|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Novčane kazne u vaspitanju – da ili ne?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 1.7.2020
Svaka kazna, da bi imala efekta, mora biti dobro odmerena, pravična i precizno formulisana i na vreme izrečena, jer u suprotnom može imati kontraefekat. Ali pre nego što dođe do bilo kakve kazne, učinimo sve da ona bude nepotrebna.

image
Pre nego što dođe do bilo kakve kazne, učinimo sve da ona bude nepotrebna. Foto: Freepik.com
/11


Gde se malo ulaže, malo se i dobija.

Ako je učenik problematičan, agresivan i svojim ponašanjem remeti red i mir ostalih učenika, nastavnika, pa i ugrožava njihovu bezbednost, onda je u taj rad malo uloženo.

Ako roditelje koji su moralno posrnuli, skloni alkoholu itd. odmah novčano kaznimo za problematično ponašanje njihovog deteta, koje nisu umeli da vaspitaju kako treba – šta ćemo time rešiti? Takvi roditelji će još više biti nezadovoljni i još više će optuživati školu, a problematični učenik će nastaviti da pravi probleme, jer roditelji, i pored novčane kazne, ne znaju na koji način da mu pomognu.


Ali ako roditelji podržavaju problematično ponašanje svog deteta i neće da sarađuju s nastavnicima, ako ništa ne preduzimaju, neće dete da vode kod stručnjaka u školi ili van nje i stalno opravdavaju njegovo loše ponašanje, takve roditelje treba novčano kazniti.


PROČITAJ VIŠE: Greške koje roditelji redovno ponavljaju


Roditelji koji su iz nekih neopravdanih razloga zanemarili dete (zauzetost poslom, česta putovanja, nedostatak pažnje i ljubavi), a dete krene da pravi probleme, novčana kazna za njih kao opomena može da ima efekta.

Umesto novčane kazne, roditelje čija su deca problematična trebalo bi uključiti, tj. primorati na razne kurseve i seminare o pravilnom vaspitanju dece, kako bi im se prvo na taj način stručno pomoglo, pa tek posle, ako nema efekta, razmišljati o novčanoj kazni.

U pojedinim slučajevima od roditelja se može tražiti da angažuju čuvara svog deteta. To može biti neko od rodbine ili neko drugi ko će dete pratiti do škole i kasnije tokom povratka iz škole. Ako je u pitanju ekstremni problem, u dogovoru s roditeljima nastavnici mogu da se dogovore da učenik sedi kod kuće i uči, i da povremeno dolazi na konsultativnu nastavu. Na kraju godine će polaganjem ispita završiti razred.

 

PROČITAJ VIŠE: Zašto deca više ne poštuju roditelje

 
Svaka kazna, da bi imala efekta, mora biti dobro odmerena, pravična i precizno formulisana i na vreme izrečena, jer u suprotnom može imati kontraefekat. Ali pre nego što dođe do bilo kakve kazne, učinimo sve da ona bude nepotrebna.

 

Slobodan Malušić, Specijalista pedagogije

Izvor: Politika.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Trči sine, trči kad god možeš, trči za svo...
Saslušah mirno sve te argumente zašto dečak od sedam godina ne sme da trči na odmoru, probah da objasnim da nemaju fizič...
14
BUDUĆE VOĐE: 7 osobina prolećnih beba
Zima, proleće, leto ili jesen ... Da li znate da godišnje doba utiče na našu ličnost? Mnoga istraživanja pokazala su kak...
9
ANIMACIJA "KUCE U OPERI" U BIOSKOP...
Od četvrtka, 25. januara u bioskopima će se naći najnovija sinhronizovana animacija "Kuce u operi" (Dogs at The Opera)...
6
Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...
5





Ovako će izgledati elektronski dnevnik
Škole u Srbiji od 1. septembra uvode elektronske dnevnike kroz koje će se voditi evidencija o đacima. Kada ovaj zasad pi...
Zbog dojava o bombama, važna odluka o nast...
Problem stvara činjenica da veliki broj prostorija nije pregledan od strane kontradiverzionih ekipa.



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here