|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
U prirodi postoji mnogo proteina životinjskog porekla koje obično pronalazimo u mesu i mlečnim proizvoidma. Kinoa je namirnica koja nezamenjiva po sadržaju proteina biljnog porekla.
Ključne reči:

image
/11


 Kinoa je pseudo žitarica jer se konzumira, priprema i ima jednake nutritivne vrednosti kao žitarica, ali u stvari spada u porodicu trave. Pripada istoj vrsti biljaka kao spanać, blitva i cvekla. Kinoa poreklo vodi sa Anda u Južnoj Americi i hiljadama godina unazad se tretira kao super hrana. Inke su je nazvale majkom svih žitarica koju su često koristili u svojoj ishrani.


Kinoa je prepuna zdravih minerala i vitamina uključujući:

 Mononezasićene masti dobre za zdravlje srca kao što su oleinska kiselina i omega 3 masne kiseline.

 Antioksidante fitonutrijente tzv. flavonoide.

Esencijalne minerale: mangan, magezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selenijum.

 Vitamine B1, B2, B3, B6, B9, E.

 Upijajuća i neupijajuća vlakna.


Smanjuje rizik od dijabetesa. Zrno kinoe se sastoji od 60 odsto klice. Neobično visok odnos između proteina i ugljenohidrata kod ove biljke razjašnava njenu sposobnost za regulisanje šećera u krvi. Kinoa je bogata upijajućim vlaknima koji pomažu kontrolisanje šećera u krvi jer ta vlakna usporavaju razbijanje ugljenohidrata na glukozu.


Snižava holesterol. Visoka koncentracija vlakana može pomoći pri snižavanju povišenog holesterola. Upijajuća vlakna pomešana sa žučnom kiselinom snižavaju loš LDL holesterol. Kinoa je sjajna zamena za proteine životinjskog porekla.


Kinoa ima najviše količine kalijuma od svih ostalih žitarica , a poznato je da kalijum održava zdravi balans natrijuma u organizmu što utiče na smanjenje povišenog krvnog pritiska.


Pomaže održavanje telesne težine. Zbog vlakana i proteina koje sadrži kinoa duže zadržava osećaj sitosti a vlakna pomažu da probava bude dobra.


Postoji mnogo vrsta kinoe, a na tržištu se najčešće može pronaći bela, crvena i crna. Crvena kinoa je najbolji izbor za salate jer tokom termičke obrade ne gubi svoju izrazito crvenu boju. Crna kinoa je malko slađeg, zemljanog ukusa od ostale dve vrste.


U bolje snabdevenim prodavnicama mogu se pronaći i pahuljice od kinoe koje se pripremaju puno brže od celog zrna, odličan su izbor za doručak a postoji i brašno koje se može mešati sa običnim belim ili ga potpuno zameniti.


Zrno kinoe ima pomalo gorkastu opnu, koja je jako zdrava, ali nije najukusnija. Ako kupujete kinou u rinfuzi pre upotrebe je dobro isperite da opna spadne.

Glavna mera za kuvanje kinoe je da na jedan deo kinoe idu dva dela tečnosti. Od jedne šolje suve kinoe dobićete tri šolje kuvane.

Kinou prelijte hladnom vodom i stavite na šporet da prokuva, kad voda počne da ključa, smanjite temperatru, poklopite i pustite da lagano kuva 12-15 minuta.

Kinou možete koristiti za salatu, u supama i čorbicama, kao zamenu za belo brašno ili kao kašu za doručak.

kinoasalata

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Mleko deci pomaže da bolje pamte
Čaša mleka, pa u krevet - nije samo obična izreka. Iza nje stoji i nekoliko naučnih objašnjena.
4
Presađivanje uzgajanih organa biće standard
Zahvaljujući matičnim ćelijama, genetičari očekuju da će u narednih dvadesetak godina moći svaki organ da uzgajaju u lab...
4
Pomozite svom tinejdžeru da izađe na kraj ...
Masna koža, akne, bubuljice...ovi izazovi su veliki za tinejdžere i nije im lako. Bitne i dinamične hormonske promene u ...
4
Šta je zdravije – kafa ili čaj?
Postoji mnogo tekstova na ovu temu. Danas imamo veliki broj istraživanja koja su se bavila ovim pitanjem. Sabiranjem rez...
3





Pomerena granica aflatoksina sa 0,05 na 0,...
Ministar poljoprivrede Goran Knežević najavio je danas promenu pravilnika kada je u pitanju ispravnost mleka.
Danas su na meniju špargle!
Špargla je poznata po svom lekovitom dejstvu. Pogledajte kulinarske trikove koje je dobro znati kada pripremate jela od ...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here