|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Matične ćelije nada za invalide

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 29.12.2015
Tim lekara počinje projekat za obolele od paralize i oštećenja kostiju. Operacije će biti besplatne. Prvo na redu - dete paraplegičar

image
/11


PRVI put u Srbiji u subotu će, bez asistencije stručnjaka iz inostranstva, biti urađeno presađivanje kostne srži u oštećenje kičmene moždine deteta paraplegičara, što bi, očekuju lekari, značajno trebalo da popravi zdravstveno stanje izazvano oduzetošću donje polovine tela.


Zahvat će izvesti profesor dr Dušan Marić, ortoped iz Novog Sada, pionir u lečenju matičnim ćelijama u našoj zemlji, u beogradskoj klinici "Alfa medika".

To će biti prva u nizu ovakvih intervencija kojima će tim lekara besplatno, u okviru humanitarnog pilot-projekta, matičnim ćelijama pomagati obolelim od cerebralne paralize ili oštećenja kostiju.

- Cilj ovog projekta je da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna, a do nje ne mogu da dođu zbog novčanih prepreka - kaže prof. Marić. - Baš zato želimo da ove operacije radimo besplatno, bez ikakvih interesa i uslovljavanja. Dete koje ćemo u subotu operisati je paraplegičar, a ne mora nepokretno da provede ostatak života. U subotu ćemo, osim te intervencije, obaviti još dve transplantacije matičnih ćelija kod sportista, zbog oštećenja hrskavice.


Jedna ovakva procedura u inostranstvu košta između 36.000 i 40.000 evra.


U stručnom timu koji će izvesti zahvat kažu da se transfer matičnih ćelija kostne srži u oštećenje kičmene moždine do sad nije radio u Srbiji, a izvodi se tako što se matične ćelije izoluju iz kostne srži, posle čega se pripremaju i pod kontrolom rendgena ubrizgavaju na mesto oštećenja.



ZAHVAT TRAJE SAT VREMENA


Intervencija, prema rečima lekara, ne traje više od sat vremena. Uz profesora dr Dušana Marića, u stručnom timu su dr Džihan Abazović, zadužen za pripremu matičnih ćelija, kao i ortopedski tim bolnice "Alfa medika".

 

 

Izvor: novosti.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
30
Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
14
Matične ćelije će produžiti život?
U starom Rimu ljudi su u proseku živeli 22 godine, pre sto godina 49 da bi sedamdesetih godina prošlog veka granica pome...
3
Pobedite ciste na dojkama biljkama
Ciste na dojkama su veoma česta pojava, a u Sjedinjenim Američkim Državama smatraju da je njihova pojava gotovo epidemio...
3





NOVI NAČIN TESTIRANJA NEDOSTATKA GVOŽĐA U ...
Novi vid testiranja brzo i jednostavno utvrđivaće nedostatak gvožđa i bez korišćenja laboratorijskih aparata
Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here