Ringeraja.rs je specijalizovani portal, namenjen budućim roditeljima, trudnicama i roditeljima predškolske dece.
Copyright 2008-2025
Danu media d.o.o. Beograd
Kinoa je pseudo žitarica jer se konzumira, priprema i ima jednake nutritivne vrednosti kao žitarica, ali u stvari spada u porodicu trave. Pripada istoj vrsti biljaka kao spanać, blitva i cvekla. Kinoa poreklo vodi sa Anda u Južnoj Americi i hiljadama godina unazad se tretira kao super hrana. Inke su je nazvale majkom svih žitarica koju su često koristili u svojoj ishrani.
Kinoa je prepuna zdravih minerala i vitamina uključujući:
Mononezasićene masti dobre za zdravlje srca kao što su oleinska kiselina i omega 3 masne kiseline.
Antioksidante fitonutrijente tzv. flavonoide.
Esencijalne minerale: mangan, magezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selenijum.
Vitamine B1, B2, B3, B6, B9, E.
Upijajuća i neupijajuća vlakna.
Smanjuje rizik od dijabetesa. Zrno kinoe se sastoji od 60 odsto klice. Neobično visok odnos između proteina i ugljenohidrata kod ove biljke razjašnava njenu sposobnost za regulisanje šećera u krvi. Kinoa je bogata upijajućim vlaknima koji pomažu kontrolisanje šećera u krvi jer ta vlakna usporavaju razbijanje ugljenohidrata na glukozu.
Snižava holesterol. Visoka koncentracija vlakana može pomoći pri snižavanju povišenog holesterola. Upijajuća vlakna pomešana sa žučnom kiselinom snižavaju loš LDL holesterol. Kinoa je sjajna zamena za proteine životinjskog porekla.
Kinoa ima najviše količine kalijuma od svih ostalih žitarica , a poznato je da kalijum održava zdravi balans natrijuma u organizmu što utiče na smanjenje povišenog krvnog pritiska.
Pomaže održavanje telesne težine. Zbog vlakana i proteina koje sadrži kinoa duže zadržava osećaj sitosti a vlakna pomažu da probava bude dobra.
Postoji mnogo vrsta kinoe, a na tržištu se najčešće može pronaći bela, crvena i crna. Crvena kinoa je najbolji izbor za salate jer tokom termičke obrade ne gubi svoju izrazito crvenu boju. Crna kinoa je malko slađeg, zemljanog ukusa od ostale dve vrste.
U bolje snabdevenim prodavnicama mogu se pronaći i pahuljice od kinoe koje se pripremaju puno brže od celog zrna, odličan su izbor za doručak a postoji i brašno koje se može mešati sa običnim belim ili ga potpuno zameniti.
Zrno kinoe ima pomalo gorkastu opnu, koja je jako zdrava, ali nije najukusnija. Ako kupujete kinou u rinfuzi pre upotrebe je dobro isperite da opna spadne.
Glavna mera za kuvanje kinoe je da na jedan deo kinoe idu dva dela tečnosti. Od jedne šolje suve kinoe dobićete tri šolje kuvane.
Kinou prelijte hladnom vodom i stavite na šporet da prokuva, kad voda počne da ključa, smanjite temperatru, poklopite i pustite da lagano kuva 12-15 minuta.
Kinou možete koristiti za salatu, u supama i čorbicama, kao zamenu za belo brašno ili kao kašu za doručak.