|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

OVAS - MNOGO VIŠE OD CELOG ZRNA

Doc. dr sc. Milka Popović, 13.1.2017
Konzumiranje žitarica od celog zrna smanjuje rizik za razvoj hroničnih, srčanih, kao i šećerne bolesti

image
/11


Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u većini razvijenih zemalja, a povišene vrednosti holesterola u krvi vodeći faktor rizika. Svako smanjenje ukupnog serumskog holesterola i LDL holesterola (ili lošeg holesterola) smanjuje rizik za koronarnu bolest. Promena načina ishrane je uvek prva linija odbrane, a samostalno ili uz lekove za smanjenje holesterola, predstavlja siguran i praktičan pristup lečenju.

 

Preporuke za pravilnu ishranu nedvosmisleno ukazuju na značaj konzumiranja žitarica od celog zrna, koje se povezuju sa smanjenjem rizika za razvoj hroničnih bolesti, uključujući i srčane bolesti, pre svega koronarnu bolest, povišen krvni pritisak, ali i šećernu bolest tipa dva. Pretpostavlja se da su povoljni uticaji žitarica od celog zrna na zdravlje ljudi brojni i velikim delom zasnovani na delovanju dijetnih vlakana.

 

Iako karakteristična ishrana Evropljana podrazumeva jeftinije žitarice poput pšenice, pirinča i kukuruza, pažnja naučnika usmerena je na povoljne uticaje ovsa (zobi), žitarice koja je bila veoma popularna u ishrani ljudi, ali čija je proizvodnja poslednjih decenija značajno smanjena. Ovas je žitarica posebno bogata rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, lipidima, proteinima, vitaminima i mineralima i jedinstveni je izvor polifenola avenantramida.

 

Rezultati brojnih studija pokazuju da upravo ovas sadrži značajne količine beta-glukana, rastvorljivog dijetnog vlakna kome se pripisuju povoljni uticaji na zdravlje, kao i da konzumiranje tri ili više grama beta-glukana dnevno dovodi do smanjenja vrednosti serumskih masnoća - LDL holesterola, odnosno ukupnog holesterola. Preporučeni unos beta-glukana može se obezbediti kroz različito pripremljen ovas i proizvode koji ga sadrže: ovsene pahuljice i seckani ovas, mekinje ovsa, kao i proizvode koji sadrže različite oblike ovsa - musli, žitarice i kaše, žitne štanglice i druge.  Rastvorljivi beta-glukan u kontaktu sa vodom daje viskozni rastvor koji povećava osećaj sitosti.

 

Evropska komisija je dozvolila upotrebu zdravstvenih izjava da beta-glukani doprinose održavanju normalnih vrednosti holesterola, i to za hranu koja sadrži najmanje gram beta-glukana iz ovsa – ovsenih mekinja, raži, raženih mekinja ili njihove mešavine u kvantifikovanoj porciji, uz obaveštenje potrošačima da se povoljni zdravstveni efekti ostvaruju kroz dnevni unos od tri grama beta-glukana, kao i da doprinose smanjenju faktora rizika za razvoj koronarne srčane bolesti ako su zadovoljeni prethodno opisani uslovi.

 

Povećanje kultivacije ovsa, primena novih tehnologija koje čuvaju nutritivna svojstva, transformacija sirovog zrna u ukusne i prihvatljive prehrambene proizvode očuvane zdravstvene vrednosti, kao i komunikacija sa potrošačima putem zdravstvenih izjava na deklaracijama proizvoda, mogu imati snažan podsticaj na povećanje potrošnje ove značajne žitarice.

 

Doc. dr sc. Milka Popović

Univerzitet u Novom Sadu

Medicinski fakultet Novi Sad

 

 

 

Slika: Poprečni presek omotača zrna ovsa bojen kalkoflurom i fuksinskom kiselinom. Delovi bogati beta-glukanom prikazuju se plavom, a proteinski sadržaj smeđom bojom. (VTT Technical Research Centre of Finland)



Nestlé je vodeća svetska kompanija u prehrambenoj industriji, koja zapošljava oko 335.000 ljudi i poseduje fabrike ili posluje u skoro svakoj zemlji na svetu. Prodaja kompanije Nestlé za 2015. godinu iznosila je 88.8 milijardi švajcarskih franaka. Nestlé Adriatic je prisutan u regionu od 2003. godine, zapošljava više od 750 ljudi u regionu i upravlja fabrikom prehrambenih i konditorskih proizvoda u Surčinu.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Bezbrižno letovanje sa decom? Da, moguće je!
Kažu da roditelji zapravo nikada ne idu na odmor. Oni samo brinu o svojoj deci, na drugom mestu...
4
5 saveta kako sačuvati zdravlje porodice n...
Pridržavajte se sledećih saveta kako biste svi u vašoj porodici bili u vrhunskoj formi pre, tokom i posle putovanja.
4
Bolovi – znak da treba saslušati telo
Bolovi su neprijatan osećaj i jedan od najčešćih simptoma bolesti. Njima nas telo upozori da s njim nešto nije u redu.
3
Otkriven način proizvodnje ćelija od matič...
Grupa francuskih naučnika iz Marseja otkrila je mehanizam za određivanje vrste ćelija koju će proizvoditi matične ćelije...
3





Posebno važne namirnice
Posebno važne namirnice su: integralne žitarice (pšenica, seitan, raž, ječam i druge), semenke i orašasti plodovi (orah,...
Začini u hrani pomažu u kontroli telesne t...
Istraživanje pokazalo da ekstrakti cimeta i ljute papričice podižu nivo oksidacije masnoća u organizmu i time utiču na p...



Anketa

Фудбал.
Admin

За кога навијате на Еуру 2024?

Click Here