|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Saveti dermatologa kako sačuvati zdravlje kože tokom pandemije

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 13.4.2020
Nežna, meka koža uprkos svakodnevnoj dezinfekciji uz savete specijaliste dermatovenerologije dr Biljane Marenović.

image
/11


Otvorili ste vrata, očistili stan,  krenuli da spremate ručak, zatim uzeli da jedete – verovatno ste uz svaku od ovih aktivnosti oprali ruke minimum jedanput jer to je jedna od ključnih stavki u zaštiti od koronavirusa koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

 

Uz to, sugeriše se i nošenje rukavica kao i korišćenje sredstava za dezinfekciju. Međutim, ove preventivne mere neretko dovode do toga da naše ruke postanu isušene, grube, zatežu, svrbe, često crvene, ali i do pojave težih oštećenja kao što je suvi ekcem ili iritativni kontaktni dermatitis.

 

Korišćenje raznih sredstava i preparata za dezinfekciju između ostalog utiču na raznolikost i ravnotežu mikroorganizama koji čine mikrobiom naše kože i time slabe odbrambenu funkciju kože kao barijere prema spoljnoj sredini.

igra rukama

 

Specijalista dermatovenerologije dr Biljana Marenović objašnjava da neka sredstva za dezinfekciju remete odnos mikroorganizama koji grade mikrobiom naše kože, naročito oni koji imaju sulfate u svom sastavu.

Dolazi do poremećaja pH kože, do gubitka  lipidnog sloja, koža postaje suva, puca, žari i svrbi, a vremenom može da se razvije i upale kože. Kako do toga ne bi došlo, dovoljno je da pratite sledeće savete.

 

Ima nešto bolje od sapuna

sydent 

Treba obratiti pažnju na sredstvo koje koristite za dezinfekciju ruku, obzirom na veliki izbor - od jakih i teških sapuna do nežnih i blagih tečnih i čvrsih sindeta. Za suvu i oštećenu kožu specijalista dermatovenerologije dr Biljana Marenović preporučuje sindete-kremaste čistače sa neutralnom pH vrednošću, umesto agresivnih sapuna koji imaju bazni pH i snažno oštećuju epidermalnu barijeru.

Ovakvi proizvodi za pranje ruku su - Lipikar Syndet AP+ i Lipikar Surgras,  Lipikar Huile AP+ (ulje).  U svom sastavu ovi preparati imaju iste aktivne supstance kao i krema za negu, lako se nanose i ispiraju, a kožu održavaju hidriranom i nakon 24 časa od pranja. Umiruju upalu i vraćaju balans uspostavljajući ravnotežu mikrobioma, ali i štite kožu od isušujućeg efekta tvrde vode. Mogu ih koristiti i bebe, deca i odrasli, kao i atopičari čija je koža ruku jako osetljiva.

 


U kremi je spas

 

Nakon što operete ruke i obrišete ih peškirom ili ubrusom, priča o nezi se ne završava. Vaš glavni saveznik tada stupa na scenu – krema! Potrebno ju je nanositi nakon svakog pranja, a ukoliko osećate pojačanu suvoću ili zatezanje kože, i između pranja.

 baume

„Broj mazanja nije striktno određen, te je potrebno pratiti osećaj suvoće i zatezanja kože. Ako osećate da vam je koža suva, namažite je, jer sa kremom ne možete preterati“, kaže specijalista dermatovenerologije dr Biljana Marenović dodajući da je voda, naročito beogradska, tvrda (bogata karbonatima) što dodatno isušuje kožu zbog čega je bitno da nakon svakog pranja ili bilo koje druge vrste kvašenja kože nanosimo zaštitnu kremu koja  obnavlja barijeru, nezavisno da li imamo osetljivu kožu ili ne, jer i najzdravija koža može razviti znake iritacije u situacijama u kojima je barijera ekstremno iscrpljena.


„Niko ne želi iskušene i hrapave ruke, već meke i hidrirane. Pri izboru kreme vodite se njenim sastavom, te je najbolje birati kreme koje hidriraju kožu i one koje obnavljaju njen lipidni sloj“, kaže dr Marenović. To su kreme poput Cicaplast Baume B5, Lipikar Baume AP+MCicaplast Mains koje neguju, obnavljaju i štite kožu.   


Nega ruku ne mora biti komplikovana – dovoljno je da izaberete adekvatna sredstva kako bi vaša koža ruku bila nežna.


Dodatne informacije o  proizvodima brenda možete pronaći na La Roche-Posay sajtu.

 

Svi proizvodi se mogu kupiti iz udobnosti svog doma s 10% popusta i uz besplatnu dostavu na online apoteci - Apotekanet.rs


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
12
Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
11
Začini
Začini su biljke ili delovi određenih biljaka koje se u određenom obliku upotrebljavaju radi postizanja arome i ukusa je...
3
Obradujte ukućane domaćinskim ručkom „na k...
Svi se tokom nedelje umorimo od brzih ili suvih obroka na poslu. Zato vam predlažemo tri recepta za čorbaste gastronomsk...
3





Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
Biti majka vrtlog je ljubavi, radosti, ali...
U skladu sa svime što roditeljstvo neminovno donosi, kada su klinci krenuli u vrtić, pa zatim u školu, upoznala sam se s...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here