|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Hrvatska: Majke i očevi moći će da traže rad od kuće do detetovog 8. rođendana

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 16.11.2022
Iako se smatralo da je izmena donesena zbog pandemije, iz Ministarstva rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike objasnili su da se ipak radi usklađivanju sa evropskim direktivama.

image
Stupanjem na snagu novog Zakona o radu, majke će moći zatražiti rad od kuće tokom cele trudnoće, a majke i očevi do osme godine detetovog života. Foto: Freepik.com
/11


Poslodavac je dužan razmotriti zahtev, a može ga odbiti samo iz opravdanog razloga koji mora pismeno obrazložiti unutar 30 dana od prijema predloga.

Novim Predlogom Zakona o radu uređen je rad sa izdvojenog mesta rada, odnosno rada od kuće i rada na daljinu. Iako se smatralo da je izmena donesena zbog pandemije, iz Ministarstva rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike objasnili su da se ipak radi usklađivanju sa evropskim direktivama. Stupanjem na snagu novog Zakona o radu, majke će moći zatražiti rad od kuće tokom cele trudnoće, a majke i očevi do osme godine detetovog života. Isti zahtev moći će da predaju oni koji brinu o bolesnom članu uže porodice ili članu domaćinstva, čije zakonsko trajanje nije određeno.

Krajem prošlog meseca novi Zakon o radu prošao je prvo čitanje, a dugoočekivane izmene i dopune Zakona implementirale su i dve evropske direktive. Jedna od njih je Direktiva o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i davaoca izdržavanja sa kojom je povezan i članak 17.c novog Zakona. Članak govori o obavezama i pravima radnika na izdvojenom mestu rada, a dodatna pojašnjenja pojedinih stavki zatražena su od nadležnog ministarstva i Hrvatskog udruženja poslodavaca.

Prema novom Zakonu o radu radnik može zatražiti rad od kuće zbog usklađivanja radnih i porodičnih obveza i osobnih potreba iz tri razloga. Prvi razlog je zaštita zdravlja usled bolesti ili utvrđenog invaliditeta, drugi je trudnoća ili roditeljske obaveze prema deci do navršene osme godine života, a poslednji razlog je pružanje ličnig izdražanja članu uže porodice ili članu domaćinstva, piše Jutarnji list.

Poslodavac je dužan razmotriti zahtev radnika, a može ga odbiti samo iz opravdanog razloga koji mora pismeno obrazložiti 30 dana od prijema predloga. Sa druge strane, radnik se mora pridržavati sigurnosnih i zdravstvenih mera u skladu sa posebnim zakonima i propisima.

"Predloženim zakonskim rešenjem uspostavlja se odgovarajući zakonski okvir koji će omogućiti fleksibilne mogućnosti kako za radnika, tako i za poslodavca, i to unutar razumnih zakonskih ograničenja kako bi se smanjila mogućnost zloupotrebe navedenog prava", napisali su iz Ministarstva rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike.

Koji su opravdani razlozi za odbijanje zahteva?

"Pod opravdanim razlozima zbog kojih poslodavac može odbiti zahtev radnika za takvim radom u prvom redu podrazumevaju se organizacijski razlozi na strani poslodavca odnosno potrebe organizacije rada koji zavise od slučaja do slučaja", poručili su iz Ministarstva.

Iz HUP-a kažu da odredba koja navodi opravdane razloge za odbijanje zahteva nije pravilno implementirana iz ranije navedene Direktive. Ona zahteva da se obrazloži odbijanje ili odgađanje zahteva, ali ne zahteva postojanje opravdanog razloga za isto.

"Nije jasno na temelju kojeg propisa/kriterijuma se utvrđuje šta se smatra opravdanim razlogom. Sadašnja formulacija je u velikoj meri neodređena, odnosno teško je odrediti šta je opravdani razlog. Ministarstvo će morati kroz svoja tumačenja pojasniti koji bi to bili opravdani razlozi čime će si stvoriti dodatne obaveze i nejasnoće za poslodavce", rekli su iz HUP-a.

Dodali su da ni takva tumačenja neće pružati pravnu sigurnost jer mišljenje ministarstva nije važeći izvor prava koji se uzima u obzir dođe li do sudskog postupka. Dodatni nivo zaštite radnika predviđen je propisivanjem upravne mere Inspekcije rada koja naređuje poslodavcu da radniku isporuči pisano obrazloženje o nemogućnosti izmene ugovora kojim bi se na određeno vreme ugovorio rad od kuće.

 

Izvor: miss7mama.24sata.hr


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
6
Mali konjanik
Autor: Jovan Jovanović Zmaj, Peva: Dečiji hor Kolibri
6
Išli smo u Afriku
Autori: Minja Subota, Ljubivoje Ršumović, Peva: Manda
6
PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
5





Moguć zahtev za rad od kuće do detetovog 8...
Iako se smatralo da je izmena donesena zbog pandemije, iz Ministarstva rada, penzionog sistema, porodice i socijalne pol...
PROFIL RODITELJA KOJI PODVODE SVOJU DECU
Proteklih meseci primetno je da roditelji sve više seksualno eksploatišu svoju decu, navode iz Biroa za borbu protiv trg...



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here