|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zašto je važno da deca ne čačkaju nos?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 19.10.2018
Očajni roditelji čija deca ignorišu molbe da prestanu čačkati nos možda su konačno pronašli argument kojim će suzbiti tu naviku – moguć razvoj upale pluća.
Ključne reči:

image
/11


Pneumokok, uzročnik bakterijske upale pluća, infekcije plućnoga tkiva koja može biti smrtonosna ako se ne leči, prenosi se vazduhom, odnosno kapljično, često kašljem i kiljanjem zaraženih pojedinaca.

Britanski naučnici sada tvrde kako su prvi put dokazali da se ta bakterijska bolest može preneti i rukama.

U studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu European Respiratory, grupi odraslih volontera pneumokok je rastrljan po dlanovima.

Potom su dobili neugodnu zadatak da ponavljaju nekoliko najčešćih radnji, a reč je o svakodnevnom dodirivanju, trljanju ili kopanju nosa.

„Ova studija je pokazala da se bakterija može širiti i rukama, a čak i predmeti poput mobilnog ili dečijih igračaka mogu doprineti njenom širenju“, izjavila je Victoria Konor, britanska naučnica, piše AFP.

Na globalnom nivou upala pluća svake godine usmrti oko 1,3 miliona dece mlađe od pet godina.

Premda je istraživanje sprovedeno na odraslima, Konor navodi da su rezultati studije usmereni prvenstveno prema roditeljima mlađe dece.

„Možda nije realno sprečiti decu da kopaju nos ili trljaju područje nosa, ali savet roditeljima je – redovna i dobra higijena ruku kao i čišćenje i pranje igračaka i drugih površina mogli bi smanjiti širenje bakterije, kao i rizik od razvoja pneumokokne infekcije poput upale pluća“, kazala je Konor.

Izvor: danas

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Da li su zasebne sobe najbolje rešenje za ...
Mnogi roditelji misle da je najbolje da svako dete ima svoju sobu. Nije, međutim, uvek tako. Često se dešava da roditelj...
13
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
7
Dr Bojanin: Svaka škola treba da ima defek...
I učitelj s njim radi i vidi da nešto ne ide. Pa se trudi, ima i dopunsku nastavu. Pa ga forsira istim metodom učenja i ...
6
Zec
Autor: T. Babović, Peva: Branko Milićević-Branko Kockica
6





Dete i naočare
Detetu su potrebne naočare? Nije smak sveta, izaberite najlepše i nek ih dete nosi.Ima ih u raznim dezenima i mnogi odra...
Koji obrok mališani smažu BRZO, BRŽE ILI Z...
Nutrino Junior kaša u zip pakovanju je savršen izbor za doručak, užinu ali i laganu večeru jer ne samo da zadovoljava de...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here