|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Šta kada dete ne voli vrtić?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 23.8.2016
Školica ili vrtić, kao deca vole da zovu obdanište, nekima je prava zabava, a nekima prava noćna mora. Školica jeste koncipirana tako da svakom od dece bude interesantno, ali prirodno je da su sva deca različita, tako da ne treba da vas čudi ako obdanište vašem detetu ne predstavlja izvor radosti. Ali, ako objasnite da je vrtić jedan od najlepših delova njihovih života, da je to mesto gde će možda steći prijatelje za ceo svoj život, verovatno će biti lakše i njima, a i vama.
Ključne reči:

image
/11


Odlazak u vrtić, mislimo na onaj prvi dan kada strepite da li će se vašem mališanu školica dopasti ili postati kuća straha, vrlo često zna da bude traumatičan. Zato treba da razgovarate sa svojim detetom i pripremite ga. To što neka deca plaču dok ne dobiju temperaturu prvi dan obdaništa, što ne žele taj isti dan sa bilo kime da razgovaraju i igraju se, ne znači da je dete asocijalan tip. Koliko god inače bilo prilagodljivo, ovo mu se može dogoditi, jer to je velika promena u njegovom životu.

Sklapanje prijateljstava

Ako primetite da je detetu vrtić zaista nezanimljiv, pokušajte na neki način da ga privolite, ali budite obazrivi kako ne bi postalo razmaženo. Ako ono na primer ne voli rano da ustaje, pokušajte da mu koliko toliko olakšate puštajući mu na primer omiljenu pesmicu, spremajući mu omiljeno jelo za doručak, ili šta već ono voli da radi. Na taj način, ono će odlazak u vrtić vezivati za predivna jutra, a kako vreme odmiče, radovaće se vrtiću i bez tih malih rituala.

Deca bez braće i sestara, koja najveći deo svog vremena do polaska u vrtić provode sa roditeljima, često se teško adaptiraju i proces sklapanja prijateljstava sa drugom decom je obično dug. Vodite dete u parkove, neka se druži sa decom vaših rođaka, jako je bitno da malo dete provodi vreme u društvu svojih vršnjaka.

Odgovornost

A kada obdanište zaista postane najlepši deo njihovih života, vreme je da ih naučite da budu odgovorni. Zapravo, ono najvećim svojim delom za to i služi. Ono je tu da decu pripremi za osnovnu školu, ali i za život. U njemu uče da budu odgovorni, poslušni, da slušaju starije i budu tolerantni prema ostaloj deci. Naravno, kućno vaspitanje je ključno, ali ipak kada krenu, u vrtiću provode veći deo dana.

Naučite svoje dete da redovno radi domaće zadatke, ali na takav način da ih ono ne shvata kao neko opterećenje. Pomozite mu ako je potrebno i radite ih kroz igru. Deca su radoznala, pa će ih neke od tih stvari više zainteresovati i počeće više da ih “izučavaju”.

Objasnite svom detetu da mu je vaspitačica prijatelj, a ne babaroga. Ona je starija i mora je poštovati, što će jednim delom činiti i persiranjem. U poslednje vreme, vrlo često deca dolaze u prvi razred obraćajući se svojoj učiteljici sa “ej ti”, pa kako i vi ne biste crveneli zbog toga, naučite ga na vreme lepom ponašanju.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ide zmija - VIDEO!!!
Malo zabave za najmlađe
19
Da li su zasebne sobe najbolje rešenje za ...
Mnogi roditelji misle da je najbolje da svako dete ima svoju sobu. Nije, međutim, uvek tako. Često se dešava da roditelj...
16
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
8
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
5





Vršnjačko nasilje u predškolskim ustanovama
Vršnjačko nasilje je pojava koja se, nažalost, sve češće dešava u školskom dvorištu i učionicama i u tom pogledu gotovo ...
6 ideja za najlepši završetak škole i vrtića
Proverite šest ideja na koji način da svom detetu organizujete poseban završetak vrtića/školske godine, kako biste mu ol...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here