|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Svakodnevica sedmaka: nepravilna ishrana i sedenje

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 16.7.2015
Deca školskog uzrasta u Srbiji sve više vremena provode sedeći ispred ekrana, tek svaki treći učenik ima preporučenih pet obroka dnevno, a skoro polovina njih pokušava da smanji telesnu težinu.

image
/11


Deca školskog uzrasta u Srbiji sve više vremena provode sedeći ispred ekrana, tek svaki treći učenik ima preporučenih pet obroka dnevno, a skoro polovina njih pokušava da smanji telesnu težinu, pokazalo je istraživanje sprovedeno u sklopu projekta ZdravoRastimo, Saveza za školski sport Srbije i kompanije Nestlé Adriatic, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“.

 

Projekat ZdravoRastimo edukuje učenike o značaju pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti, a četvrta sezona projekta obuhvatila je 3.850 sedmaka iz 42 škole širom Srbije. U istraživanju koje se sprovodi na početku i kraju projekta najveći pomak u znanju ostvarila je O.Š. „Ivo Andrić“ iz Rakovice, dok su učenici iz O.Š. „Đura Jakšić“ iz Paraćina pripremili najkreativniji video snimak na temu pravilne ishrane. Najbolje ekipne rezultate u sportskom delu projekta na državnom prvenstvu školskih sportskih društava u atletici ostvarile su učenice O.Š. „Veljko Dugošević“ iz Rume i đaci O.Š. „Dušan Radović iz Niša.


„Poslednje Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije sprovedeno 2013. godine ukazuje na porast broja dece uzrasta od 7 do 14 godina koja imaju prekomernu težinu (umereno gojazni i gojazni). Među starijim osnovcima čak 20,7 odsto dece je na merenju imalo prekomernu težinu. Tokom projekta ZdravoRastimo dobili smo saznanja o navikama u vezi sa ishranom učenika sedmih razreda koja su pokazala kako svaki drugi učenik svakodnevno konzumira slatkiše, a 30 odsto to čini dva ili više puta dnevno. Osim toga, skoro svaki četvrti učenik nema zastupljeno voće u svakodnevnoj ishrani, a svaki treći povrće“, izjavila je dr Maja Krstić iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović - Batut“.

 trci

Rezultati ankete sprovedene u sklopu projekta ZdravoRastimo pokazali su da 21,8 odsto dece misli kako imaju nekoliko kilograma viška te je u vreme sprovođenja ankete 42,7 odsto učenika izjavilo kako pokušava da smanji telesnu težinu. Fizičku aktivnost u trajanju od bar jedan sat vremena dnevno praktikuje manje od polovine učenika, dok gotovo četiri odsto njih uopšte nije fizički aktivno.

 vezbanje

 

„Projekat ZdravoRastimo podržava napore javno zdravstvenih institucija u prevenciji gojaznosti mladih i do sada je obuhvatio više od 9.500 učenika širom Srbije. Učenici kroz četiri školska časa uče o osnovnim postavkama pravilne ishrane, planiranju ishrane, uticaju hrane na telo, kao i o načinima na koje mogu poboljšati svoje navike u ishrani. U ovoj sezoni učenici su unapredili svoje znanje o pravilnoj ishrani za 13 odsto, što ukazuje da je ova tema sedmacima zanimljiva. Odlični rezultati projekta dodatan su nam motiv za uključivanje još većeg broja dece u projekat u idućoj sezoni“, izjavila je Irena Kurtanjek, koordinatorka projekta za Nestlé Adriatic regiju.

 obrok


Podršku projektu dali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, kao i poznati sportisti Milan Mačvan, Tijana Bošković i Mihail Dudaš.

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
6
Agamografi za 8. mart
Osmi mart je na pragu i kao što znamo ti voliš agamografe koji mogu da se naprave baš za ovaj dan. Odšampaj šablon za 8....
6
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
4
Saveti pedijatra – kako ojačati imunitet d...
Zimski period sem što nam donosi hladno vreme i češće infekcije, uskraćuje nam i dostupnost voća i povrća. Kako bi nadok...
4





MAME KAŽU: Uz APPETITO MEDU, deca bolje jedu
Brojni su razlozi zbog kojih deca odbijaju da jedu. Neka postaju probirljiva posle nekih infekcija, naročito onih koje s...
Razbili ste živin toplomer!!!
Nije neobično da se dete poigra toplomerom, koji lako puca kada padne na tvrdu podlogu. Tu obično nastane panika ako se ...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here