|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

DIVNO JE IMATI UNUKE, ALI NISAM DOČEKALA PENZIJU DA BIH SADA IZIGRAVALA NEČIJU DADILJU

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 11.12.2023
Da li su bake i dede u obavezi da čuvaju unuke? Kolika je njihova uloga u vaspitanju dece?

image
Stručnjaci kažu da su se vremena promenila i da je pritisak na roditeljima, pa tako i na bakama i dekama. Foto: Freepik.com
/11


O ovoj temi pisao je New York post koji je kroz razgovor sa nekoliko baka i deka pokušao da da odgovor na ta, ali i na druga pitanja kada je reč o važnosti bake i deke u životu dece.

Svakog radnog dana Maureen Fried i njen suprug u poslepodnevnim satima skupljaju troje unučadi iz tri različite škole, voze ih u kuću svoje ćerke, pišu sa njima domaći i daju im užinu.

“Sa kime će ih ostaviti”, pita se 75-godišnjakinja koja radi tri dana u nedelji u lokalnoj drogeriji i žonglira poslom, vlastitim obvezama i brigom o troje unučadi.

“Brinemo o njima svaki dan. Ne žalim se jer su naši unuci. Osim toga, brinuti o deci je skupo i slušamo užasne priče. Većini je najbolje kada se mogu osloniti na porodicu”, ističe ova baka za New York Post.

Bake i deke tako poslednjih godina imaju puno obaveza. Ali, dok jedni vode brigu o svemu, drugi to odbijaju da čine, iako istraživanja pokazuju da oni koji to čine žive duže.

“Od prvog dana sam rekla da ne čuvam decu. Kad su deca došla ka meni, dala sam im 20 dolara i rekla da nađu dadilju”, kaže baka Betty koja je ipak pokleknula kada je par morao na svadbu prijatelja.

Ova 65-godišnjakinja tvrdi da to ne znači da ne voli svoju decu ili unuke.

“Mislim da bakama i i dekama to ne bi trebala biti obaveza. U redu je da pričuvaju unuke kada to žele i mogu”, upozorava.

Stručnjaci kažu da su se vremena promenila i da je pritisak na roditeljima, pa tako i na bakama i dekama.

“Do pre nekoliko generacija bilo je verovatnije da će žena biti kod kuće s detetom. Danas gotovo svaka majka radi i svi su zauzeti. Bake i deke takođe rade sve duže i prilično su zauzeti”, pojašnjava stručnjakinja za roditeljstvo Sally Tannen.

Njen savet je da obe strane budu iskrene. S druge strane, neke novopečene majke smatraju da ovo ne bi trebalo biti predmet rasprave.

“Moj svekar i svekrva žive na deset minuta udaljenosti automobilom od našeg doma i nikad mi nisu pomogli ni na pet minuta”, ispričala je Jessica, zaposlena majka dece stare 18 i četiri meseca.

Pojašnjava da joj je svekrva rekla da nije trebala rađati decu sa tako malom razlikom u godinama.

“Šta bih trebala da učinim? Rešiti se jednog?” pita se.

Njeni roditelji žive na drugom kraju Amerike, ali srećom pomaže joj 25-godišnji brat.

“Čudno je da on čini više od baka i deka. Bila bih oduševljena da me barem jednom nedeljno pitaju postoji li nešto što mogu učiniti da pomognu. Nikad to nisu učinili”, požalila se.

Ima i baka i deka koji su srećni kada mogu pomoći.

“Blagoslov je imati unuke, ali nisam se otišla u penziju da bih bila dadilja. Odlučila sam pomoći svojoj deci, ali ne odgajati unuke. Već sam odgojila dvoje predivne dece”, pojašnjava 69-godišnja Sharon Kotchek koja ima petoro unučadi, te se prisetila jedne situacije koju je doživela prošlo leto.

“U parku sam gledala starijeg muškarca koji nije znao kako izaći na kraj sa unukom. Pitao me šta da radi kad mu ćerka mora raditi. Odgovorila sam mu kontra pitanjem: ‘Gde piše da morate zaustaviti svoj život i podizati unuku?'“ prepričala je.

Shira Dicker sa druge strane ne može da dočeka da sa petomoesečnim unukom provede vreme. Ipak, kaže da je u redu odbiti čuvanje unučadi.

“Mi smo svoj odgoj obavili. Normalno je da se roditelji nadaju, ali ne i da očekuju da bake i deke budu deo detetovog života”, zaključila je.

 

Izvor: Index.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...
5
Kako se živi bez majke? Teško. Ali neko i ...
Kako se živi bez srca ispod kojeg si disala i rasla prije ovog nepredvidivog svijeta.
4
5 pravila za savršene vaskršnje praznike
Da li ste suzdržani prema zapadnoj tradiciji i lovu na jaja, koji nemaju veze sa našom uskršnjom tradicijom? Zaboravite ...
4
5 razloga za kuvanje na indukcionim pločama!
Uz elegantan dizajn, efikasnu upotrebu i bezbednost, Gorenje indukcione ploče su savršen izbor za bržu i lakšu pripremu ...
4





5 dobrih razloga da spasite brak
U braku nije lako. Puno je kompromisa, problema, napetih situacija, ali i lepih, nežnih trenutaka koji odagnaju loše dan...
Kako se živi bez majke? Teško. Ali neko i ...
Kako se živi bez srca ispod kojeg si disala i rasla prije ovog nepredvidivog svijeta.



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here