|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Soja se u ishrani čoveka koristi već približno 5000 godina. Ona je jednogodišnja biljka sa mahunama u kojima se nalazi 2 - 5 okruglih zrna žute, zelene ili smeđe boje.

image
/11


Zrno soje sadrži 36 do 40% proteina, 15 do 23% ulja, blizu 34% ugljenih hidrata, 3 do 6% mineralnih materija i znatan broj vitamina.

Soja se koristi u različitim oblicima:

  • u zrnu, koje je najbolje potopiti preko noći da nabubri, a zatim ga samleti (za šnicle, sarmu, musaku), ili ga ispeći kao kikiriki;
  • kao brašno se koristi za dodatak i mešanje sa ostalim žitaricama i kao osnova za pripremu soja majoneza
  • kao mleko, koje je potpuna zamena za kravlje mleko i sir - tofu, koji je veoma popularan u čitavom svetu;
  • kao soja sos (tamari i soju), kao začin i dodatak jelima, posebno pirinču i čorbama.

 

Miso

je sojina pasta koja se dobija dugotrajnim procesom fermentacije sojinih zrna, soli i neke od žitarica kao što su ječam, pirinač, pšenica. Proces fermentacije dovodi do potpunog razgrađivanja sojinih zrna i žitarica na hranljive sastojke koji se izuzetno lako i brzo vare.

Iako je odnos hranljivih materija u miso-u izbalansiran i preporučuje se u svakodnevnoj ishrani, ipak treba znati da on sadrži bakteriju koja pomaže varenju i otklanja nepoželjne bakterije iz creva, te može izazvati neprijatnosti ukoliko se miso ne koristi po uptstvu (1 kafena kašičica na 1 l vode).

Miso sadrži linolinsku kiselinu i lecitin. Zahvaljujući tome on rastvara holesterol i omekšava krvne sudove, sprečava i ublažava posledice kardiovaskularnih oboljenja, arteroskleroze i visokog krvnog pritiska.

Najpoznatije vrste misoa su: mugi miso, kome miso i hačo miso.

Tamari soja sos

je taman i ukusom bogat sos koji se pravi osamnaestomesečnom fermentacijom zrna soje. On nastaje kao nus-produkt pri proizvodnji sojinog misoa. Čista soja, voda i morska so uz prisustvo mikroorganizama se fermentišu 2-3 godine: gusta masa se spušta na dno a uljasta tečnost prepuna enzima, proteina, gvožđa, kalcijuma i natrijuma ostaje na površini. Ona se filtrira i pasterizuje. Tako se dobija tamari soja sos. Tamari se koristi kao dodatak jelima, supama, pirinču, kao začin i umesto soli. Važno je imati u vidu da se so u fermentisanim proizvodima veoma razlikuje od uobičajene soli i postepeno bi trebalo preći na potpuno korišćenje tamarija prilikom pripremanja jela. Pored toga tamari je vrlo bogat proteinima.



Sojino mleko

je izuzetno hranljivo i zdravo i zamenjuje kravlje mleko. Po sastavu je veoma uravnoteženo, jer sadrži vitamine i minerale, proteine, nezasićene masne kiseline i posebno gvožđe, a uopšte ne sadrži holesterol ni mlečni šećer, koji je uglavnom u kravljem mleku uzročnik raznih alergijskih smetnji. Sojino mleko takođe ne sadrži bilo kakve nadražujuće sastojke, pa je lako svarljivo i mogu ga konzumirati bebe i deca.

Najčešće se nabavlja u prahu, a možete ga i sami praviti od sirovog zrna soje.

Postoje sumnje da sojino mleko može uticati na poremećaje u ponašanju, ali do sada je prikupljeno malo dokaza koji bi to potvrdili. Ipak, istraživači Univerziteta u Kaliforniji otkrili su da sadržaj mangana, koji se u visokom nivou nalazi u sojinom mleku, može biti povezan sa poremećajima u ponašanju. Mangan je esencijalan za život, a sojino mleko sadrži otprilike 80 puta više mangana od majčinog mleka i tako povećava rizik da bebe unesu prevelike količine mangana u prvim nedeljama života. No, sve to nije dokazano i istraživanja u ovoj oblasti nastavljaju se nesmanjenim intenzitetom.  

Tofu

je sir od soje koji se pravi od sojinog mleka. To je najpopularniji i najrasprostranjeniji sojin proizvod koji se koristi u ljudskoj ishrani. Blagog je i prijatnog ukusa i lako prima začine, tako da se može pripremati na različite načine i u kombinaciji sa drugom hranom. Preporučljivo je čuvati ga u frižideru u posudi sa vodom, da voda prekrije tofu, do desetak dana. Vodu treba menjati svaka dva dana. Veoma je bogat kalcijumom, fosforom, gvožđem, tiaminom, riboflavinom, niacinom i panteonskom kiselinom. Tofu u našem telu preventivno deluje na sprečavanje nastanka bolesti krvnih sudova, visokog krvnog pritiska i osteoporoze.

Tofu se može konzumirati u sirovom stanju, mariniran, pržen ili blago obaren na soja sosu (tamari ili šoju).

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
8
Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
6
Nezaobilazna pomoć u vreme čestih infekcija
Antibiotici nisu pametni lekovi, pa osim dejstva na one loše, mogu delovati i na tzv. ”dobre” bakterije u crevima, pa nj...
5
Lisnato povrće za dobro varenje
Neredovna i nepravilna ishrana, stres, pušenje i neka oboljenja najčešći su uzroci poremećaja varenja.
4





Koristite lekovitu snagu meda
Bilo da je reč o drevnoj Kini, Egiptu ili antičkoj Grčkoj - med je svakako jedno od lekovitih sredstava sa najdužom medi...
Šta je zdravije – kafa ili čaj?
Postoji mnogo tekstova na ovu temu. Danas imamo veliki broj istraživanja koja su se bavila ovim pitanjem. Sabiranjem rez...



Click Here