|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zlatka95: Moja porođajna priča

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 8.1.2017
U Porođajnim pričama smo već objavili nekoliko priča koje su zbog problema kroz koje su porodilje i bebe prolazile izazvale kod čitalaca reakcije sa osećajem teskobe, saosećanja i tuge. Porođaji se uglavnom završavaju uobičajenim tokom, ali nekada život priredi neočekivani obrt od kojeg zanemimo i ne znamo kako da se nosimo... Potrebno je jako mnogo snage da se krene u borbu sa ograničenjema koja će dete pratiti kroz život. Jedino što u tom trenutku pruža nadu je neograničena i bezuslovna roditeljska ljubav. Ukoliko ste trudni ili vas ovakvi događaji jako uznemiruju, preporučujemo vam da priču pročitate tek kada budete spremne za to.





DETALJI
 
Ringerajin korisnik: zlatka95
 
Datum: novembar 2015.

Tip porođaja: Carski rez
 
Broj dana u porodilištu: 6
  
Porodilište: Narodni front, Beograd

Ocena porodilišta: 3
 
Komentar ocene:  Nisu svi za pohvalu, svaka čast izuzecima. Može bolje.
 


PRIČA O MOM POROĐAJU 
 
Svi su me bodrili rečima sve će biti u redu, mlada si, zdrava, ma ne brini.
Jesam mlada, imam 21. godinu, mislila sam kao oni, ali sam se grdno prevarila a i oni svi.

Trudnoća je bila uredna, zbog urinarne infekcije u petom mesecu boravila sam na patologiji i od tada je bila rizična.

Redovno su me pregledali (ultrazvuk, 3D, 4D), tri puta na konzilujumu, kordocenteza, double test ma svašta nešto, više se ni ne sećam. Sve je u redu kažu, ZDRAV ženski plod. Odahnula sam, malo utehe posle toliko mučenja.
Ko bi rekao da prava drama tek počinje.

25. novembar dolazim na kliniku da legnem, opuštena znajući da mi je termin tek za dve i po nedelje.

Doktor je insistirao da dođem ranije zbog pripreme za carski rez jer je beba karlično postavljena i ne mogu se prirodno poroditi.

Suprug me dovozi, i odlazi na posao. Ostajem sama da čekam da me smeste u sobu. Sedim na stolici, nameštam se da mi bude udobnije, s obzirom da se dugo čeka na tu sobu. Nešto sam ogladnela uzmem nekog puža sa sirom i malo soka. Proziva me neka mlada doktorka specijalizant da me pregleda. Kaže mi da sam otvorena dva prsta, ništa strašno i da se vratim na mesto. Prolazi moj doktor, pita da li je sve uredu, ja mu odgovaram da sam otvorena dva prsta, a on meni ma ništa strašno, sačekaćemo kontrolni preled načelnika.

I tako čekavši taj preled, čekaonica se napuni, žene postadoše uznemirene, čekamo načelnika već 3 sata.

Mene sestra prozva da idem u svoju sobu. Super. Taman da prilegnem.
Ulazim u sobu upoznajem se sa ženicama, sve su super. Ja već i zaboravila na kontrolni pregled načelnika, razmišljam se, ma šta će mi, već su me pregledali. Ubrzo viče sestra moje ime, ja užurbano istrčavam, ulazim u ordinaciju.
Tamo svi mogući doktori, sestre, gledaju me. Mene malo blam, al dobro rekoh, normalno je to.

Pregleda me načelnik, tišina. Kad odjednom, povišenim tonom reče, žena je otvorena tri prsta, beba je krenula nožno, ide na hitan carski.

Prebledela sam, srce mi je sišlo u pete. Gledam zbunjeno mog doktora, vidim mu u pogledu da je zabrinut. Brzo mi reče da se pripremim i da se vidimo u sali. Razmišljam u sebi, čoveče zar već, nisam očekivala to, nisam znala da će biti tako brzo, ništa me nije bolelo, mogla sam trčati maraton. Imala sam poverenja u doktora, on je naš porodični prijatelj, izuzetan doktor sa velikim iskustvom. Sestra me hvata za ruku, govori mi šta da radim.


Trčim u sobu da uzmem šta mi treba, pozdravljam se sa ženicama iz sobe, žele mi svu sreću. Sestra me odvodi na klistiranje, ni manje ni više, nego u sobu punu mladih specijalizanata. Eh živote. Malo mi je bilo neprijatno, ali to me uopšte nije brinulo, samo sam želela da sve bude u redu. Stavljaju me na krevet i odvode u salu, moje najduže putovanje. Odužilo se kao godina, gledam u plafon i razmišljam šta me čeka sledeće. Uvode me u salu, prilazi mi anesteziolog, pita me da li sam jela.

Tihim glasom kažem jesam, ona zakoluta očima sa negodovanjem. Ja vičem nisam znala, nisam znala ljudi moji, nisam kriva. Kao da me nije čula. Daje mi jednu anesteziju, ne prima se, drugu anesteziju ništa i dalje sve osećam. Sedam puta me je bola u kicmu, tresla sam se od straha, suze su mi krenule, ništa. Doktor dolazi, kreće operacija ja vičem osećam, osećam i poslednje čega se sećam jeste da mi stavljaju masku na usta i tada sam zaspala.

Budim se posle nekoliko sati u šok sobi, kao da me je nešto pregazilo, još ne mogu da otvorim usta. Pokušavam da pitam šta je sa bebom, niko me ne čuje. Kad sam smogla snage da pitam, sestre su rekle da ne znaju ništa.

Hvata me panika. Posle izvesnog vremena, odvode me negde u neku sobicu gde zatičem doktorku, prijateljicu moje svekrve, koja je načelnica neonatologije. Počinje da mi priča nešto, ja je ne razumem ništa, kao da priča na nekom stranom jeziku. U sobu ulazi moj suprug sa blagim osmehom i suznim očima, govori mi da će biti sve u redu.

Dovode mi moju devojčicu, zamotanu kao kiflicu, crvenu i cupavu. Doktorka mi pokazuje sta nije uredu sa mojom bebom, pokazuje mi desnu rucicu koja je deformisana, fali podlaktica, šaka je postavljena poprečno, fali jedan prstić, na levoj ruci ima dupli palac. Tada sam shvatila šta mi je na početku pričala. Malo je reći da sam bila u stanju šoka. Svi su se plašili da je neću hteti. Ta pomisao mi nije ni pala na pamet, to je moje dete, moja divna devojčica koja ima 2650 kg i 48 cm. Odnose je, mene vraćaju u šok sobu. Sto misli mi se vrti po glavi, kako, zašto moje dete,
gde sam pogrešila...

Dolazi moj doktor, govori mi da će biti sve uredu, da niko ovo nije očekivao. Saopštavaju mi da beba ima trombocitopeniju (nizak nivo trombocita) da je životno ugrožena i da je hitno šalju na institut. Srce mi se slama, odvajaju me od nje. Molim se Bogu da sve bude u redu.

Tog dana je bila velika gužva i zbog manjka mesta, premestili su me na odeljenje gde se operišu materice, u posebnu sobu za porodilje bez beba. Tu je bila mama blizanaca iz moje sobe, njene bebice su takođe na institutu, vode najveću bitku kao i moja devojčica, bitku za život. Zajedno smo delile tugu, smeh, podršku, šest dana.
U sobu su nam dolazile mame koje su čekale da odu na IV sprat za porodilje, da budu sa svojim bebama. Obema nam je bilo drago što smo izolovane. Teško je kada gledate mame sa bebama a vaše dete nije sa vama. Svaki dan smo zvale da se informišemo, slale muževe i sve moguće članove porodice da idu da vide bebe, slale naše mleko da bebe piju.

Došao je i taj dan, izlazimo iz bolnice suprug i ja praznih ruku, bez naše bebice. Teško mi je, jedva dišem, suze kreću.

Dolazimo do instituta, penjemo se na šesti sprat, ulazimo u salu sa puno inkubatora i sestra nas odvodi do naše bebe. Tad sam je prvi put lepo videla, to malo predivno stvorenje je moje, nije me briga za njene nedostatke, bitno je da je preživela, moj mali borac. Vraćamo se kući, pusto, ne progovaramo. Ne čuje se dečiji plač, krevetac je prazan, ja sam prazna. Sedim na krevetu i čitam otpusnu listu: deformitet desne ruke, dupli palac na levoj, trombocitopenija, hipertonija, otvor na srcu, deformitet kičme, fale dva pršljena, dva su polovična, nema karlicu... Muka mi bacam papir i plačem. Uzimam telefon da gledam slike svog anđela, to me je smirilo.

Stanje se stabilizovalo i sa intezivne prebačena je na odeljenje neonatologije. Dolazila sam svaki dan po nekoliko sati da budem sa njom da je dojim, prepovijam da brinem o njoj. Kad se mesto oslobodilo, legla sam sa njom na odeljenje i tu smo ležale dve nedelje a onda smo otišle kući zajedno, prvi put. Najsrećniji dan u mom životu.

Usledile su brojne analize, posete doktorima, fizijatrijske vežbe, boravci u bolnici, prva operacija.

Sve smo izgurale, moj mali borac Dunja i ja. Sada ima godinu dana. To je jedno živahno, zdavo dete, koje sedi, ustaje, hoda, guguće, puzi, svoju desnu ručicu koristi maksimalno. Svi se čude i dive kako je lepo porasla i napredovala. Kažu čudo.

Čeka nas još operacija, ali znam da ćemo sve da prebrodimo i znam da ćemo uspeti jer Bog daje velika iskušenja najvećim borcima.

Svim mama želim da budu hrabre, naše bebice su najveći borci.
Čuda se desavaju. 

 

 
 

 

Želite da nam pošaljete svoju porođajnu priču?
Pročitajte kako - na forumu Porođajne priče!


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
7
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
4
Pregledi u trudnoći i njihov redosled
Od trenutka kada se na testu za trudnoću pojavi druga crtica, posete ginekologu postaju mnogo češće.
4
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
4





Spisak porodilišta u Srbiji - Beograd
U Srbiji trenutno postoji 76 zdravstvenih ustanova u kojima se naše buduće mame mogu poroditi. Pogledajte spisak za Beog...
ODLUČILA JE DA RODI DETE, IAKO ONO NEĆE MO...
Ona je uspela u jednoj minuti da shvati da će njeno dete umreti, ali i da oseti potrebu da drugoj deci pomogne. To je bi...



image
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana. Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here