|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Oboljevanje od raka skočilo je za 40 odsto: „Bolnice su pune, dolaze nam i devojke u dvadesetim“

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 17.2.2024
Neke žene se plaše takozvanog zračenja, ali treba da znaju da je mnogo opasnije ako ne odlaze na redovne preglede. Na ultrazvuku ili mamografu se može uočiti karcinom u najranijoj fazi, kad još ne može da se opipa rukom.

image
Rak dojke je kod mnogih postao kao hronična bolest. Foto: Freepik.com
/11


Na svakom od devet konzilijuma nedeljno, bude 25 novih pacijentkinja obolelih od raka dojke. Broj onkoloških bolesnika u poslednjih 15 godina skočio je za oko 40 odsto, prema procenama lekara, ali je sve manje umrlih. Bolest se ranije dijagnostikuje, ali uzroci kancera su se umnožili, priča za Nova.rs dr Marijana Milović-Kovačević, načelnica Dnevne bolnice internističkih grana, najtraženija doktorka u Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu, kojoj je svaka pacijentkinja kao član porodice.

Iako su terapije napredovale, sve je više bolesnih.

„Dnevno na konzilijumu, kojih bude i do devet nedeljno, imamo oko 25 pacijenata, što je ogroman broj. Tu su različiti stadijumi kancera, od ranog, do metastatskog. Za svakog pacijenta treba da donosimo odluku o terapiji, nekima menjamo lekove, oko svakog moramo da diskutujemo. Rak dojke je kod mnogih postao kao hronična bolest. Žene često žive sa ovom dijagnozom 10 do 15 godina sa adekvatnom terapijom. Nekada su posle druge terapijske opcije imale lošu prognozu, mnogo se više umiralo. Danas duže žive, lekovi su daleko bolji, ali su bolnice pune. Stari pacijenti dolaze da prime terapiju, a svakodnevno pristižu i novi oboleli“, priča dr Milović-Kovačević, medikalna onkološkinja i specijalistkinja interne medicine.

Žene se plaše i pregleda

U Institutu je najviše pacijenata obolelih od raka dojke.

„Uzroci oboljevanja danas su različiti. Skrining u našoj zemlji ne postoji, a mora da ga bude i da žene imaju vremena da odlaze na redovne preglede. One će pre otići kod ginekologa, što je takođe obavezno, a tu je malo veća osvešćenost, ali na pregled dojki malo koja žena ide, dok ne bude prekasno. Neke se i plaše takozvanog zračenja, ali treba da znaju da je mnogo opasnije ako ne odlaze na redovne preglede. Na ultrazvuku ili mamografu se može uočiti karcinom u najranijoj fazi, kad još ne može da se opipa rukom. Kada nađete kancer u tako ranoj fazi, ta žena je izlečena. Zato je u prevenciji ultrazvuk jako važan, a od 50. godine i mamografija“, objašnjava doktorka.

Preventivni pregledi koji spašavaju živote, nisu u Srbiji dovoljno dobro organizovani.

Pregledi u primarnim zdravstvenim ustanovama, gotovo da ne postoje, pa je većina pacijentkinja usmerena na Institut za onkologiju u Beogradu, ne samo iz glavnog grada, već iz cele Srbije.

„Pritisak na lekare je ogroman. Obolele žene dolaze iz cele zemlje, jer veruju da će u Beogradu dobiti bolju negu, ali problem je što nemamo dovoljno vremena za svaku od njih, a kolege u bolnicama u unutrašnjosti nemaju ni upola posla kao mi. To bi trebalo da bude uređeno sistemski. Takođe, u domovima zdravlja masovno ili nema mamografa ili je deficit radiologa. U Institutu treba da se bavimo malignitetima, a ne prevencijom. Žene dolaze kod hirurga na pregled, umesto da to obave u domu zdravlja, ali nisu one krive, nemaju drugog izbora. Lekarima odlazi vreme na zdrave pacijente, dok bolesni čekaju“, naglašava dr Milović-Kovačević.

Starosna granica pacijenata je alarmantna, ističe ona.

„Upravo imam pacijentkinju od 24 godine sa rakom dojke, a lečila sam i devojku koja je imala samo 21., ona je bila najmlađa do sada. Nažalost granica se spustila, pa je u poslednje vreme najviše obolelih žena koje imaju između 35 i 45 godina, a nekada su imale preko 60“.

Hormoni mogu da izazovu rak

Uzroci su brojni i zabrinjavajući, a neke od njih je nemoguće zaobići.

„Problem je hrana, koja je danas drugačija nego nekada, zagađenja u vazduhu, mnogo je žena na vantelesnoj oplodnji koje uzimaju razne hormone, lekove, a sve to utiče na pojavu kancera. Takođe, starije žene uzimaju hormonske terapije kako bi se podmladile u menopauzi, produžile ciklus i slično. Ti hormoni nisu naivni, ali one o tome ne razmišljaju“, upozorava doktorka.

Svakodnevne, velike gužve dovode do „pucanja“, kako kod pacijenata, tako i kod lekara, od kojih se većina teško nosi sa pritiscima i obimom posla.

„Lekar mora da bude smiren, posebno kada leči onkološkog pacijenta. Moj pristup je takav da uvek mirnim tonom obolelima objasnim da sve može da se leči i da ne dižem paniku. Iza mene je veliko iskustvo i znanje i veoma mi je bitno da nečijoj majci ili ćerci priđem na najblaži mogući način, objasnim joj od čega boluje i kako ćemo to da lečimo. Važno je da, kad saznaju dijagnozu i dođu sebi, da me saslušaju, da znaju da ću ja misliti umesto njih, da u mene mogu da imaju puno poverenje. Empatija i saosećanje su najvažnije osobine svakog lekara. Od momenta dijagnoze, ja sam njihov staratelj“, priča doktorka Milović-Kovačević.


Oko metoda lečenja uvek se dogovara sa obolelima, a zbog njenog prijateljskog, gotovo porodičnog odnosa sa njima, često je kolege pogledaju „ispod oka“, jer njihovi pacijenti traže da ih leči doktorka Marijana.

 

Izvor: Nova.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zašto je bitno hraniti se zdravo?
Zdrava i pravilna ishrana jedan je od osnovnih problema današnjice. Veliki broj ljudi većinu svog dana provede u kancela...
3
Frka! Dete vas je zateklo u krevetu
Kako treba reagovati kad se dete suoči sa eksplicitnom scenom seksa između roditelja, objašnjava Svetlana Virijević-Mudr...
3
DNK analizom protiv raka dojke
Osnovni cilj DNK analize jeste utvrđivanje genetičke osnove velikog broja naslednih oboljenja. Sada, mnogo pre pojave pr...
3
SVETSKI DAN SPAVANJA
Svetski dan spavanja seobeležava od 2008. a cilj mu je da ukaže na važnost spavanja sa aspekata medicine, obrazovanja, d...
3





Kako pomoći sebi ako se osećate uznemireno...
Ukoliko su uznemirenost, stres i anksioznost redovan deo vašeg života, važno je pronaći dugoročne strategije koje će vam...
Zauške (parotitis)
Zauške su akutna virusna sistemska infekcija koju karakteriše otok pljuvačnih, i to najčešće parotidnih, čvorova.



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here