|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Procedure u porodilištu-od prijema do otpusta kući

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 22.9.2015
Od ulaska u bolnicu do završetka porođaja i otpusta kući, trudnice se podvrgavaju određenim procedurama. Pošto su one standardne, ne razlikuju se mnogo od jednog do drugog porodilišta

image
/11Kada dođete u bolnicu - na jedan od znakova da je porođaj počeo, prvo će vas na prijemnom pregledati dežurni lekar. Na osnovu podataka koje ćete mu dati: kada je očekivani termin porođaja, u koliko sati je došlo do prskanja vodenjaka( ako je došlo do toga), kakva je bila plodova voda, da li imate kontrakcije i od kada ih osećate, na koliko se javljaju... i pregleda kojim lekar utvrđuje koliko je grlić otvoren (poželjno je da to bude više od 2,5 centimetra) i slušanja tonova bebe (slušalicama ili praćenja ctg-om) - ako je porođaj započeo, otvoriće vašu istoriju porođaja.

Na prijemnom ćete se presvući, a dežurna sestra će vas ispratiti do porodilišta. Sa sobom nosite kesu/torbu sa svojim stvarima, garderobu u kojoj ste došli ostavljate osobi koja je sa vama došla kao pratnja.

 

Redosled procedura je vrlo jasan:

- Prijem

- Priprema

- Porodilište tj. porođajna sala/boks

- Odeljenje za porodilje

- Otpust

U pripremnoj sobi

Prvi kontakt sa osobljem porodilišta je u sobi za pripremu. Meri se pritisak, ponovo će slušalicama proveriti tonove bebe, uzeće vam karlične mere i pripremiti za porođaj - što podrazumeva brijanje stidnog dela (ako je potrebno) i davanje klizme. Tuširanje nakon toga.

Nakon obavljene pripreme, ponovo će vas pregledati lekar. Na taj način se prati napredovanje u otvaranju, a važan je i ultrazvučni pregled ploda. Osim toga, priključiće vas na CTG, da bi se proverili tonovi bebe i prisustvo kontrakcija.
  
 


Šta je tačno priprema za porođaj?

 Oblik i veličina karlice imaju veliki značaj za procenu načina vođenja porođaja, pa je uzimanje karličnih mera neophodna procedura, koja se sprovodi pre ulaska u samo porodilište. Mere se uzimaju santimetrom i specijalnim instrumentom (pelvimetar), koji je od metala i podseća na šestar. Sva merenja se obavljaju „spolja“, a na osnovu dobijenih podataka i očekivane veličine bebe - sagledava se mogućnost njenog prolaska kroz porođajne puteve.
 
Brijanje je deo rutinske pripreme. Ono olakšava kasnije eventualno izvođenje epiziotomije i obezbeđuje čistiju površinu za rad prilikom ušivanja rane.
  
Davanje klizme je takođe rutinsko, a obavlja se da bi se ispraznila creva, što olakšava izlazak bebe (u debelo crevo se irigatorom ubacuje mlaka voda sa sapunicom). Dobro je da pre polaska od kuće ne uzimate puno hrane, posebno ne onu koja se dugo vari. Jer, taj sadržaj će dospeti u creva nakon obavljene klizme, pa se može dogoditi da doživite neprijatnost na stolu prilikom napinjanja. I to uz postoji rizik da dođe do infekcije bebe, zbog mogućeg kontakta sa sadržajem iz creva.

Ukoliko na prijemno dođete sa prsnutim vodenjakom, velikom otvorenošću i jakim kontrakcijama - koje nagoveštavaju skori porođaj, neće biti vremena za klizmu, već ćete odmah ići na sto u porodilište.

 

 
U sali za porođaj

Po ulasku u porodilište (negde postoje boksovi za porođaj, negde odvojene prostorije) - smestiće vas na krevet (koji se kasnije pretvara u sto za porođaj), na kome ćete ležati dok se ne porodite. Izuzetak su porodilišta gde se porodilje nalaze u pripremnom delu tokom čitavog prvog porođajnog doba, pa tek onda ulaze u salu za porođaj. U oba slučaja, lekar ih nakon određenog vremena ponovo pregleda - kako bi na osnovu trenutnog stanja i prethodnog pregleda mogao da planira vođenje porođaja.

 


Šta sve lekar proverava tokom pregleda?

Dilataciju (otvorenost) grlića, što se izražava u centimetrima. Počinje od 0, što predstavlja potpunu zatvorenost, koja je poželjna tokom trudnoće. Kada se kaže da je grlić zatvoren do preko 0,5 - to znači da je počeo da se otvara. A onda, tokom porođaja, ide 2-3-7-9 do 10 centimetara, odnosno do potpune dilatacije. Ona predstavlja kraj prvog porođajnog doba i početak drugog, odnosno mogućnost da se porođaj završi vaginalno, to jest da se beba rodi prirodnim putem.

U nekim porodilištima, otvorenost se umesto u centimetrima, izražava u prstima (lekar kaže da je grlić uloživ za jagodicu prsta, otvoren jedan ili tri prsta, potom za mali, srednji ili veliki dlan - što odgovara otvorenosti od 10 centimetara).

Izravnavanje je drugi proces koji se prati na grliću tokom trudnoće i porođaja. U trudnoći je poželjno da grlić bude čvrst i zatvoren, da bi nekoliko nedelja pre termina počeo da se razmekšava, skraćuje i otvara. Kada je grlić potpuno izravnjan, a otvorenost 10 cm, vreme je za porođaj!

Spuštanje bebine glave ili prednjačećeg dela u porođajni kanal se takođe prati kroz redovne preglede lekara tokom porođaja (kao i prethodno tokom vođenja trudnoće), kao i koji položaj beba zauzima.
 


Pregledi tokom porođaja i njihova bitnost?

Uobičajeno je da se pregledi obavljaju na svaka dva do dva i po sata, ako ne postoje posebni razlozi da to bude češće. Da bi lekar mogao da vas pregleda, ali i da vama pregled bude što manje neprijatan, pokušajte da se opustite - što je teško ako imate kontrakcije. Ukoliko se stežete i „bežite“ po stolu, lekar neće moći da utvrdi koliko je grlić otvoren, što je važna informacija za vođenje porođaja, odnosno procenu trenutka kada treba prokinuti vodenjak ili dodavati lekove.

Ako ne možete da se opustite dok traje kontrakcija, zamolite lekara da sačeka njen završetak, kako biste mu omogućili da vas prilikom pregleda „dilatira“. Neke žene ne dozvoljavaju da ih pregledaju, a pritom ne znaju da se pri svakom pregledu grlić dilatira („širi“), što skraćuje porođaj.

 
Kada i zašto se prokida vodenjak?

Prokidanje vodenjaka se obavlja na stolu u porodilištu, ako nije došlo do njegovog spontanog prskanja. Sprovodi se tokom prvog porođajnog doba, kada je glava bebe učvršćena u karlični ulaz. Efekat isticanja plodove vode su jače kontrakcije, pa se ova procedura koristi kada su kontrakcije slabe. Nekada se vodenjak čuva skoro do samog kraja - jer je beba visoko, da bi se podstaklo njeno spuštanje.

O trenutku prokidanja vodenjaka odlučuje lekar (uglavnom je to na tri, četiri, pet centimetara). Iako se prokidanje radi makazama ili iglom, važno je da porodilje znaju da to ništa ne boli. Čak se i ne oseti, pa zato nema razloga za bojazan.
 


Kada može da se da epiduralna anestezija?

Prsnut ili prokinut vodenjak, otvorenost grlića tri, četiri, pet centimetara, prisustvo kontrakcija i stimulacija lekovima - minimalni su uslovi da bi se uključila epiduralna analgezija, ukoliko se opredelite za tu varijantu porođaja.
 


Zašto i kada se radi epiziotomija?

Epiziotomija je mala hirurška intervencija kojom se obezbeđuje nesmetan izlazak bebe i sprečava pucanje međice. Radi se kod najvećeg broja prvorotki, kao i kod jednog manjeg broja žena koje su se već porađale. Postoji puno razloga za i protiv izvođenja epiziotomije. Pošto u našim porodilištima nije predviđena mogućnost izbora, odluka zavisi isključivo od lekara i babice koji vode porođaj.

Pre nego što se beba rodi, dok se vi napinjete i gurate je napolje, babica masira međicu i procenjuje da li možete da se porodite bez epiziotomije, ili ne. Ako je potrebna, uobičajeno je obavlja lekar: u trenutku kada je bebina glava na pomolu, dok se jako napinjete - on će da uradi epiziotomiju i beba će biti napolju. Najveći broj žena i ne oseti trenutak reza. Veću nelagodnost predstavlja ušivanje - ako se radi bez anestezije, što je retkost. Rana se uglavnom ušiva uz lokalnu anesteziju.


Da li se i drugorotkama radi epiziotomija?

Najčešće ne, ali opet je uslovljeno svakim slučajem ponaosob.

Kod žena koje su se već porađale, međica je elastičnija. Ako pri prvom porođaju nije bilo cepanja, kao ni ožiljaka zbog toga, epiziotomija se uglavnom ne radi u narednim porođajima. Naravno, uvek postoje izuzetne situacije, kada mora da se radi - na primer, kada je druga beba mnogo krupnija od prve, sa velikim obimom glave ili kada je jako sitna, kod prevremenih porođaja, pa previše brzo izlazi, ili iz nekih drugih medicinskih razloga.

U svakom slučaju, rana od epiziotomije se lakše zbrinjava - jer je rez pravilan, nego kada dođe do cepanja, koje je najčešće u cik-cak, pa može da ostavi nezgodan ožiljak, koji otežava drugi porođaj.


Kada i zašto se radi revizija materice?

Izlazak posteljice prati babica, koja je u tom periodu sve vreme oko porodilje. Nekada posteljica izađe sama, a u nekim situacijama se povlači pupčanik ili pritiska dno materice i tako pomaže njen izlazak. Babica i lekar proveravaju da li je posteljica cela. Ako nije, lekar pristupa reviziji materice. Ova procedura se uglavnom radi u totalnoj anesteziji, a pritom se ušiva i rana - ako je rađena epiziotomija ili zbrinjavaju rascepi na grliću, vagini ili međici - do kojih je eventualno došlo prilikom porođaja.


Pregled bebe

Nakon samog rođenja, bebi se najčešće tankim cevčicama aspirira amnionski sadržaj iz nosića, preseca se pupčanik ( pojedina porodilišta su usvojila praksu da se pupčanik ostavi dokle god pulsira tj. tokom prvog podoja kada bebu odmoh stave na mamine grudi), beba vam se pokazuje da potvrdite pol, istovremeno se i vama i bebi stavlja narukvica sa vašim podacima i brojem pod kojim se vodi vaša istorija. Tokom ovog perioda beba dobija prvu ocenu tkz. Apgar skor, i bebu vam daju na prvi podoj. Nakon nekoliko minuta, bebu odnose na kompletan pedijatrijski pregled, i vratiće vam je kada vas smeste na porođajno odeljenje.Zašto porodilja ne ide odmah u sobu?

Posle porođaja će vas presvući u čistu spavaćicu, staviti vam mrežasti uložak - koji ste poneli sa sobom (dobro je da u kesi sa vašim stvarima ulošci budu na vrhu) i prebaciti vas na pomoćni ležaj ili vas ostaviti na istom. Naredna dva sata ćete ostati u porodilištu, kako bi se pratilo vaše opšte stanje. To je period kada se postepeno zatvaraju krvni sudovi materice, a taj proces je pod nadzorom medicinskog osoblja. Međutim, bilo bi dobro da ostanete budni, kako biste odmah prijavili bilo kakvu naglu promenu (jak bol, krvarenje koje se pojačava...). U tom periodu ne možete ništa da jedete, niti da pijete - kako bi u slučaju pojave komplikacija mogle da se primene odgovarajuće intervencije.

Nakon isteka ta dva sata, prebaciće vas na odeljenje, u sobu sa drugim porodiljama, ili u apartman ukoliko ste se za isti odlučili. Tamo će vam, u zavisnosti od vašeg stanja, kao i stanja vaše bebe (što procenjuje pedijatar prilikom pregleda), doneti bebu na prvi podoj, ukoliko to već nije urađeno u prvim minutima nakon porođaja, što sve više postaje praksa – prvi podoj odmah po porođaju. Poželjno je da se to obavi što pre, zbog pozitivnog uticaja kolostruma (prvog mleka) i njegove zaštitne funkcije.


Odeljenje porodilišta
i baby friendly program

Nakon prebacivanja na porođajno odeljenje, najčešće vas čeka baby friendly program, izuzev situacije odmah nakon carskog reza gde vas u redovno odeljenje porodilišta prebacuju tek nakon dan-dva. U pojedinim porodilištima u kojima nije baby friendly program, bebe su u boksovima na pedijatrijskom odeljenju, i donose vam ih na podoj i maženje tokom dana.

Baby friendly podrazmeva stalnu angažovanost majki oko bebe, uz saradnju i uključenost medisinsog osoblja koje je tu da vam pomogne oko nege same bebe, laktacijske sestre su tu da vam pomognu oko uspostavljanja laktacije, pokažu kako da dojite, da se izmlazate.

Svakodnevne vizite podrazumevaju dolazak i pregled vas od strane ginekologa, odnosno pregled bebe od strane pedijatra i iznošenja svih bitnih informacija.

Dakle da ponovimo, u okviru nege u porodilištu, dobićete sve važne i bitne informacije vezane za vašu bebu i njenu negu, za dojenje, negu dojki i rane.


Kada mama i beba mogu da idu kući?

Majke koje su se porodile prirodno, izlaze sa bebom iz bolnice nakon tri dana. One koje su se porodile carskim rezom - izlaze nakon pet dana, a sedmog dana dolaze u bolnicu radi skidanja konaca.

Pred izlazak, obavlja se pregled vas i bebe. Vas čeka ginekološki pregled, gde se procenju vaše stanje. Bebu pregleda pedijatar i procenjuje stanje, i vam do detalja iznosi sve vezano za bebu. Ukoliko ste i beba i vi dobro, spremate se za otpust.


Po dolasku kući, posetiće vas sestra iz patronažne službe vašeg doma zdravlja. Narednih nekoliko dana, patronažna sestra će vam pomagati prilikom kupanja bebe i obrade pupčanog patrljka, kao i oko nege dojki i rane od epiziotomije, ako je imate.Šta se dobija od dokumenata pri izlasku iz porodilišta?

Prilikom izlaska, dobijate dve otpusne liste - jednu za vas, a drugu za bebu. Ujedno vam se vraća i izveštaj o vašoj krvnoj grupi. Čuvajte ih na posebnom mestu, jer će vam biti potrebni za kasnije (vađenje dokumenata, otvaranje kartona za bebu, i sl). Na njima su podaci o porođaju, vašem stanju i stanju bebe na otpustu. Ako postoji bilo kakav nalaz koji zahteva dodatne preglede, o tome će vas informisati ginekolog vezano za vas,  odnosno vezano za bebu pedijatar koji je sve vreme pratio bebu. Nekada zbog uočenih deformiteta ili tegoba, a koje ne zahtevaju dalje ostajanje u porodilištu, treba se što pre javiti pedijatru kako bi vas uputio na pregled kod dečjeg fizijatra, ortopeda, neurologa... odnosno specijalisti koji će nastaviti praćenje bebe.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

5 prednosti trudnoće tokom praznika!
Znate da trudnice imaju često neobične želje što se hrane tiče? Pa, tokom praznika, to znači da ćete još više uživati u ...
8
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
5
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
5
Ne volim da budem trudna i ne izvinjavam s...
Da li to znači da nisam zahvalna što sam lako ostala u drugom stanju i što sam sposobna da donesem novi život? NE!
4

13 fotografija sa porođaja, koje oduzimaju...
Nekoliko godina, fotografkinja Leilani Rogers beleži fantastične slike rađanja i dojenja. Podelila je kompilaciju nekih ...
FOTO: Čudo porođaja uhvaćeno objektivom fo...
photo
Mnoge žene nisu spremne da se fotografišu gole, posebno tokom tako intimnog trenutka kao što je porođaj. Fotografije nov...Anketa

Radost
Pansophia

Sta od navedenog moze najvise da vas orapolozi?

Orgazam (25%)

Nove cipele (11%)

Osmeh drage osobe (35%)

Suncan dan (14%)

Kompliment (3%)

Kafa sa prijateljima (12%)


Ukupan broj glasova: 72

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here