|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pričanje, čitanje i pevanje podstiču razvoj deteta

Blic žena, 18.9.2013
Sa bebom već od prvih dana roditelji treba da pričaju, pevaju joj, igraju se sa njom, jer na taj način podstiču njen psihofizički razvoj.

image
/11


Razvoj deteta najbrže se odvija u prve tri godine, utvrdili su neuropsiholozi. U tom periodu detetu su podjednako potrebni pažnja i stimulacija.

- Roditelj treba da osluškuje dete i njegove potrebe. Potrebno je da mu pričamo sve šta radimo kada je budno, posebno posle trećeg meseca - kaže Aleksandra Mađar Jovanović , psiholog i porodični edukator.

 

Oko trećeg meseca detetu treba ponuditi zanimljive stvari koje može da posmatra kako bi moglo da pokreće glavu i prati pogledom stvari.

- Takođe je korisno po razvoj deteta da mu se što više čita i peva jer tako brže nauče da čitaju od mališana kojima se u ranoj dobi nije čitalo - navodi naša sagovornica.

 

Kako dete raste, širi se i njegova interesovanja i spoznaja.

- Sa devet meseci detetu treba imenovati stvari koje gleda, čitati kratke rečenice, igrati kratke igre. Sa godinu dana dete već može da samo okreće veliku slikovnicu sa čvrstim koricama. Voli uspavanke, tapšalice i cupkalice - kaže Mađar Jovanović.
Čitanje i pričanje su neophodni stimulusi koji pomažu detetu u razvoju, pa roditelji, posebno posle prvog detetovog rođendana, čitaju detetu uz mimiku kojom će mu približiti doživljaj nekog teksta.
- Prilikom čitanja, roditelj treba da se uživi, širi ruke, oči, glasno ili tiho izgovara rečenice. Sve to zaokuplje pažnju mališana - savetuje porodični edukator.

 

U pravilnom razvoju pomažu i drvene kocke, predmeti koji mogu da se vuku, kotrljaju...
- Prve olovke i drvene bojice detetu treba dati oko 18 meseca. U tom uzrastu može da savlada i prve kraće pesmice, a treba ga upoznavati i sa bajkama i jednostavnim pričama - kaže sagovornica.


Loš uticaj
Stručnjaci kažu da televizija i računari mogu nepovoljno delovati na razvoj deteta. „TV uništava kreativnost, talenat i darovitost kod dece. Osakaćuje dugotrajnu pažnju, a neguje kratku. Dete prirodno svojim tokom razvoja ima razvijeniju kratku pažnju, pa ako ga još držite ispred TV-a, rizikujete da teže progovori i negujete kratku pažnju i ADHD sindrom, odnosno hiperaktivnost“, upozorava Aleksandra Mađar Jovanović.



Izvor: zena.blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
8
Ćutljivo i povučeno dete – problem ili lič...
Kada iz deteta ne možete izvući više od dve šture rečenice, a podstavite mu pitanja na koja se može vrlo opširno odgovor...
4
Zanimljivosti o aprilskim bebama
Evo koje se karakteristike pripisuju bebama rođenim u aprilu.
4
LJUBAV NE BROJI HROMOZOME
Vesna je došla na svet, omalena, slabašna, kosooka. Ljilja je plakala od sreće i brige: nije se plašila da dete gaji sam...
4





30 komplimenata koje deca treba da čuju
Pročitajte zašto bi trebalo da pohvalite detetovo ponašanje a ne izgled, i kako mu to može pomoći tokom školskog dana. T...
Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here