|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

PROMENJENA LEKTIRA ZA ĐAKE Ove knjige deca više neće čitati, Žil Vern ustupio mesto Agati Kristi

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 11.3.2018
Dela Agate Kristi i Borisa Akunjina mogla bi da budu deo izborne lektire za prvi razred gimnazije, dok se uveliko kao takvi obrađuju Hobit i Gospodari prstenova.
Ključne reči:

image
/11


Smanjen broj dela za obradu i uvođenje izbornosti i savremene književnosti neke su od promena u programima srpskog jezika i književnosti koje od septembra očekuju đake prvog i petog razreda osnovne škole i prvog razreda gimnazije.

Stručna komisija je predložila da se dela Agate Kristi i Akunjina nađu u izbornom delu predloga programa za prvi razred gimnazije. No, ovaj predlog nije prošao nijednu instancu i stoga ga moramo posmatrati kao nacrt – objašnjava Dejana Milijić Subić, rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Od omiljenih knjiga među osnovcima „Hobit“ se, tačnije odlomci, nalazi u izbornom delu programa za peti razred, a Milijić Subić ističe da ne vidi razlog zašto bi „Hari Poter“ bio deo lektire jer ga učenici i ovako čitaju. Navodi i da „Vampirski dnevnici“ nisu i neće biti na spisku predviđenih dela za obradu.

  "Vampirske sage" učenici čitaju samoinicijativno. Kreativni nastavnik u nekoj školi uvek može da uradi projektnu nastavu na ovu temu da bi učenici kritički preispitali popularne odlike takvih dela - kaže Milijić Subić.

Smanjen broj književnih dela za obradu i povećana izbornost unose brojne promene. Tako npr. u petom razredu neće biti obavezna dela Žila Verna i Milovana Vitezovića, pesme Branka V. Radičevića: "Kad mati mesi medenjake" i "Kad otac bije".

Barok kao pravac je ostavljen za drugi razred gimnazije, Danilo Kiš "Rani jadi" prelazi iz obaveznog u izborni deo programa, a više se neće izučavati Šiško Menčetić, Džore Držić, narodne pesme "Sunce se djevojkom ženi" i "Boj na Mišaru" (koje se nalaze u programu za osnovnu školu), kao i pripovetke "Djevojka brža od konja" i "Zlatna jabuka i devet paunica". U prvom razredu osnovne škole vraća se čitanje u nastavcima da bi se đaci navikavali da čitaju duža dela iz više puta i povezuju pročitano.

Milijić Subić podseća da program srpskog jezika i književnosti za gimnazijalce nije značajno menjan od 1992, dok je za osnovne škole menjan sukcesivno od 2004. do 2010, i ističe da "novo vreme zahteva i nov pristup".

Generacija koja ove godine upisuje prvi razred osnovne škole živeće u postdigitalnoj eri. Ne možemo ni da zamislimo kako će život izgledati i koje će im veštine biti potrebne, ali je sigurno da nastava mora podsticati kreativnost - kaže Milijić Subić.

Prednost kritičkog mišljenja

Đake prvog i petog razreda osnovne škole, kao i učenike prvog razreda gimnazije novo gradivo i način učenja očekuju i iz drugih predmeta i biće usmereni ka ishodima.

To znači da se nastava i učenje više neće svoditi na puko nabrajanje i memorisanje činjenica, već će naglasak biti na problemskoj i programskoj nastavi, na međupredmetnom povezivanju. Komunikacija, timski rad, uvođenje preduzetništva i celoživotno učenje neke su od veština koje će se više razvijati, učenici će sami dolaziti do nekih podataka, ali biće i više kritični - objasnila je ranije Gordana Mijatović iz Zavoda.


Izvor: blic

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Bolovi rasta - šta svaki roditelj treba da...
Nekada se javljaju nekoliko dana u nizu, a nekada samo ponekad. Velika je individualna različitost bolova rasta kod dece...
16
Da li su zasebne sobe najbolje rešenje za ...
Mnogi roditelji misle da je najbolje da svako dete ima svoju sobu. Nije, međutim, uvek tako. Često se dešava da roditelj...
8
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
7
Mali konjanik
Autor: Jovan Jovanović Zmaj, Peva: Dečiji hor Kolibri
6





POČELO TESTIRANJE PRVAKA: Deca sve manje s...
Procenjuje se da li je dete u stanju da sedi u klupi 45 minuta. – Važnije je da je prvak stekao osnovne društvene i higi...
Šta je potrebno da dete zna pred polazak u...
Polazak u školu kod velikog broja roditelja stvara uzbuđenje i nervozu koja se jako lako prenosi na decu. Roditelje muče...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here