|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

VIDEO: Kako beba doživljava lice sa maskom?

Helena Primic, 10.10.2020
Pogledajte poznati eksperiment "Smrznuto lice" iz 1975. godine, koji se danas koristi kao standardni test za različite uticaje na razvoj zdrave vezanosti i odnose novorođenčeta sa drugim osobama.

/11


U trenutnoj situaciji, kada se bebe takođe svakodnevno suočavaju sa odraslima, kao i sa braćom i sestrama koji nose zaštitnu masku na licu, sa naučnicima smo proverili kako beba zapravo doživljava osobu bez izraza na licu ili sa skrivenim licem.

 

"Smrznuto lice"

Da izrazima lica majka i drugi odrasli generalno reaguju na bebino ponašanje ili njegove pozive na kontakt, potvrdili su naučnici 1994. godine u dobro poznatoj studiji dr. Gottman-a.

Zapravo, slična naučna istraživanja su rađena i dve decenije ranije. Na veb stranici Gottman Instituta možemo pronaći poznati eksperiment Smrznuto lice, kojim su 1975. godine Tronick i njegove kolege pokušali da otkriju kakav efekat na bebu ima majčina depresija, koja je sprečava da reaguje na bebu i odazove joj se. 

Kao što vidimo na video snimku iznad, nakon samo tri minuta interakcije sa majkom koja ne reaguje, beba snažno protestuje i potpuno je emocionalno zbunjena. U stvari, ona na razne načine neprestano pokušava da "probudi" majku da joj se ponovo odazove, kao ranije. Kada svi pokušaji nemaju efekta, beba se povlači i očajnički okreće leđa majci.

 

PROČITAJ JOŠ: Kako se vaša beba u stomaku oseća kada plačete

 

Standardni test za proveru različitih uticaja na bebu

"Reakcija dojenčadi koju vidimo u eksperimentu Tronicka, ostaje jedna od najpotvrđenijih reakcija deteta u razvojnoj psihologiji", kako ovaj presudni eksperiment opisuje Jason Goldman. 

Ovaj test je temeljno testiran i ponavljan tokom godina, tako da danas služi kao standardni psihološki metod za proveru ljudske percepcije, razlika u komunikaciji prema polu i kulturi, individualnh razlika u stilovima vezivanja kao i uticaja majčine depresije na bebu.

Test smrznutog lica takođe se danas koristi za istraživanje multikulturalnih razlika, gluvoće kod novorođenčadi, novorođenčadi sa Daunovim sindromom, novorođenčadi izložene kokainu, autistične dece i dece sa roditeljima sa različitim psihopatologijama, posebno depresijom.

 

PROČITAJ JOŠ: Skriveni simptom postporođajne depresije

 

Dakle, kada beba vidi osobu sa maskom, ta osoba je za nju bezizražajna osoba, što je više puta emocionalno uznemirava i negativno utiče na njen emocionalni razvoj. To ozbiljno narušava detetovu sposobnost da se veže i ima osećaj sigurnosti, zbog čega su, recimo, maske u vrtiću toliko štetne.

Čak i kod starije dece, koja su racionalnija i možda razumeju šta se događa oko njih, naučnici sa sigurnošću ne znaju kako sva ta maskirana lica utiču na njihovo poimanje ljudi, sveta i samih sebe.


Izvor: Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

35 stvari koje mame urade pre 9 sati ujutru
Ah, jutro je: polako se budiš, uživaš u laganom doručku, pročitaš novine i popiješ šoljicu kafe kako bi razbistrila misl...
25
BIĆU MAJKA KOJA SEBI DOPUSTI DA SE KAO OTA...
Mogu namazati svoje dijete sa kremom koja ima zaštitni faktor pedeset, ne moram studiozno pristupati svakom sastojku. Ne...
5
BESPLATAN STONI TENIS TOKOM PROLEĆNOG RASP...
Svi osnovci i srednjoškolci tokom prolećnog raspusta (od 26.aprila, do 2.maja) mogu da besplatno igraju stoni tenis u st...
5
Trogodišnjaci u pubertetu: Jesu li roditel...
Neko vreme svi su pričali o izrazu terrible twos, ali sada sve više možemo čitati o malim tinejdžerima zbog kojih rodite...
4





Trči sine, trči kad god možeš, trči za svo...
Saslušah mirno sve te argumente zašto dečak od sedam godina ne sme da trči na odmoru, probah da objasnim da nemaju fizič...
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here