|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Srpski pedijatar savetuje da se deca povuku iz vrtića

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 10.2.2023
Nažalost, ali skoro svi mališani su bolesni. Kad mi dođe dete u ordinaciju, pitam ga kako je bilo u vrtiću, a ono kaže sjajno, bilo nas je samo pet.

image
Znate ono čuveno nepisano pravilo, dobro je sačekati dva dana kući, pa treći odvesti dete ako su simptomi prehlade blagi. Foto: Freepik.com
/11


Milica Simić (33) iz beogradskog nasilja Zvezdara hitno je izašla sa posla kako bi otišla po četvorogodišnjeg sina u vrtić jer joj je vaspitačica javila da se dečak žali na bol u uvu. Zaprepastila se kada je videla mališane u kolektivu kako konstantno kašlju i brisu nosiće. Zato joj je pedijatar iz doma zdravlja savetovao da povuče sina iz vrtića na neko vreme jer je upravo kolektiv "leglo" virusa koji trenutno vladaju. To je za Nova.rs potvrdio pedijatar Saša Milićević koji priznaje da situacija u vrtićima nikada nije bila gora jer su grupe skoro prepolovljene, a i ono malo dece što ide je bolesno. On za roditelje dece koja idu u obdanište ima jedan savet koji im se neće svideti.

„Nažalost, ali skoro svi mališani su bolesni. Kad mi dođe dete u ordinaciju, pitam ga kako je bilo u vrtiću, a ono kaže sjajno, bilo nas je samo pet. I tih pet kašljuca i curi im nosi. Dakle, roditeljima od srca savetujem da sklone decu iz kolektiva na nekoliko dana jer vladaju respiratorni virusi koji napadaju organe za disanje, ali tu su i stomačni koji okupiraju organe za varenje. Primetno je, takođe, da ima dosta dece sa varičelom i naročito mališana koji imaju upalu ušiju. Zaista dosta, to je neverovatno“, ističe naš sagovornik.

Objašnjava da najviše obolevaju vrtićka i predškolska deca, ali i mlađi osnovci. Vlada i šarlah, ali pedijatar uverava da ne treba toliko brinuti ukoliko se na vreme reaguje.

„Šarlah izaziva streptokok koji vidimo u brisevima kod dece. To u principu nije previše strašno, radi se o angini koja je praćena osipom na koži. Roditelji se uplaše kad čuju šarlah, međutim nema razloga. Važno je odvesti dete doktoru čim primete neki simptom“.

Nažalost, iako poluprazni, u vrtiće i dalje dolaze prehlađena deca koja zapravo, prema rečima pedijatra, pogoršavaju svoje stanje, a virus prenose i drugima.

„Ako dete ima bilo kakve znake infekcije, osip na koži, temperaturu, bolje da ne ide u kolektiv ili školu zato što može da se desi da to bude početak varičela ili morbila i onda bi to moglo ne samo da se prenese drugoj deci nego je i rizično po samog obolelog mališana. Zato apelujem na mirovanje odnosno odsustvo iz kolektiva makar do početka marta. Jasno mi je da roditelji nemaju izbora jer moraju da rade, ali i poslodavci treba da imaju malo obzira u ovakvim situacijama“.

Roditelji šalju u vrtić mališane kojima curi nos ili kašlju, a nažalost, bilo je i sutacija kada je jedna mama htela da odvede dete u vrtić iako je doktor potvrdio da ima boginje.

„Bila je jedna majka koja je dovela dete na pregled i kažem joj da je kod njene ćerke početak boginja, a ona me pita da li se to toliko vidi. Zbunjen, nije mi jasno zašto me to pita, a ona kaže ako se ne vidi da ima boginje, vraća malu nazad u vrtić. Rekoh, vidi se, vidi se, brzo kući na lečenje. Žao mi je roditelja kad su u takvoj situaciji zbog posla“.

A da li deca koja su pod terapijom, mogu da idu u vrtić?

„Ako je dete tek započelo terapiju, recimo, prošlo je tri dana, bolje je da ostane kući. Iako nema temperaturu i dobrog je opšteg stanja, ipak prehlada može da mu se vrati. S druge strane, ako deca idu u vrtić peti dan nakon terapije, a piju je još dva dana, mogu u vrtić ako se osećaju dobro“.

S obzirom da su domovi zdravlja puni, doktor savetuje da roditelji „ne trče“ odmah lekaru ukoliko dete ima nisku temperaturu ili neki blaži oblik prehlade.

„Znate ono čuveno nepisano pravilo, dobro je sačekati dva dana kući, pa treći odvesti dete ako su simptomi prehlade blagi. Ukoliko neko u porodici ima kovid ili upalu pluća, onda bolesno dete treba odmah odvesti na pregled“, navodi dr Milićević.

 

Izvor: Nova.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tajna uspešne komunikacije sa decom
Seminari za roditelje u Beogradu
4
Uvećanje trećeg krajnika
Sva deca se rađaju sa trećim krajnikom koji raste do uzrasta od oko 5-7 godina, da bi oko desete godine počeo da se sman...
4
Roditelji đaka dobiće testove na narkotike
Roditelji đaka sedmog i osmog razreda novosadskih osnovnih i svih đaka srednjih škola sledeće školske godine moći će da ...
4
Labkovski: Kako ne dozvoliti školi da slom...
Mihail Labkovski, popularni ruski psiholog, poručuje roditeljima kako odabrati školu, treba li raspravljati s učiteljima...
4





Vršnjačko nasilje u predškolskim ustanovama
Vršnjačko nasilje je pojava koja se, nažalost, sve češće dešava u školskom dvorištu i učionicama i u tom pogledu gotovo ...
Zašto vaše dete ide u vrtić
Vrtić, kao druga kuća, drugi dom, sigurnost. Je li vam to, ako ne prva, onda jedna od asocijacija na boravak u istom? Je...



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here