiji nakon što je uslikan kako Novim Beo...
3





Da, moje dete spava sa mnom u krevetu!
Ne razumem u čemu je stvar? Čemu tolika briga oko toga što moja četvorogodišnjakinja spava sa mnom? Hoće li svet stati z...
Dirljiva ispovest: Kako me je mama vodila ...
Svaki roditelj se u životu suoči sa problemom dete – posao, ali dovoljna je samo mala pomoć i sve stvari dođu na mesto.



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here