|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pripremite telo za bebu: 7 koraka do trudnoće

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 23.8.2014
Da bi vam trudnoća i porođaj protekli bez ikakvih komplikacija, povedite računa o svom telu pre nego što ostanete u drugom stanju.
Ključne reči:

image
/11


1. Obavite sistematski pregled

 Čak iako smatrate da ste potpuno zdravi, trebalo bi da obavite laboratorijska ispitivanja krvi i analizu urina, te da prekontrolišete zube.

Ukoliko bolujete od hroničnih bolesti kao što su dijabetes, astma, epilepsija ili visoki krvni pritisak, konsultujte se s lekarom koje sve preglede treba da obavite.

Ove bolesti nisu prepreka za trudnoću, uz prilagođavanje terapije i uz stalan nadzor lekara koji prati osnovno oboljenje i ginekologa-akušera za visoko rizičnu trudnoću. 


2. Prekontrolišite reproduktivne organe

 Uradite Papanikolau test, cervikalni i vaginalni bakteriološki bris, potom i bris na hlamidiju i druge mikroorganizme koji mogu biti uzrok neplodnosti ili povećavaju rizik od vanmaterične trudnoće i problema u razvoju ploda.

Zatražite i kolposkopski pregled grlića materice koji je zajedno sa Papa testom pouzdani pokazatelj zdravlja grlića materice, kao i ultrazvučni pregled reproduktivnih organa koji će pokazati stanje materice i jajnika. Ako ste vi ili vaš partner ikada imali neku polnu bolest, o tome obavezno obavestite ginekologa.


3. Prestanite da koristite kontracepciju

 Prestanite s uzimanjem hormonskih pilula i pustite da prođu barem dva ciklusa pre nego što pokušate da zatrudnite.

Ovo nije obavezno, jer do normalnih trudnoća dolazi i odmah po prestanku korišćenja kontraceptivnih sredstava, ali, ako već planirate trudnoću, obezbedite sebi nekoliko normalnih ciklusa.

Kada vam se ciklus stabilizuje, lakše će vam biti da zatrudnite jer ćete preciznije predvideti plodne dane, kao i termin za porođaj. 


4. Zaštitite se od zaraznih bolesti

 Ukoliko niste preležali rubeole i ovčije boginje, vakcinišite se pre trudnoće. Ako ste kojim slučajem izložene većem riziku zbog kontakta s krvlju, obavezno se vakcinišite protiv hepatitisa B.

Vakcinisanjem se smanjuje rizik od infekcije u trudnoći koja je ponekad opasna za plod, ali od vakcinacije do pokušaja začeća mora proći najmanje tri meseca. 

 

5. Ne zaboravite folnu kiselinu

 Ako planirate trudnoću, barem tri meseca pre nego što ostanete u drugom stanju treba da uzimate pet miligrama folne kiseline dnevno. Ovaj vitamin neophodan je za pravilan razvoj nervnog sistema ploda i za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Njegov nedostatak u nekim slučajevima povećava rizik od nastanka urođenih mana ploda, „defekta neuralne cevi“, koji dovodi do smrti ili teškog invaliditeta deteta. 

 

6. Ako je potrebno, smršajte

 Ukoliko imate višak kilograma, trebalo bi da smršate pre nego se odlučite na trudnoću. Gojaznost, naime, uvećava rizik od povišenog pritiska i povišenog šećera u trudnoći.

Međutim, ona je ponekad i znak policističnih jajnika, ređih ovulacija, problema koje treba korigovati pre trudnoće. Stoga, zakažite pregled kod endokrinologa kako biste proverili hormone štitne žlezde i jajnika. 

 

7. Odbacite štetne navike

 Alkohol, cigarete i kafa su loše navike kojih treba da se oslobodite pre trudnoće. Dokazano je da deca majki koje su pušile u trudnoći imaju manju telesnu masu, te da su kasnije u životu sklone plućnim i alergijskim oboljenjima.

Što se tiče kafe, agencije za standarde u ishrani preporučuju maksimalan unos od 300 miligrama dnevno, tj. oko tri šoljice. Preterivanje s kafom u nekim slučajevima izaziva kontrakcije, razdražljivost, povećan pritisak, nesanicu, pa čak i spontani pobačaj. Kada pokušavate da začnete, izbegavajte alkohol.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
6
Muška pilula protiv začeća
Parovi koji ne mogu ili ne žele da koriste žensku kontracepciju od sada će imati izbor. Muškarci će injekcijom testoster...
4
Vantelesna oplodnja u Srbiji dobija JEDNU ...
Član radne grupe za izradu nacrta Zakona Lela Šurlan kaže da je poklanjanje embriona prepoznato kao nešto što bi moglo d...
4
Praćenje ovulacije - promene na grliću mat...
Kako određivati plodne dane pomoću praćenja promena na grliću materice?
3





Kako prepoznati implantacijsko krvarenje?
Kako prepoznati implantacijsko krvarenje i po čemu se ono razlikuje od menstruacije?
Zatrudneli ste u novogodišnjoj noći: Kada ...
Kada možete očekivati dete ako su praznici ti koji u vama probude najviše strasti i nestašnih želja?



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here