Ringeraja.rs je specijalizovani portal, namenjen budućim roditeljima, trudnicama i roditeljima predškolske dece.
Copyright 2008-2025
Danu media d.o.o. Beograd
Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u većini razvijenih zemalja, a povišene vrednosti holesterola u krvi vodeći faktor rizika. Svako smanjenje ukupnog serumskog holesterola i LDL holesterola (ili lošeg holesterola) smanjuje rizik za koronarnu bolest. Promena načina ishrane je uvek prva linija odbrane, a samostalno ili uz lekove za smanjenje holesterola, predstavlja siguran i praktičan pristup lečenju.
Preporuke za pravilnu ishranu nedvosmisleno ukazuju na značaj konzumiranja žitarica od celog zrna, koje se povezuju sa smanjenjem rizika za razvoj hroničnih bolesti, uključujući i srčane bolesti, pre svega koronarnu bolest, povišen krvni pritisak, ali i šećernu bolest tipa dva. Pretpostavlja se da su povoljni uticaji žitarica od celog zrna na zdravlje ljudi brojni i velikim delom zasnovani na delovanju dijetnih vlakana.
Iako karakteristična ishrana Evropljana podrazumeva jeftinije žitarice poput pšenice, pirinča i kukuruza, pažnja naučnika usmerena je na povoljne uticaje ovsa (zobi), žitarice koja je bila veoma popularna u ishrani ljudi, ali čija je proizvodnja poslednjih decenija značajno smanjena. Ovas je žitarica posebno bogata rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, lipidima, proteinima, vitaminima i mineralima i jedinstveni je izvor polifenola avenantramida.
Rezultati brojnih studija pokazuju da upravo ovas sadrži značajne količine beta-glukana, rastvorljivog dijetnog vlakna kome se pripisuju povoljni uticaji na zdravlje, kao i da konzumiranje tri ili više grama beta-glukana dnevno dovodi do smanjenja vrednosti serumskih masnoća - LDL holesterola, odnosno ukupnog holesterola. Preporučeni unos beta-glukana može se obezbediti kroz različito pripremljen ovas i proizvode koji ga sadrže: ovsene pahuljice i seckani ovas, mekinje ovsa, kao i proizvode koji sadrže različite oblike ovsa - musli, žitarice i kaše, žitne štanglice i druge. Rastvorljivi beta-glukan u kontaktu sa vodom daje viskozni rastvor koji povećava osećaj sitosti.
Evropska komisija je dozvolila upotrebu zdravstvenih izjava da beta-glukani doprinose održavanju normalnih vrednosti holesterola, i to za hranu koja sadrži najmanje gram beta-glukana iz ovsa – ovsenih mekinja, raži, raženih mekinja ili njihove mešavine u kvantifikovanoj porciji, uz obaveštenje potrošačima da se povoljni zdravstveni efekti ostvaruju kroz dnevni unos od tri grama beta-glukana, kao i da doprinose smanjenju faktora rizika za razvoj koronarne srčane bolesti ako su zadovoljeni prethodno opisani uslovi.
Povećanje kultivacije ovsa, primena novih tehnologija koje čuvaju nutritivna svojstva, transformacija sirovog zrna u ukusne i prihvatljive prehrambene proizvode očuvane zdravstvene vrednosti, kao i komunikacija sa potrošačima putem zdravstvenih izjava na deklaracijama proizvoda, mogu imati snažan podsticaj na povećanje potrošnje ove značajne žitarice.
Doc. dr sc. Milka Popović
Univerzitet u Novom Sadu
Medicinski fakultet Novi Sad
Slika: Poprečni presek omotača zrna ovsa bojen kalkoflurom i fuksinskom kiselinom. Delovi bogati beta-glukanom prikazuju se plavom, a proteinski sadržaj smeđom bojom. (VTT Technical Research Centre of Finland)
Nestlé je vodeća svetska kompanija u prehrambenoj industriji, koja zapošljava oko 335.000 ljudi i poseduje fabrike ili posluje u skoro svakoj zemlji na svetu. Prodaja kompanije Nestlé za 2015. godinu iznosila je 88.8 milijardi švajcarskih franaka. Nestlé Adriatic je prisutan u regionu od 2003. godine, zapošljava više od 750 ljudi u regionu i upravlja fabrikom prehrambenih i konditorskih proizvoda u Surčinu.
Мажење беба.
пеперутка16
Да ли ваше бебе (6-12 месеци) воле да се мазе? Моја чак ни не слуша, само ме одгурује, пење се по мени, вуче,... чак ни не жели да се носи, само гледа да побегне. То ми је стварно чудно.. Какве су ваше?