|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?

Sok pomorandže uvećava rizik od gihta

Blic online (www.blic.rs), 14.11.2010
Žene koje piju dve čaše soka od pomorandže dnevno imaju dva puta veće šanse da obole od gihta od onih koje to ne čine, tvrde naučnici. Giht se često povezuje i sa ishranom u kojoj dominiraju teške namirnice i crvena mesa
Ključne reči:

image
/11


 

Prema najnovijim istraživanjima za žene su dve čaše đusa dnevno podjednako rizične kao i dve konzerve nekog slatkog gaziranog napitka, kada je u pitanju mogućnost da obole od gihta, dok samo jedna čaša đusa podiže procenat obolevanja za 40 odsto. Giht, koji predstavlja jednu vrstu artritisa, pogađa 1,5 odsto odraslih Britanaca, pri čemu muškarci imaju čak četiri puta veće šanse da obole od ovog bolnog stanja. Međutim, u poslednjih 20 godina, broj žena koje pate od ove bolesti se udvostručio. Studija univerziteta u Bostonu pratila je navike u ishrani 80.000 žena starijih od 22. godine iz koje je usledio zaključak da one žene koje piju čašu soka od pomorandže dnevno uvećavaju svoje šanse da obole od gihta za 41 odsto.


Kod žena koje su pile dve ili više časa ovog soka na dan, mogućnost se uvećavala za 2,4 puta. Što se tiče onih ispitanica koje su dnevno konzumirale po jednu konzervu nekog gaziranog napitka, kod njih je ovaj postotak rastao i do 70 odsto. Međutim, kod onih koje su pile dve ili više konzervi šanse za obolevanje su se uvećavale 2,4 puta, baš kao i kod onih koje su pile đus. Eksperti smatraju da rezultati ukazuju na važnost smanjivanja dnevnog unosa fruktoze u organizam. Giht se inače često povezuje sa ishranom u kojoj dominira konzumiranje velikih količina crvenog mesa i alkohola, te je stoga kroz istoriju bio čest među bogatijim slojevima društva, kao i među vladarima.



Isti tim naučnika koji je radio ovo istraživanje lane je došao do zaključka da giht pogađa 3,5 odsto žena između 60 i 69 godina starosti, 4,6 odsto onih između 70 i 79 godina i 5,6 odsto onih preko 80 godina starosti.

 

13. novembar 2010.
Kompletan tekst pročitajte na www.blic.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

“PREGLED ZA SVE” OBELEŽIO DESET GODINA POS...
Eucerin Srbija obeležio je desetogodišnjicu društveno odgovornog projekta „Pregled za sve“, koji je tokom decenije traja...
9
Kegelove vežbe i baš sve što treba da znat...
Kegelove vežbe su vežbe za pubične mišiće koji mogu da oslabe tokom trudnoće i porođaja, menopauze ili zbog prekomerne t...
5
3 najvažnije stvari koje morate znati o ra...
Neka istraživanja su pokazala da je opasnost od raka dvanaest puta veća ako je žena tugovala za osobom koja je umrla, iz...
4
Ambrozija - Uzročnik astme!
Karakteristični simptomi alergijskog rinitisa su učestalo kijanje, curenje nosa, suzenje očiju i svrab, koji su posledic...
3





4 najbolja prirodna „leka“ za gljivice na ...
Gljivične infekcije noktiju predstavljaju čest problem koji muči mnoge ljude, posebno tokom letnjih meseci kada se više ...
Zašto nas nadutost sve češće muči i šta mo...
Govori nam Prof. dr Dragana Mijač, specijalista interne medicine, subspecijalista gastroenterohepatolog, sa Klinike za g...



Anketa

Млеко.
Admin

Које млеко је здравије давати детету после годину дана:

Click Here