|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Rubela (rubella, nemačke male boginje, engl. germain measles) je akutno, kontagiozno, osipno, respiratorno transmisivno oboljenje.

image
/11


Stečena (postnatalna) infekcija je benigno oboljenje, dok intrauterina  (unutarmaterična) infekcija može da dovede do mnogo­brojnih kongenitalnih malformacija.

Rubeolu izaziva rubelavirus koji je svrstan u toga viruse. On je mali, okrugli, omotani virus, koji ima jednostruku RNK. Razmnožavajući se u kulturi tkiva, ne izaziva citopatogeni efekat, već samo remeti metabolizam ćelija i odlaže apoprozu.

Rubelavirus je patogen samo za čoveka. Infekcija se prenosi kapljičnim putem. Izvor infekcije je čovek. Zaraznost traje nekoliko dana pre izbijanja ospe i oko nedelju dana od izbi­janja ospe. Pre uvođenja sistematske vakcinacije, rubela je bila rasprostranjena po celom svetu. Bolest je bila endemska sa većim obolevanjem tokom zimskih meseci. Veće epidemije su se javljale na 6-9 godina. Obolevala su prvenstveno školska deca. Javljale su se epidemije i u drugim kolektivi­ma (kasarne, internati itd.), kada je boravio veći broj neimunih osoba na malom prostoru.

Imunitet je solidan i dugotrajan. Smatra se da se održava busterizacijom u kontaktima sa divljim virusom u toku čega ne dolazi do viremije.


Koji su simptomi i znaci rubele?

Infekcija virusom rubele češ­će protiče asimptomatski nego ispoljeno slikom rubele.

Inkubacija rubele traje dve nedelje (12-19 dana).

Bolest počinje iznenada, izbijanjem makulozne, bledoružičaste ospe. Simptomi opšte infek­cije su lako do umereno izraženi, više kod starijih osoba nego kod dece. Od opštih simptoma se mogu javiti lako povišena temperatura, malaksalost, gušobolja i si. Uvek se nalazi umerena gene­ralizovana limfadenopatija, a najizraženiji su retroaurikularni i subokcipitalni limfni čvorovi koji su osetljivi na palpaciju.

Limfadenitis traje nekoliko nedelja i najstainiji je znak infekcije rubelavirusom, stalniji od ospe. Obično se nalazi i lako uvećanje slezine, ređe i jetre.

Rubelozni osip izbija u potpunosti za 1-2 dana. Prvo izbija na licu i vratu, pa se brzo širi naniže. Osnovna promena je nežna, rože makula. Ospa nestaje posle 2-3 dana, bez perutanja i pigmentacija.

Oporavak je uvek brz i potpun. Ne javljaju se sekundarne bakterijske superinfekcije.

Prolazna poliartralgija (bolovi u zglobovima) i poliar­tritis su češći među odraslim bolesnicima, više ženama nego muškarcima, traju 5-10 dana, ređe nedeljama i mesecima. Najčešće su zahvaćena kolena, zglobovi šaka i stopala.

Trombocitopenija i oštećenje malih krvnih sudova mogu da traju mesecima bez posledica, sem ako dođe do krvarenja u oku ili mozgu.

Meningoencefalitis se javlja 1-6 dana od pojave ospe, kod 1 : 6000 prijavljenih obolelih. Smrtnost je do 50% .


Kako se postavlja dijagnoza rubele?

Na osnovu kliničke slike, rubela se može dijagnostikovati sa izvesnom sigurnošću samo tokom epidemi­je. Van epidemije se uvek razmatraju i drugi virusni osipi (enterovirusi, adenovirusi, male boginje, itd.).

Sigurna dijagnoza rubele postavlja se na osnovu izolacije virusa, ili dokazivanjem dinamike antitela (reakcijom inhibicije hemaglutinacije, vezivanja komplementa ili ELISA metodom). ELISA metodom mogu da se dokažu i slecifična antitela u IgM klasi, što je pogodno za brzu dijagnozu bolesti

Stečena bolest se uvek završava ozdravljenjem, sem u slučaju nastanka meningoencefalitisa. Infekcije u trudnoći ugrožavaju fetus, a ne majku.


Kako se leči rubela?

Nema specifične antivirusne te­rapije. Simptomatska terapija podrazumeva dava­nje analgetika kod pacijenata koji imaju glavo­bolju, artralgije ili mialgije (bolovi u mišićima).

Prevencija rubele je potrebna radi prevencije kongenitalne rubele. To se sprovo­di vakcinacijom MMR vakcinom (mumpsa, morbila i rubele). Smatra se da će se rubela iskoreniti sistematskom vakcinacijom.

 

Izvor: simptomi.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Muž i žena tvrde da jedu samo 3 puta nedeljno
Srećni par je na ovom načinu ishrane još od 2008. godine.
3
Oporavite telo od novogodišnje trpeze i umora
Masnu, prženu i začinjenu hranu treba zameniti laganijim obrocima, a kroz proces oporavka tela doći će i do topljenja na...
3
Ojačajte svoj imunitet – vitamin C
Preporuke ukazuju da je neophodna količina vitamina C koju trudnica dnevno treba da unese 80 mg ukoliko je mlađa od 18 g...
3
Lubenica
Prema istraživanju italijanskih naučnika aminokiselina citrulin koju sadrži lubenica poboljšava cirkulaciju i može ublaž...
3





Kegelove vežbe i baš sve što treba da znat...
Kegelove vežbe su vežbe za pubične mišiće koji mogu da oslabe tokom trudnoće i porođaja, menopauze ili zbog prekomerne t...
Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here