|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zašto porodilje zaražene koronom ne smeju da doje u porodilištu Višegradska?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 9.11.2020
I Svetska zdravstvena organizacija, i Unicef i Batut su jednoglasni – dojenje je neizmerno važno i mame treba da doje kad god mogu, i ako imaju kovid 19, samo uz mere opreza. Ipak, u GAK Višegradska misle drugačije, pa su u tom porodilištu zabranili dojenje. Milena Popević iz Savetovališta za dojenje za portal Nova.rs priča zašto je to loše, kao i zašto je prvo majčino mleko zlata vredno, pa ga zovu prvom vakcinom.

image
Kolostrum sadrži proteine, vitamine, minerale, imunoglobuline, tj. antitela koja majka prenosi na dete i tako stvara pasivni imunitet novorođene bebe.
/11


“Trudnice nisu posebno ugrožena kategorija u trenutnim okolnostima pandemije koronavirusa jer njihova klinička slika nije ništa lošija nego kod ostalih ljudi. Ipak, ova ustanova ne dozvoljava dojenje u ovom trenutku”, kazao je nedavno u jednoj TV emisiji dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj.

Zbog te odluke u medijima nije bilo mnogo reakcija, ali su se brojna udruženja pobunila, smatrajući je katastrofalnom.

Zašto je ona loša, za portal Nova rs priča Milena Popević, mama savetnica za dojenje Udruženja Roditelj.

“Ukidanje dojenja u Višegradskoj ne ograničava se samo na to porodilište već doprinosi širenju straha među svim mamama i trudnicama koje bi trebalo uskoro da se porode. A ne možemo da se ne zapitamo ko dolazi u kontakt sa bebom i da li iko može da garantuje da osoba nije asimptomatski nosilac virusa i da neće zaraziti sve bebe u porodilištu dok im se uskraćuje kontakt sa mamom, antitela iz majčinog mleka i dok su pod dodatnim stresom zbog odvojenosti od majke”, priča Milena Popević iz Savetovališta za dojenje Udruženja Roditelj.

Razumljivo je da u dane pandemije ima straha, ali kako kaže Popević, zbog ovakvih nerazumnih odluka gubi se poverenje u zdravstveni sistem i ljude koji rade u njemu.

Sve je još upitinije ako znamo da i Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF smatraju da dojenje u ovakvoj situaciji može samo da pomogne da beba lakše prebrodi eventualnu zarazu virusom jer joj mama mlekom prenosi antitela, ukoliko je zaražena, te je dodatno štiti. Osim SZO i UNICEF-a, i Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ u objavi ažuriranoj 11. septembra navodi da brojne prednosti dojenja značajno prevazilaze potencijalne rizike od prenošenja i obolevanja povezanih sa kovidom 19, te da ono može da se odvija i ako je majka zaražena, uz mere zaštite.


Kolostrum – prva vakcina

A šta je to tako važno u maminom mleku i zašto je vrlo bitno da ga beba dobije čim se rodi?

“Prvo mleko ili prva vakcina, kako ga obično nazivaju, tj. kolostrum, nastaje još u toku trudnoće, a luči se u prvih nekoliko dana nakon porođaja. Ovo specijalno mleko je gusto i lepljivo, žute ili narandžaste boje. Kolostrum sadrži sve hranljive materije i svu tečnost koja je vašoj bebi potrebna u prvim danima nakon rođenja, kao i supstance koje štite vašu bebu od infekcija”, priča Milena Popević.

Ona ističe kako kolostrum sadrži proteine, vitamine, minerale, imunoglobuline, tj. antitela koja majka prenosi na dete i tako stvara pasivni imunitet novorođene bebe koji je štiti od širokog spektra bakterija i virusa, a sprečava i jaku žuticu kod novorođenčeta. Ona podseća i da kolostrum prestaje da se luči do petog dana nakon porođaja i tada majčin organizam počinje da stvara takozvano prelazno mleko.

Milena Popević ističe da da je odluka Višegradske, osim što je neopravdana, posebno loša ako se zna da žene u Srbiji inače imaju problema sa dojenjem.

“Čak i kad im date bebu prvi dan, nema ko da im pomogne i pokaže kako da stave bebu na dojku. Retke su one koje imaju sreću da nalete na sestru koja hoće da im pomogne”, kaže Milena i dodaje da Višegradsku i odranije ne prati dobra reputacija, a da je, s druge strane, Zvezdara ranije važila za dobro pordilište, kao i da u poslednje vreme stižu vesti da je sve bolje u porodilištima Dragiša Mišović i Narodni front.

Da bismo to proverili, kontaktirali smo GAK Narodni front, u kom za portal Nova.rs kažu da je situacija zaista sasvim drugačija nego u Višegradskoj.

“U GAK Narodni front sve porodilje koje nisu kovid pozitivne, ako žele, mogu da doje bebu. Mi smo bebi frendli, dakle, bebe su sa svojim mamama na odeljenju, čak i na odeljenju carskih rezova, osim onih beba koje zahtevaju posebnu negu”, kažu iz ove ustanove.

Dakle, prodilje koje nemaju kovid u GAK Narodni su sa svojim bebama i one doje ako to žele.

S druge strane, ako se sumnja da je mama kovid pozitivna ili je dokazano pozitivna, sitacija je nešto drugačija.

“Te mame onda ne doje, ali samo zato što nemamo prostora, nemamo jednokrevetne sobe gde bi te mame bile izolovane sa bebom i dojile. To je problem i u skoro svm drugim klinikama po Srbiji jer je fizički teško izvodljivo”, kažu za naš portal iz Narodnog fronta.

Ipak, kako kažu, te bebe inficiranih mama nisu uskraćene za kolostrum.

“Pošto nema dokaza da se korona prenosi mlekom, a ono je vrlo važno, pozitvne mame kod nas se izmlazaju i šalju svoje mleko bebama”, kažu iz Narodnog fronta i dodaju da su jedini izuzetak mame koje imaju tešku klinčku sliku kovida 19 i koje se zato moraju u kovid bolnice.

Situacija u Beogradu se očigledno razlikuje od porodilišta do porodilišta, a slično je, čini se, i u ostatku Srbije.

“Koliko imamo informacije, u unutrašnjosti je inače prilično loše. Primenjuje se zastarela praksa da se bebe donose samo triput dnevno na podoj, iako u Srbiji od leta 2018. važi strategija za podšku dojenju koja govori o značaju prvog sata posle rođenja i prvog podoja”, kaže savetnica za dojenje Milena Popević.

Zato će dobro doći vebinar koji u petak organizuje baš GAK Narodni front.

“Mi insistiramo na dojenju i na vebinaru ćemo edukovati domove zdravlja po unutrašnjosti da krenu od primarnog nivoa, da pričaju mamama da nije strašno što je kovid vreme i da je najbolje dojiti bebu”, zaključuju za potal Nova.rs iz GAK Narodni front.

 


Unicefove preporuke za dojenje u doba korone

* Ukoliko mama koja doji ima virus korona i ima blaže simptome, potrebno je da se pridržava preporučenih mera lične higijene (pranje ruku pre i posle diranja bebe i deteta, uključujući i podoje, nosite maske ako su vam dostupne) kao i brisanje svih kontaktnih površina sredstvima za dezinfenkciju. Dojenje se nastavlja uobičajeno, uz odmaranje i prepisanu terapiju.

* Ukoliko mama ima izražene i teže simptome, te joj je opšte stanje narušeno, umesto podoja, treba joj omogućiti izmlazanje mleka koje se bebi daje na alternativne načine (šolja, čaša, kašikica).


Izvor: Nova.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Druženje "Zvezda baby kalendara 2020"
Od oktobra do januara, pod sponzorstvom kompanije JOHNSON'S® baby već 6. godinu za redom, Ringerajino nebo svetluca i bl...
8
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
8
Kalendar vakcinacije
Vaše dete trebate vakcinisati kako bi njegov organizam stekao imunitet na neke od težih zaraznih bolesti. Vakcina je pre...
6
Hajde da stvaramo uspomene sa Lilly Junior...
Uzbuđenje je u vazduhu - Lilly Junior Radosnica je stigla!
5





Podgrevanje maminog (humanog) mleka
Ponekad, u izuzetno retkim situacijama neophodan je dodatak mleka uz dojenje. Kako majčino (humano) mleko nema gotovo ni...
Tata "podojio" bebu dok se mama op...
POROĐAJ ponekad ne prolazi kako žene planiraju.



image
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana. Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here