|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Prve kazne za roditelje nevakcinisane dece

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 9.8.2017
Prve novčane kazne za nesavesne roditelje koji nisu vakcinisali decu MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja izrečene su u glavnom gradu gde je samo 65,2 odsto mališana zaštićeno od ovih bolesti.

image
/11


Iako do aprila nije bilo nijedne novčane kazne, iz Prekršajnog suda saznajemo da su u poslednja tri meseca izrečene tri novčane kazne, kao i 10 opomena. Od marta prošle godine, od kada je stupio na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji propisuje kaznu od 30.000 do 150.000 dinara za one koji odluče da ne zaštite dete od opakih bolesti, podneta je 241 prijava, donete su 32 odluke, od kojih je 21 osuđujuća presuda.

Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, skreće pažnju na to da je broj prijava u 2017. četiri puta veći u odnosu na prošlu godinu.

- Realno je da zahteve za pokretanje prekršajnog postupka po zakonu koji je stupio na snagu u martu 2016. nismo počeli da dobijamo pre septembra. Što se tiče odnosa opomena i novčanih kazni, sudije izriču opomenu, a ne novčanu kaznu u onim situacijama kada postoje olakšavajuće okolnosti, a pogotovo je takva odluka moguća kada roditelji vakcinišu decu u toku trajanja postupka. Opomena jeste sankcija, plaćaju se i troškovi postupka, samo nema novčane kazne - objašnjava Marinović.

Podsetimo, da bi se postigao kolektivni imunitet koji bi nas zaštitio od epidemije malih boginja, poput one koja je u Rumuniji odnela 32 života, potrebno je da bude vakcinisano više od 95 odsto stanovništva. Nažalost, u Srbiji je poverenje u MMR opalo je zbog netačnih informacija koje tu vakcinu povezuju sa autizmom. U celoj Srbiji vakcinisano je 81 odsto dece, a najmanje vakcinisanih je na beogradskoj opštini Stari grad - sramnih 35,3 odsto.

Epidemiolozi apeluju na roditelje da vakcinišu decu i garantuju da MMR ne izaziva autizam. Doktor specijalista medicine Srđa Janković, imunolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, objašnjava da je cilj da vakcina u organizmu izazove virusni odgovor koji će stvoriti trajnu zaštitu, a da pritom ne nastane bolest.

- Uz pomoć vakcine postiže se isti efekat kada preležimo bolest, ali bez te cene da se ona mora preležati. Značajan broj dece od prirodne infekcije dobija komplikacije koje su ponekad i opasne, dok vakcina izaziva opasne reakcije toliko retko da je to na granici naših mogućnosti da ih uopšte detektujemo. Prave opasne komplikacije se javljaju približno u jedan od milion slučajeva, što je manji rizik nego što je rizik gotovo svega što radimo u životu - objašnjava dr Janković.


Izvor: blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
13
Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
10
STRESEMBAR - vreme stresa ili vreme za res...
Mnogi su priželjkivali 32. avgust, da produže odmor još jedan dan. Nažalost, neumoljivi 1. septembar je pravi početak ka...
4
Bolesti kao posledica nepravilne ishrane
Zdrava i pravilna ishrana jedan je od osnovnih problema današnjice. Ljudi su nesvesni svakodnevnog izlaganja organizma n...
3





Pobedite ciste na dojkama biljkama
Ciste na dojkama su veoma česta pojava, a u Sjedinjenim Američkim Državama smatraju da je njihova pojava gotovo epidemio...
Ne nosite sa sobom gastritis, nosite Gastr...
Statistika kaže da su simptomi od strane stomaka po učestalosti na drugom mestu, odmah iza glavobolje, i nameće se zaklj...



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here