|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Prva bebina ocena - šta nam govori Apgar skor?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 6.10.2022
Već u prvom minutu svog života beba dobije prvu ocenu, a u petom drugu. Te ocene čine Apgar skor.

image
Medicinski stručnjaci koriste Apgar skor kako bi, u što kraćem vremenskom roku, ocenili opšte stanje novorođenčeta. Foto: Freepik.com
/11


Šta je Apgar skor? 

Šta je Apgar skor? 
Apgar skor je sistem ocenjivanja koji medicinski stručnjaci koriste za procenu novorođenčadi u prvom i petom minutu nakon njihovog rođenja.  


Apgar skor je sistem ocenjivanja koji medicinski stručnjaci koriste za procenu novorođenčadi u prvom i petom minutu nakon njihovog rođenja. APGAR skor je 1952. osmislila dr Virdžinija Apgar, anesteziolog i pedijatar, u cilju brže i preciznije orijentacije o stanju deteta neposredno nakon rođenja i o potrebi za dodatnom ili hitnom medicinskom negom. Od tada, medicinski stručnjaci koriste ovaj metod kako bi, u što kraćem vremenskom roku, ocenili opšte stanje novorođenčeta.


Obično se procenjuje u prvom i petom minutu života, mada se ponekad, naročito ako su prve dve ocene niske, može ocenjivati i u desetom i petnaestom minutu, kao i po završetku reanimacije oživljavanja. Niski Apgar rezultati mogu ukazivati da je bebi potrebna posebna nega, kao što je dodatna pomoć pri disanju. 

 

PROČITAJ JOŠ: Bebo, tvojih prvih 60s života u 60s videa!


5 parametara koji se ocenjuju da bi se dobio ukupan rezultat Apgar skora su:

Boja kože
Srčana radnja
Plač i disanje
Tonus mišića
Odgovor na stimulaciju (nadražaj)


Ocenu daje ginekolog ili neonatolog.


Svaki od ovih parametara ocenjuje se ocenom od 0-2, pa je najbolja moguća zbirna ocena 10, a najlošija 0. Ipak, retko koja beba u prvom minutu dobije ocenu 10, pre svega, jer su im ruke i noge nakon rođenja još uvek modre. 


Ocene od 8-10 smatraju se odličnim skorom, dok novorođenče koje dobije Apgar skor u prvom minutu manji od 7 zahteva neke od mera reanimacije: oslobađanje disajnih puteva, primena kiseonika pa sve do masaže srca i primene lekova. Često se stanje novorođenčeta vrlo brzo popravi, ukoliko i posle pet minuta Apgar skor ostane manji od 7, bebi je obično potrebna dodatna medicinska nega.


Nizak Apgar skor se očekuje ako je porođaj pre termina, ukoliko se primene anesteziološke tehnike, kod produženih, teških porođaja i kod novorođenčadi iz visokorizičnih trudnoća.


Psihomotorni razvoj beba koje su na rođenju imale vrlo nizak Apgar skor (ispod 5) mora se pratiti duži vremenski period.  

 

PROČITAJ JOŠ: Od sledeće godine skrining na SMA u svim porodilištima

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Šta je ružičasta buka i kako pomaže bebi d...
Roditelji na različite načine uspavljuju decu, a jedan od najpopularnijih je pomoću metode "bela buka". Međutim, u pos...
9
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
6
Praktična rešenja za miran san vaše bebe
Dolazak beba na ovaj svet predstavlja jedan od najlepših životnih trenutaka svakog roditelja. Pored toga što roditeljstv...
4
Kad počnu da izbijaju zubići
Većini beba prvi zubić izbije kada napune šest meseci, ali to nije pravilo. Neka deca se rode s jednim zubićem u vilici,...
4





Pripremi se za dolazak bebe u 22 jednostav...
Pitate se šta da radite narednih nekoliko meseci dok beba ne stigne kući?
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here