|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?

Stručnjaci savetuju: Putnička dijareja - kako je uspešno sprečiti

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 27.6.2021
Putnička dijareja je najpredvidljivija bolest povezana sa putovanjem. Karakterišu je učestale tečne stolice praćene mučninom, povraćanjem, grčevima u stomaku, groznicom, ali nekad i pojavom krvi u stolici.

image
Doc. Dr Nevena Ivanović, Farmaceutski fakultet Beograd
/11


 

Nedelje pomnog planiranja, brižljiv izbor najsunčanijeg mesta s najplavljim morem, a mi, konačno spremni, odlučujemo da će jedine obaveze koje imamo biti so na koži, miris borovine i hedonizam. Ipak, odmor nam se umesto zamišljenog scenarija pretvara u suprotnost. Umesto talasa  i peska, ostajemo zarobljeni u sobi, sa periodičnim trčanjem do toaleta. Da, pogodili ste. U pitanju su najčešći simptomi omražene kraljice pokvarenih planova – putničke dijareje. Nažalost, neumoljiva statistika nas upozorava da vrlo lako možemo postati jedan od „srećnih“ dobitnika, budući da je pojava ovog poremećaja izrazito česta i pogađa čak do 50% turista. Zbog toga smo odlučili da porazgovaramo sa magistrom farmacije, dr sc. Nevenom Ivanović, docentom na Katedri za bromatologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, koja će nam pomoći da razumemo uzroke, simptome i načine na koje možemo da sprečimo pojavu dijareje na putovanjima.

 

Zbog čega smo podložniji pojavi dijareje na putovanjima?

Putnička dijareja je najpredvidljivija bolest povezana sa putovanjem. Karakterišu je učestale tečne stolice praćene mučninom, povraćanjem, grčevima u stomaku, groznicom, ali nekad i pojavom krvi u stolici. Ove tegobe su uzrokovane konzumiranjem hrane i vode kontaminirane bakterijama i virusima, a pre svega bakterijom Escherichia coli. Tegobe se obično javljaju prvih par dana, traju  do četiri dana, mada mogu trajati i znatno duže.  Praksa je pokazala da čak i uz pridržavanje najvažnijih higijenskih mera, kao i uz doslednu primenu jednostavnih saveta tipa: „skuvati, ispeći, oljuštiti ili zaboraviti“, nećemo u potpunosti sprečiti pojavu putničkih dijareja, iako se smatra da upravo loša higijenska praksa u lokalnim restoranima možda i najviše doprinosi riziku od pojave putničke dijareje.

 

Šta možemo da uradimo ako nas iznenadi putnička dijareja i da li možemo da je izbegnemo?

U slučaju putničke dijareje važna je nadoknada izgubljene tečnosti. Potrebno je da se tečnost (voda, blagi čajevi ili pirinčana voda) unosi često i u malim količinama. Što se tiče ishrane, važno je naglasiti da nisu potrebne restriktivne dijete i da je važno nastaviti sa uravnoteženom ishranom odmah nakon rešavanja problema dehidratacije.  Svakako, treba izbegavati namirnice koje dodatno mogu iritirati želudac ili pojačati stomačne tegobe, a to su: pržena i masna hrana, mesne prerađevine, mahunarke, mleko, sladoled i dr. Na sreću, postoji način da se nastanak putničke dijareje spreči primenom odgovarajućih probiotskih preparata. Jedna od najefikasnijih je probiotska kvasnica Saccharomyces boulardiikoja prema preporukama Svetske gastroeneterološke organizacije i postojećim Smernicama za farmaceute za pravilnu primenu probiotika ima najviši nivo preporuke u sprečavanju dijareje na putovanjima. Kombinacija S. boulardii i dobrih bakterija Lactobacillus može dodatno doprineti uspostavljanju ravnoteže u našoj crevnoj mikrobioti i učiniti je manje podložnom za naseljavanje loših (patogenih) bakterija, a samim tim i nastanak putničke dijareje. Preporučuje se da se počne sa primenom adekvatnog probiotskog preparata pet do sedam dana pred put i nastavi sa korišćenjem tokom trajanja putovanja.


 

Kako da izaberemo adekvatan probiotski preparat?

Prvo je važno naglasiti da su probiotici živi mikroorganizmi koji, kada se primene u adekvatnoj količini, ispoljavaju povoljan efekat na zdravlje. To praktično znači: da bi probiotici bili efikasni, moraju u dovoljnom broju stići na mesto delovanja. Na stabilnost probiotskog preparata, a samim tim i na njegovu efikasnost utiče više faktora, a glavni su:  toplota, svetlost, vlaga i, pre svega, prisustvo kiseonika. Pakovanje, odnosno ambalaža ima najvažniju ulogu u očuvanju stabilnosti preparata. Najbolji način da se stabilnost postigne, a time obezbedi efikasnost proizvoda tokom predviđenog roka upotrebe, jeste korišćenje posebnog aTECH pakovanja koje je dodatna zaštita probiotskog preparata od kiseonika, svetlosti i vlage. Specijalna kesica punjena inertnim gasom štiti probiotski preparat od nepovoljnih uticaja spoljašnje sredine i garantuje da će preparat imati željeni efekat do isteka roka trajanja.

 


I na kraju, kako biste sprečili neprijatnosti na putovanju, važno je izabrati:

1) Dokazano efikasnu probiotsku kulturu u 
prevenciji putničke dijarejeS. boulardii u  kombinaciji sa probiotskim bakterijama roda Lactobacillus plantarum

 2) aTECH pakovanje koje garantuje dodatnu stabilnost i kvalitet preparata.

 

Dakle, pravilan izbor probiotskog preparate biće naš najveći saveznik u borbi za letovanje kakvo zaslužujemo. Zato se pripremite na vreme.


Doc. Dr Nevena Ivanović, Farmaceutski fakultet Beograd



Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pomozite svom tinejdžeru da izađe na kraj ...
Masna koža, akne, bubuljice...ovi izazovi su veliki za tinejdžere i nije im lako. Bitne i dinamične hormonske promene u ...
11
RECEPT: Obloge od kupusa pomažu kod mnogih...
Vekovima unazad se kupus koristi za lečenje otoka i ogrebotina na koži. Njegova anti-inflamatorna svojstva se koriste za...
4
Ruzmarin, više od začina
Ruzmarin (lat' Rosmarinus officinalis) je višegodišnja lekovita i začinska biljka iz porodice usnatica.
3
Kako da iskoristite veštine majke na poslu
Iako vam odvikavanje od pelena i navikavanje na nošu vašeg mališana deluje kao naporan i uzaludan posao, iznenadili bist...
3





Koje namirnice i jela ne smemo podgrevati
Podgrevanje jela napravljenih od nekih namirnica nosi rizik po zdravlje. Inženjer biotehnologije Marija Rakić Ljubomirov...
Ova 3 prosta sastojka čiste telo bolje od ...
Zaboravi skupe detokse – ova tri sastojka iz kuhinje rade posao bolje i brže.



Anketa

Трудна
пеперутка16

Када вам је почео да се види стомак? Када су почели да вас гледају као да сте трудна и да вас питају о трудноћи?

Click Here