|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Španija prva u Evropi uvodi bolovanje zbog bolnih menstruacija

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 25.5.2022
Španija bi mogla da postane prva zemlja u Evropi koja će zakonom dozvoliti bolovanje ženama koje imaju jake menstrualne bolove.

image
Zakon je izazvao velike rasprave i kontroverze u Španiji, a ginekolozi i doktori su apelovali na građane i medije da ne banalizuju problem koji muči mnoge žene. Woman pain photo created by katemangostar - www.freepik.com
/11


Izvori u vladajućoj koaliciji Španske socijalističke radničke partije (PSOE) i stranke Ujedinjeni možemo (UP) rekli su da očekuju da zakon bude odobren pošto je dogovor o tome postignut između ministarstva za jednakost, koje se iniciralo reformu, i ministarstva za socijalno osiguranje, navodi španska agencija EFE.

Očekuje se da vlada u utorak, 17. maja, odobri predlog izmena zakona koji predviđa menstrualno bolovanje od tri do pet dana mesečno.

„Ženama s bolnim menstruacijama zakonom ćemo priznati pravo na posebni privremeni invaliditet koji će od prvog dana plaćati država“, napisala je na Tviteru ministarka za jednakost Iren Montero iz UP.

Zakon takođe omogućava abortus u državnom zdravstvenom sistemu i predviđa da devojke od 16 i 17 godina za prekid trudnoće ne moraju da imaju dozvolu roditelja.

To će biti prvi zakon koji dozvoljava menstrualno odstustvo u Evropi kada bude usvojen.

U Italiji je sličan predlog podnet 2016, ali nikada nije odobren, dok u Nemačkoj žene mogu da traže bolovanje zbog menstrualnih bolova ali to nije zakonsko pravo.

Izvan Evrope, pravo na menstrualno bolovanje postoji u Japanu od 1947, Južnoj Koreji, Indoneziji i Zambiji.

Špansko ministarstvo za jednakost je mesecima tražilo da ta reforma bude uključena u budući zakon o abortusu, ali su koalicioni partneri iz PSOE bili uzdržaniji.

Ministarka rada Jolanda Dijaz iz UP je podržala zakon, dok je ministar za socijalno osiguranje Hose Luis Eskriva iz PSOE prošle sedmice rekao da se o tom pitanju još raspravlja.

Lider opozicije Alberto Nunjez Feiho izjavio je da je njegov stav da „doktori daju bolovanje“ jer oni „savršeno znaju kada je prikladno a kada nije“.

Zakon je izazvao velike rasprave i kontroverze u Španiji, a ginekolozi i doktori su apelovali na građane i medije da ne banalizuju problem koji muči mnoge žene.

Direktor za zdravlje žena u Društvu lekara opšte i porodične medicine Lorenco Armenteros izjavio je za EFE da je menstrualni bol valjan razlog za bolovanje i da će zakon omogućiti da se redovno daje ženama koje imaju taj problem.

 

Izvor: Danas.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
12
Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
10
STRESEMBAR - vreme stresa ili vreme za res...
Mnogi su priželjkivali 32. avgust, da produže odmor još jedan dan. Nažalost, neumoljivi 1. septembar je pravi početak ka...
4
Obradujte ukućane domaćinskim ručkom „na k...
Svi se tokom nedelje umorimo od brzih ili suvih obroka na poslu. Zato vam predlažemo tri recepta za čorbaste gastronomsk...
3





Pobedite ciste na dojkama biljkama
Ciste na dojkama su veoma česta pojava, a u Sjedinjenim Američkim Državama smatraju da je njihova pojava gotovo epidemio...
Ne nosite sa sobom gastritis, nosite Gastr...
Statistika kaže da su simptomi od strane stomaka po učestalosti na drugom mestu, odmah iza glavobolje, i nameće se zaklj...



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here