|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Može li tvoja kuca da "nanjuši" da si trudna?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 14.11.2023
Neki stručnjaci veruju da psi mogu postati zaštitnički nastrojeni kada primete suptilne signale koji pokazuju da je njihova vlasnica trudna.

image
Iako ne možemo sa sigurnošću znati u kom trenutku pas oseti trudnoću, znamo da psećem nosu malo toga može da promakne. Foto: Freepik.com
/11


Ne samo da kuce primećuju rastuće trudničke stomake, već neki stručnjaci veruju da psi mogu da primete promenu mirisa kod budućih majki, prema pisanju American Kennel Club-a.


Jedna od neverovatnih stvari kod pasa je njihov nos i njihova sposobnost da detektuju i pamte mirise, dugo nakon što su bili izloženi originalnom mirisu. Kada je žena trudna, hormoni u njenom telu će verovatno na neki način promeniti njen miris. Dakle, mogu li psi da osete trudnoću?

 

PROČITAJ JOŠ: Hormoni utiču na položaj bebe u stomaku

 

Zbog svog oštrog čula mirisa, mnogi veruju da pas može da otkrije promenu na trudnoj osobi čak i pre same trudnice - ali to je uglavnom nagađanje. „Sumnjam da psi mogu da nanjuše nešto što mi ne možemo“, kaže dr Ann Hohenhaus, DVM, lekar u njujorškom Medicinskom centru za životinje. Ona objašnjava da psi imaju 60 puta više mirisnih receptora od ljudi i 40 puta osetljivije delove mozga posvećene mirisu, što im omogućava da razlikuju od 30.000 do 100.000 aroma.


Pošto je veliki deo psećeg mozga posvećen analizi mirisa, psi su u stanju da registruju različite mirise koji su rezultat hemijskih promena, tumora, nivoa insulina, bombi, lekova, menstrualnog ciklusa, pa čak i trudnoće, kaže Russ Hartstein, sertifikovani biheviorista i trener pasa u Los Anđelesu.

 

PROČITAJ JOŠ: Zašto je ultrazvuk u 36. nedelji trudnoće izuzetno važan?

 

Koliko rano pas može da oseti trudnoću? 
Iako ne možemo sa sigurnošću znati u kom trenutku pas oseti trudnoću, znamo da psećem nosu malo toga može da promakne. Iako vaš pas može da otkrije promenu u mirisu, malo je verovatno da razume razlog za promenu.  
Ono što on razume jeste da je nešto drugačije, kako na fizičkom planu tako i što se tiče ponašanja, i sasvim je prirodno da primeti i pokaže interesovanje. „Psi su veoma osetljivi i intimni u proučavanju ponašanja i suptilnih pokreta“, kaže Hartstein.  
Teško je reći kako će psi reagovati na trudnoću svojih vlasnika; neki mogu postati zaštitnički nastrojeni, drugi mogu biti uplašeni ili čak potpuno ravnodušni prema situaciji. Dr Rachel Barrack, DVM, vlasnica Animal Acupuncture u Njujorku, kaže da mnoge trudnice navode da su njihovi psi nežnijii/ili zaštitnički nastrojeni tokom njihove trudnoće. „To je verovatno zbog mirisa i vaših hormona, kao i mogućih promena u vašem raspoloženju“, objašnjava ona.

Koliko rano pas može da oseti trudnoću? 

Iako ne možemo sa sigurnošću znati u kom trenutku pas oseti trudnoću, znamo da psećem nosu malo toga može da promakne. Iako vaš pas može da otkrije promenu u mirisu, malo je verovatno da razume razlog za promenu.

  
Ono što on razume jeste da je nešto drugačije, kako na fizičkom planu tako i što se tiče ponašanja, i sasvim je prirodno da primeti i pokaže interesovanje. „Psi su veoma osetljivi i intimni u proučavanju ponašanja i suptilnih pokreta“, kaže Hartstein.  


Teško je reći kako će psi reagovati na trudnoću svojih vlasnika; neki mogu postati zaštitnički nastrojeni, drugi mogu biti uplašeni, ili čak potpuno ravnodušni prema situaciji. Dr Rachel Barrack, DVM, vlasnica Animal Acupuncture u Njujorku, kaže da mnoge trudnice navode da su njihovi psi nežnijii, ili zaštitnički nastrojeni tokom njihove trudnoće. „To je verovatno zbog mirisa i vaših hormona, kao i mogućih promena u vašem raspoloženju“, objašnjava ona.

 

PROČITAJ JOŠ: Ženama mozak naraste nakon porođaja


Da li psi štite svoje trudne vlasnice? 

Brooks Oscarson, koja vodi blog o roditeljstvu, priseća se kako je Vizsla, kuca njenih roditelja, ne samo njušila stomak kada je vidi, već je postala i izuzetno zaštitnički nastrojena. „U periodu od samo nekoliko nedelja moje trudnoće, ponašanje psa se promenilo“, kaže Oscarson. „Dok sam se bavila sportom sa mojom braćom i sestrama, pas bi osetio da stvari postaju previše intenzivne, lajao bi i trčao da proveri kako sam.  


Urođena potreba za zaštitom može dostići viši nivo, što dovodi do toga da pas postane veoma oprezan na potencijalnu opasnost. „Kada sam bila trudna sa svojim blizancima, više nisam mogla da šetam svoje pse“, kaže Yaffi Lvova, registrovani dijetetičar nutricionista. „Isti psi koji su ranije hodali za mnom odjednom su postali hiper osetljivi i postalo je nemoguće šetati ih. Da bi im omogućila redovne noćne šetnje na koje su navikli, Lvova je morala da zatraži pomoć prijatelja koji su tada držali povodce. „Kada je neko drugi držao povodac, psi su se savršeno dobro ponašali“, kaže ona. “Bilo je neverovatno.”


Dr Barrack ističe da će promene kod kuće uvek uticati na psa. „Vaš pas je dovoljno pametan da shvati promene tokom trudnoće, kako na fizičkom planu – vaše telo, stomak, vaš miris – tako i na emocionalnom, kao što su vaša osećanja i vaše raspoloženje," navodi ona.  


Stručnjaci preporučuju da pripremite svog psa na dolazak bebe. „Neki psi će se lako prilagoditi novom okruženju i rutinama, dok drugi mogu imati sporiju tranziciju, zahtevajući malo dodatne nege i pažnje“, kaže Hartstein.

 

Odabrala i prevela Ringeraja.rs

Izvor: American Kennel Club

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
6
Koliko dugo traje trudnoća: devet ili dese...
Zdrava trudnoća traje 40 nedelja. A pošto svaki mesec ima četiri nedelje, da li to znači da trudnoća zapravo traje deset...
5
Pol deteta na osnovu oblika stomaka i drugog?
Može li se na osnovu oblika trudničkog stomaka ili nečeg drugog odrediti pol deteta? Imate stomak u obliku lopte, gadne ...
5
Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
5





Frajer postaje otac sa 80, ona sebična zat...
Šta se krije iza komentara o 'neodgovornim majkama'?
Sanjate da ste trudni? Evo šta to znači...
Da li ste ikada sanjali da ste trudni? Da li ovaj san znači da želite dete ili drugo dete? Proverite značenje snova o tr...



image
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana. Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here