|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zašto deca treba da koriste prste pri računanju

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 9.4.2023
Braneći učenicima korišćenje prstiju dok računaju moglo bi, prema novim istraživanjima mozga, biti slično zaustavljanju njihovog matematičkog razvoja.

image
Prsti su jedno od najkorisnijih vizualnih pomoćnih sredstava, a područje mozga koje upravlja prstima mnogo se koristi i u odraslom dobu. Foto: Freepik.com
/11


Gotovo sva deca se pri računanju služe prstima. Kako postaju veća, a matematički problemi sve složeniji, često im se govori da ne računaju pomoću prstiju jer se misli da je to manje inteligentan način razmišljanja.


Ipak, učitelji, roditelji i drugi učenici koji negoduju kada se neko dete pri računanju služi prstima, oduzimaju im odličnu priliku za jačanje povezanosti među neuronima.

 

PROČITAJ JOŠ: Da li je vaše dete nadareno i kako da to kod njega sačuvate?


Profesor sa Stanforda Jo Boaler na web-stranici „The Atlantic“ piše o neurološkim koristima upotrebe prstiju pri računanju i tvrdi da takav način računanja može pomoći naprednijem razmišljanju na višim matematičkim nivoima.

Braneći učenicima korišćenje prstiju dok računaju moglo bi, prema novim istraživanjima mozga, biti slično zaustavljanju njihovog matematičkog razvoja. Prsti su jedno od najkorisnijih vizualnih pomoćnih sredstava, a područje mozga koje upravlja prstima mnogo se koristi i u odraslom dobu. Potreba za percepcijom putem prstiju kao i važnost takve percepcije mogle bi čak biti i razlog zašto pijanisti i ostali muzičari bolje razumeju matematiku od osoba koje ne sviraju nikakav instrument.

Boalerova je razvila istraživanje i nastavne planove kako bi podržala ovaj način izučavanja matematike, primenom vizualnog razmišljanja, računanja i naprednog razmišljanja. Njen program, YouCubed, na Univerzitetu u Standfordu, pomaže učenicima i nastavnicima da probiju blokade u učenju matematike. Strah od matematike, kako je dokazano, predstavlja prepreku u učenju matematike. Upozoravajući na tu problematiku i promišljajući o novim načinima podučavanja matematike, Boalerova utire šire puteve učenicima, ali i odraslima, za razvoj ljubavi prema matematici.

 

PROČITAJ JOŠ: Da li su osnovci "zavisni" od privatnih časova?


Nije čudno što učenici tako često misle da je matematika nedostižna i nezanimljiva kada se obično samo gurnu u svet apstraknosti i brojeva u učionicama. Od njih se traži da napamet uče matematičke činjenice, da prelaze stranice i stranice radnih listova punih brojeva, a sve to uz vrlo malo vizualnog angažmana i kreativne prezentacije matematike, za šta su često krivi nastavni propisi i loši planovi. Zajednički standardi za osmi razred više pažnje poklanjaju vizualnom radu nego brojni drugi setovi učenja. Njihov srednjoškolski sadržaj ipak obavezuje nastavnike na računar i apstraktno razmišljanje. A tamo gde ti standardi i podstiču vizualan rad, on se obično podstiče kao uvod u razvoj apstraktnih ideja, a ne kao alat za uočavanje i proširivanje matematičkih ideja, kao i za jačanje važnih neuralnih povezivanja.

 

Izvor: Harfa/KQED

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zašto na Kubi nema nepismenih a deca vole ...
Đaci ne ponavljaju razrede, nema nediscipline, obroci su besplatni, 20 đaka u učionici, časovi traju pola sata – neki su...
19
Podrška i razumevanje su najvažniji za ado...
Petnaestogodišnjak je izjurio iz kuće besan i odbija da se vrati. U školi su primetili da se četrnaestogodišnjak naglo p...
4
Evo čega se deca najviše plaše, prema uzrastu
Grmljavina, mrak, veštice, čudovišta, duhovi i mnoga druga zastrašujuća stvorenja koja bi mogla živeti u mračnom ćošku s...
4
VIDEO koji je rasplakao milione mama za 3 ...
Ovaj VIDEO dodiruje srca svih mama, pogledajte i zašto. Pripremite maramice!
4





Šta kažu mame, veronauka ili građansko vas...
Pročitajte šta kažu Ringerajine mame na temu - Veronauka ili Građansko vaspitanje?
Učenici Prve beogradske gimnazije izneli s...
Učenici Prve beogradske gimnazije izneli su svoje predloge rešenja situacije u kojoj se nalazimo posle događaja koji se ...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here