Ringeraja.rs je specijalizovani portal, namenjen budućim roditeljima, trudnicama i roditeljima predškolske dece.
Copyright 2008-2025
Danu media d.o.o. Beograd
Pojedini začini pozitivno deluju na organizam jer sadrže određene materije koji imaju lekovito dejstvo. Začini mogu biti pojedine biljke ili pak mešavina više biljki.
Aleva paprika
mlevena crvena, slatka i ljuta, začinska paprika – često se nađe na meniju, većinom u kuvanim jelima, velikog broja stanovnika evropske i svetske kuhinje, prevashodno na trpezama Srednje Evrope, Mediterana, Balkana, Južne Amerike i Azije. I ljuta i slatka Aleva paprika pomažu varenju, a ljuta čini lek protiv usporenog varenja. Bogata je vitaminom C.
Ljuta paprika
pojačava cirkulaciju i znojenje te pročišćava znojne žlezde, pročišćava creva, uništava parazite u crevima, pomaže rastvaranju krvnih ugrušaka.
Biber
je jedan od najpopularnijih začina. Može biti u zrnu ili mleven. Njegovo lekovito svojstvo je da povećava apetit. Pošto veoma brzo izgubi aromu, preporučuje se da se melje neposredno pre upotrebe.
Beli luk
se uglavnom koristi u svežem stanju. U narodnoj medicini se koristi za lečenje organa za disanje, srca i krvnih sudova, glavobolje, nesvestice, organa za varenje, kožnih bolesti.
U naučnoj medicini se koristi gotovo isto kao i u narodnoj. Ulazi u sastav raznih preparata za izazivanje apetita, za jačanje, kao stimulans živčanog sistema, protiv visokog krvnog pritiska, arteroskleroze i dečjih glista, kao efikasno antiseptično preventivno sredstvo protiv raznih zaraznih bolesti kao što su tifus, grip, difterija, kolera, protiv hroničnog bronhitisa, velikog i običnog kašlja, u obliku kašice za lečenje čireva i uboja.
Celer
Koristi se i list i koren, uglavnom kao dodatak supama i čorbama, ali i varivima. Čitava biljka je hranljiva, i okrepljujuća; može se iscediti, a sok se upotrebljava za zglobove i zapalenja urinarnog trakta. Seme, koje se prikuplja nakon što biljka procveta u drugoj godini, je baza za homeopatski ekstrakt koji se upotrebljava kao diuretik. Koren je efikasni diuretik koji se koristi za kamen u bubregu. Takođe upotrebljava se kao lek za otklanjanje probavnih smetnji.
Mirođija
se koristi u svežem i sušenom stanju. Ona pojačava rad bubrega, ublažava grčeve u stomaku (čaj), jača otpornost organizma. Veoma je čest začin, koji se koristi kao dodatak čorbama, varivima, sosovima, turšiji, ne kaže se džabe “On je u svakoj čorbi mirođija”.
Peršun
se uglavnom koristi svež. Bogat je vitaminima C, A, B1, B2 i E. On pojačava apetit i povoljno utiče na rad bubrega; peršunovo ulje deluje povoljno kod grčeva.
Lovorov list
potiče iz mediteranskih zemalja i posebno se koristi za pripremu jela od pasulja, soje, kupusa, pečurki i paradajza. Smanjuje nadimanje.
Bosiljak
koristi se lišće (sveže ili sušeno). Uglavnom se dodaje jelima od paradajza, na samom kraju kuvanja, radi jače arome. Ima umirujuće dejstvo, pospešuje varenje i otvara apetit.
Origano
je veoma aromatičan. Najviše se koristi u italijanskoj, španskoj i grčkoj kuhinji. Dobar je za lečenje disajnih organa, glavobolje, prehlade i pomaže varenju.
Ruzmarin
ima jak miris. Najčešće se koristi u italijanskoj kuhinji kao dodatak u supama, čorbama, marinadama.
Nana ili menta
ima osvežavajući miris i ukus te se dodaje teškim jelima. Ona olakšava varenje i pomaže u odvikavanju od pušenja.
Majčina dušica
ima oštar ukus te se koristi uglavnom za čorbe od paradajza. Ona umiruje živce i pomaže pri stomačnim tegobama. Kao čaj, ona pomaže pri otklanjanju promuklosti i pročišćavanju disajnih puteva i krvi.
Hren
upotrebljava se koren, uglavnom kao dodatak salatama i varivima. Ima oštar, ljut ukus i treba ga obazrivo koristiti. Ima najviše vitamina C od svih biljaka. Koristi se kod lečenja glavobolje, obolelih disajnih organa, zatim jača krvne sudove, ublažava dijabetes, snižava krvni pritisak, pojačava intelektualne sposobnosti i opštu vitalnost organizma.
Seme aniša
deluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospešuje varenje i odvod štetnih sokova iz organizma, čisti krv i jača živce, čisti pluća od sluzi, želudac i bubrege, jača probavne organe, popravlja neurednu menstruaciju i otklanja nesanicu.
Kapar
koriste se pupoljci biljke (marinirani), kao i sušeno seme, kao dodatak salatama i sosovima. Podstiče varenje i otvara apetit.
Majoran
aromatičan je i koristi se u čorbama, varivu, pečurkama, jelima od sira. Sadrži vitamine A i C, a smiruje kašalj i prehladu.
Đumbir
se koristi u svežem i sušenom stanju ili kao prah. Zastupljen je u Indijskoj kuhinji, za pripremu jela od povrća, čorbi, sosova, pirinča, kao i poslastica.
Kari
pravi se kao kombinacija nekoliko začina (cimet, kardamom, karanfilić, kim, korijander, crni biber) koji se melju u prah. Osnovni je začin indijske kuhinje.
Korijander
spada među najstarije začine, a potiče iz jugoistočne Evrope. Veoma je aromatičan i koristi se u obliku zrna, praha i u svežem obliku. Listovi podsećaju na peršunov list i dodaje se jelima na samom kraju. Zrno i prah se koriste posebno u indijskoj kuhinji, za pripremu jela od povrća, ali i poslastica. U našoj kuhinji se koristi u obliku zrna, kao dodatak turšiji. Prirodni je diuretik, čisti bešiku, pomaže probavu, olakšava probleme mučnine, morske bolesti i povraćanja, ublažava kožne upale.
Kardamom
koristi se u zrnu i prahu i jedan je od najskupljih začina na svetu. Posebno je omiljen u Indiji, Švedskoj i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Kardamom se koristi u mešavinama začina, za pripremanje jela od povrća, karija i slatkiša (indijski puding, švedske pogačice). U arapskim zemljama dodaje se crnoj kafi. Pomaže probavu, osvežava dah, podstiče rad srca, jača pluća. Treba ga koristiti u malim količinama.
Pimet
popularan je u Meksiku, Indiji i Jamajci. Ima sličan ukus biberu, ali nema toliku ljutinu i oštrinu. Prijatnog je mirisa i koristi se za čorbe, pikantne umake, turšiju, kolače.
Cimet
aromatična kora tropskog cveta koji se koristi i kao prah. Koristi se kao dodatak poslasticama, a na Dalekom Istoku i u Indiji i za pripremu slanih jela. On okrepljuje telo i deluje antiseptično i detoksično na organizam, poboljšava probavu, podstiče znojenje, koristan je kod prehlada i kašlja. Koristi se u malim količinama i u kombinaciji sa drugim začinima.
Kim
koristi se seme koje je tamno braon boje, kao dodatak jelima od mahunarki, kupusa, pecivu i hlebu, krem sirevima. Kim u svežem obliku (list) koristi se kao dodatak salatama, barenom povrću i sosovima. Bogat je proteinima i olakšava varenje i ublažava grčeve u stomaku, posebno se daje novorođenim bebama u obliku blagog čaja.
Vanila
se koristi kao šipka, prah ili ekstrat vanile za pripremu kolača i ostalih poslastica.
Karanfilić
osušeni cvetni pupoljci jakog, prijatnog mirisa i gorkasto -ljutkastog ukusa. Za postizanje arome dovoljno je svega nekoliko klinčića. Deluje kao antiseptik.
Muskat
morski oraščić - plod tropske biljke (malajskog drveta) koji se prilikom upotrebe renda i dodaje slanim i slatkim jelima, žitu, varivima, kremovima, pudinzima i sosovima. Prijatnog je mirisa. On ima blago umirujuće dejstvo i koristi se kod nesanice, deluje protiv dijareje i mučnine, olakšava varenje, pojačava funkcije srca i mozga. Muskatni orah se koristi u malim količinama i ne treba ga davati deci.