|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zašto su deca koja su često bosa, srećnija i pametnija?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 6.3.2024
Kako hodanje bosih nogu podstiče razvoj mozga kod dece?

image
Pokrivanjem stopala čarapama sprečavamo dečji mozak da razvije nove neuronske veze kroz svoja stopala! Foto: Freepik.com
/11


Da li ste se ikada zapitali zašto neka deca ne vole da nose čarape? Mi roditelji često tražimo od dece da nose čarape iz raznih razloga: najčešće kako bi se zaštitili od opasnih predmeta na podu i zato što ne želimo da im stopala budu prljava ili da im bude hladno. Međutim, studije pokazuju da bose noge zapravo pomažu razvoj mozga.  


Studija pod nazivom „Preventivna podijatrija: bosonoga deca jednaka su pametnijoj deci“, koju je pripremila Isabel Gentil Garcia, profesor na Univerzitetskoj školi za medicinske sestre, fizioterapiju i podijatriju Univerziteta Complutense u Madridu, bavi se prilično detaljno ovom materijom. Neprekidno obuvanje beba koje ne hodaju lišava ih taktilnih informacija i percepcije položaja i kretanja stopala u odnosu na prostor, koje igraju važnu ulogu u centralnom nervnom sistemu.


Studija se takođe zasniva na Pijažeovim fazama razvoja inteligencije, fokusirajući se na prvi, senzomotorni stadijum (od rođenja do dve godine) kada su manipulacija, kretanje i učenje veštog organizovanja senzornih informacija važni. Tada se stiče prvi pojam o sebi, prostoru, vremenu.


Pored toga, bosonoge bebe koje postavljaju stopala na sve vrste površina – čak i one koje su nepravilne – imaju bolji mišićni razvoj, jer ne nose dodatnu težinu na svom telu i mogu se slobodno kretati, što im obezbeđuje veću kontrolu nad telom.


Bosonogo hodanje ima višestruke prednosti na koje većina nas ne obraća pažnju. Kada deca hodaju bosa imaju priliku da istražuju i igraju se, dobijajući putem stopala mnogo bolji pristup čulnim iskustvima, koja se ne mogu desiti dok nose obuću.


Zašto je hodanje bosih nogu dobro za decu?

  • Bez cipela, stopala dobijaju više senzornog unosa koji prožima naš svakodnevni život. Senzorni unos je način na koji deca razumeju svet i komuniciraju sa njim, uče nove veštine, igraju se, uče u školi, kasnije kao odrasli rade na poslu, brinu o sebi.
  • Hodanje bosih nogu pomaže deci da razvijaju prostornu svest. Poznato je da su stopala deo ljudskog tela najbogatiji nervima, što znači da doprinose povezivanju neuroloških puteva u mozgu! Zbog toga neka deca više vole da skinu čarape i hodaju bosa po tepihu. Prema tome, pokrivanjem stopala čarapama sprečavamo dečji mozak da razvije nove neuronske veze kroz svoja stopala!
  • Hodanje bosih nogu je dobro za senzornu integraciju, snagu stopala, razvoj svoda stopala i sprečavanje deformiteta stopala, poput ravnih tabana. 


Hodanje bosih stopala je dobro za zdravlje kako dece, tako i nas odraslih

  • Da li ste čuli za akupunkturu? Princip je sličan! Dodirivanje tačaka na vašim stopalima dok hodate bosi, pomaže da se osećate opušteno.
  • Bosonogo hodanje jača imunitet, smanjuje stres, reguliše reakcije na stres i zapravo smanjuje rizik od srčanih bolesti.
  • Osim toga, bosonogo hodanje obezbeđuje vitamin D, pozitivno utiče na mnoge organe, smanjuje viskoznost krvi, poboljšava vid, pomaže u regulaciji nervnog sistema, smanjuje rizik od dijabetesa, pozitivno utiče čak i na kožu.


Dakle, ako vaše dete stalno skida čarape, dopustite mu to! (Naravno ukoliko nije hladno.) To je njihov način na koji žele da istražuju i uče o svom telu i svom okruženju. Neka im noge budu prljave! Neka otkrivaju.  


Znate kako kažu... prljave noge su najsrećnije!

 

 

    Šta da uradimo ako primetimo da dete ima ravne tabane?

S obzirom da između treće i četvrte godine uzdužni luk stopala već treba da je razvijen, roditelji tada mogu posumnjati da dete ima ravna stopala ukoliko je hod mališana trapav, ako ne može dugo da hoda ili se pre spavanja žali na umor i bolove u potkolenicama.

Jedan od najboljih načina da utvrdite da li vaše dete ima ravna stopala je da napravite mali test kod kuće: dajte detetu da mokrom nogom zgazi na papir (ili beton). Ako na podlozi ostaje trag celog stopala, to znači da su detetova stopala ravna, u suprotnom na podlozi će se ocrtati neophodan luk svoda detetovih stopala.

Bez obzira da li je pojava ravnog stopala nasledne ili druge prirode, pedijatri širom sveta preporučuju MVS set za poboljšanje statike, motorike, pravilnog razvoja i balansa tela.

 

Šta je zapravo MVS set?

MVS set za ravna stopala na jednostavan i lagan način omogućava prevenciju deformiteta i korekciju već postojećih, što je i njegova glavna funkcija. Set se sastoji iz dva stepera, odnosno dve polulopte različitog inteziteta otpora i valjka.

Njihova unutrašnjost je ispunjena vazduhom i omogućava sistem progresivnog vežbanja uz postepeno povećanje otpora, a spoljašnja bodljikava površina pruža dodatni senzo-motorni nadražaj, jača mišiće stopala i pravilno formira svodove stopala. MVS set koji se korisiti kao terapija i prevencija za ravna stopala i probleme sa nogama, olakšava bol u stopalu, ispravlja ravno stopalo i sprečava njegovu pojavu. Set predupređuje promene na stopalima ukoliko je to potrebno, a ako promene još uvek nisu nastale pomaže u sprečavanju njihovog potencijalnog nastanka.



              PROČITAJ VIŠE na >> www.aleksandarmn.com

 

MS set za ravna stopala


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tata "podojio" bebu dok se mama op...
POROĐAJ ponekad ne prolazi kako žene planiraju.
5
Praktična rešenja za miran san vaše bebe
Dolazak beba na ovaj svet predstavlja jedan od najlepših životnih trenutaka svakog roditelja. Pored toga što roditeljstv...
4
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
4
Bebi je neophodan mamin dodir
Majčina nežnost i pažnja tokom bebinih prvih 12 meseci predodređuju koliko će dete biti srećno kada odraste i kako će se...
4





Prepucijum - šta roditelji dečaka treba da...
Gotovo svi dečaci su rođeni sa uskim prepucijumom koji je spojen s glavićem. To je normalno fiziološko stanje i nije raz...
MAME KAŽU: Beba ima grčeve, kako joj pomoći
Kako pomoći bebi sa grčevima? Pitali smo mame, šta je njima pomoglo kada su se javili grčevi, te vam ovom prilikom pren...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here