Ringeraja.rs je specijalizovani portal, namenjen budućim roditeljima, trudnicama i roditeljima predškolske dece.
Copyright 2008-2025
Danu media d.o.o. Beograd
Prema najnovijim istraživanjima za žene su dve čaše đusa dnevno podjednako rizične kao i dve konzerve nekog slatkog gaziranog napitka, kada je u pitanju mogućnost da obole od gihta, dok samo jedna čaša đusa podiže procenat obolevanja za 40 odsto. Giht, koji predstavlja jednu vrstu artritisa, pogađa 1,5 odsto odraslih Britanaca, pri čemu muškarci imaju čak četiri puta veće šanse da obole od ovog bolnog stanja. Međutim, u poslednjih 20 godina, broj žena koje pate od ove bolesti se udvostručio. Studija univerziteta u Bostonu pratila je navike u ishrani 80.000 žena starijih od 22. godine iz koje je usledio zaključak da one žene koje piju čašu soka od pomorandže dnevno uvećavaju svoje šanse da obole od gihta za 41 odsto.
Kod žena koje su pile dve ili više časa ovog soka na dan, mogućnost se uvećavala za 2,4 puta. Što se tiče onih ispitanica koje su dnevno konzumirale po jednu konzervu nekog gaziranog napitka, kod njih je ovaj postotak rastao i do 70 odsto. Međutim, kod onih koje su pile dve ili više konzervi šanse za obolevanje su se uvećavale 2,4 puta, baš kao i kod onih koje su pile đus. Eksperti smatraju da rezultati ukazuju na važnost smanjivanja dnevnog unosa fruktoze u organizam. Giht se inače često povezuje sa ishranom u kojoj dominira konzumiranje velikih količina crvenog mesa i alkohola, te je stoga kroz istoriju bio čest među bogatijim slojevima društva, kao i među vladarima.
Isti tim naučnika koji je radio ovo istraživanje lane je došao do zaključka da giht pogađa 3,5 odsto žena između 60 i 69 godina starosti, 4,6 odsto onih između 70 i 79 godina i 5,6 odsto onih preko 80 godina starosti.
13. novembar 2010.
Kompletan tekst pročitajte na www.blic.rs