|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Vratite biljke u život

Blic online (www.blic.rs), 18.4.2013
April je mesec najobimnijih radova u vrtu, tako da čim dođu topliji dani, svi oni koji imaju baštu razmišljaju kako će da je preurede i pretvore u svoju malu oazu u kojoj će uživati do pozne jeseni.

image
/11


 

Ukoliko ste u jesen pravilno prekopali zemlju, sad će vam biti mnogo lakše jer je ona tokom zime dovoljno izmrzla i postala rastresitija. 

U proleće, kada se jutarnja temperatura ne spušta ispod 10 stepeni, počnite s hranjenjem višegodišnjeg cveća u bašti. Rukom odstranite suvo lišće i grančice i redovno pregledajte cveće jer je u ovom periodu osetljivo na bolesti. Pažljivim zagledanjem na vreme ćete uočiti da se biljka razbolela i možete blagovremeno da reagujete. Oštrim vrtlarskim makazama odrežite grančice koje izgledaju bolesno i zakržljalo, kao i one koje se međusobno ukrštaju.
Da se biljke ne bi sušile ili zaostajale u rastu, neophodna im je hrana. Ipak, ne treba dohranjivati sve biljke nego samo one kojima je to potrebno. Sveže presađene ili kupljene biljke ne dohranjujte dok se ne ukorene i ne priviknu na novo mesto.
Ovaj posao treba raditi rano ujutro kada je dan oblačan i vlažan. Đubrivo obavezno dodajte u vlažnu zemlju jer đubrenje suve zemlje može da ošteti osetljive biljke. 


Da bi biljke dobro napredovale, važno je da znate pH vrednost zemljišta u vašoj bašti, a ona se kreće od 1 do 14. Kisela zemlja – pH manja od 7, neutralna zemlja – pH 7 i bazna zemlja – pH iznad 7.

 

TESTIRAJTE SAMI ZEMLJU


Biljke koje sadite direktno u zemlju napredovaće ako im teren odgovara. Postoji jednostavan način da odredite sastav tla u vašoj bašti. Uzmite u ruku malo zemlje i protrljajte je. Ukoliko je zrnasta i klizi između prstiju, onda je tlo peskovito. Zemlja sa puno ilovače će se drobiti, a ukoliko se stvaraju grudvice, onda je zemlja glinasta. Najbolje je da odredite kiselost zemlje u bašti, tj. njenu pH vrednost jer proizvođači sadnica cveća, grmlja, ukrasnog šiblja ili stabala uz sadnice daju i preporuke o vrsti zemlje za sadnju. Većini baštenskih biljaka najviše odgovara neutralna zemlja. 

 

PAŽLJIVO PRESAĐUJTE

Topao dan bez jakog sunca i vetra idealan je za presađivanje, bilo da menjate zemlju u saksijama ili da biljke sadite u gredice u bašti. Nekoliko dana pre presađivanja prekinite sa zalivanjem biljaka, držite ih napolju po nekoliko sati dnevno, a postepeno ih izlažite i jačem suncu i vetru. Poslednjih par dana ostavite ih napolju i preko noći. Ako niste sigurni da li je biljci potrebna veća saksija, obratite pažnju na znake koje vam daje. Kad koren izađe kroz otvor na dnu posude i kad se zemlja brzo isušuje, vreme je da biljci obezbedite malo veću saksiju. Kada je presadite, obavezno dobro pritisnite zemlju da izađe vazduh oko korena.


POSADITE LUKOVICE


Lukovice su grupa najatraktivnijih biljaka u svakoj bašti, a sad je pravo vreme da posadite letnje lukovice, poput prelepih gladiola. Da biste mogli da uživate u cvetovima gladiola od juna do septembra, zasadite ih krajem aprila. Gladiole treba saditi na mestu koje je sunčano i zaštićeno od vetra.
Kada je reč o sađenju lukovica, opšte je pravilo da se one sade na dva do tri puta većoj dubini od visine same lukovice. Ove biljke možete saditi na najrazličitijim mestima, a najbolji efekat postići ćete ako ih posadite u grupe. Razmak na kom treba saditi lukovice zavisi od njihove veličine, pa tako manje postavite do pet centimetara razmaka, a veće od 15 do 25 centimetara.
Sveže posađene lukovice zahtevaju stalnu vlagu zbog prilagođavanja korenja novoj sredini. Kada je reč o đubrenju i prihranjivanju lukovica, ono zavisi od mesta na kom ste ih posadili i kvaliteta zemljišta. 

 

LIFTING ZA SAKSIJE

 
* Kako bi glinene i keramičke baštenske posude i lonci svake godine izgledali kao novi, prebrišite ih pamučnom krpom umočenom u laneno ulje.
* Možete ih i ukrasiti perlicama ili tkaninom, ili jednostavno samo ofarbati ivice saksija.


ZA LEP VRT NEOPHODAN JE DOBAR ALAT

 
Da bi vaša bašta zasijala u punom sjaju, neophodan je dobar baštenski alat. Za početak su vam dovoljne rukavice, grabuljice, ašov i posuda za zalivanje sa kojima možete obaviti najveći deo poslova u bašti. Najvažnije je da posle svake upotrebe alat dobro očistite kako bi vam što duže trajao. 

Izvor www.blic.rs od 15.4.2011. 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Božić, Božić blagi dan
Božić, Božić, blagi dan, Blagog Hrista rođendan, Božić, Božić, svetli dan, Sav svetlošću obasjan.
3
Deca od 15 meseci razlikuju pravdu od nepr...
Deca o pravednosti "uče" posmatrajući način na koji ljudi tretiraju jedni druge. U uzrastu od svega 15 meseci mali...
2
5 dobrih razloga da spasite brak
U braku nije lako. Puno je kompromisa, problema, napetih situacija, ali i lepih, nežnih trenutaka koji odagnaju loše dan...
2
Svaki peti brak u Srbiji završi se razvodom
U Srbiji se broj zaključenih brakova u poslednjih 60 godina prepolovio, a danas se gotovo svaki peti zavši razvodom.
2





Organizujte dečje stvari, rešite se viška
Kako deca rastu, njihove stvari - igračke, bojice, potrebno, nepotrebno, svakim danom se sve više nagomilava, pa dođete ...
Uređenje dečje sobe
Svi roditelju dođu u period kada detetu krevetić postane premalen i igračke sve složenije. Došlo je vreme da detetu name...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here