|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zvezdana.Marko: Moja porođajna priča

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 3.8.2011
Vičem "ja se porađam", a oni u fazonu "aha, da". Kad me je babica konačno pogledala, kreće frka i panika i kažu mi da ustanem da bi otišla u porođajnu salu. Hahahahaha mislim se da li ste vi normalni, pa ja se porađam ko će sad da se šeta.

image
/11


 

 

DETALJI
 
Ringerajin korisnik: Zvezdana.Marko

 
Datum: 18.03.2011.
 

Tip porođaja: prirodni porođaj
 
Broj dana u porodilištu: 3

Porodilište: GAK Novi Sad, Betanija

Ocena porodilišta: 4
 
Komentar ocene: Hrana užas, poneke sestre bi mogle da povedu računa o ponašanju, a o odeljenju patologije neću ni da govorim, za njih je i nula visoka ocena (protiv osoblja nemam baš ništa ružno da kažem, divne su bile sestrice, ali na šta ono tamo liči... užas!!!)
 


PRIČA O MOM POROĐAJU
 

 

 

Moja prica je malo drugačija...

 

Termin mi je bio 15.03.2011. međutim, mom bebanu se nigde nije žurilo. Prenela sam dva dana i uputila se u Betaniju na pregled pa da mi tamo kažu šta mi je činiti. Iskrena da budem, zahvaljujući tome što mi je sestra održavala obe trudnoće u Betaniji, po tri meseca, znamo skoro sve lekare tamo, zato smo i kontaktirali jednog od njih, da me pregleda i kaže svoje mišljenje, pošto me moj doktor nije pregledao od 35. nedelje.

Nakon pregleda ustanovljeno je da je bebina glavica smeštena iznad porođajnog kanala, tj. nije se spustila na svoje mesto, a težina bebe je procenjena na 4400g, te zbog svega navedenog, mene doca vrati kući, ali da sutra dođem sa torbom na patologiju, onda će me primiti, pa će tada odlučiti "šta će sa mnom", mada mi najverovatnije ne gine carski rez. Znači bebi je data fora da se namesti kako treba u roku od tih 24h. Nisam baš bila presrećna idejom o CR, s obzirom da mi se beba lepo okrenula još tamo negde u 6. mesecu trudnoće i ja se lepo pripremam na prirodni porođaj. Nisam od onih trudnica koje su se plašile, jer da se razumemo, kako da se plašim nečeg što mi je apsolutno strano!? Ne znam kako boli, ne mogu ni da zamislim kako izgleda, znači totalna nepoznanica, pa kako onda da se bojim. Sve u svemu, šta je tu je, sredila sam se i ujutro uputila u Betaniju. Celi dan su me vodili na razgovore sa anesteziologom, internistom, kardiologom... papirologija je sređena, ostaje samo da me sutradan u 8h porode carskim rezom, treća sam na programu.


Jutro, 05h, sestra ulazi u sobu, budi me da mi se uradi klizma. Nakon tog nemilog događaja, negde oko 05:40h mene uhvati bol u stomaku. Od osmog meseca sam imala porođajne kontrakcije, tj. one nalik na menstrualne bolove. Takve sam očekivala i za porođaj, međutim... mene boli kao da mi neko vuče matericu napolje, kao neki pritisak. Naravno, ja sam pomislila da je to posledica klizme. Kad ono... opet bol posle 5 min. Sad sam se već zapitala!? I tako ponovo na 5 minuta, a traje oko pola minute do minut. Pita mene "cimerka" da li me i leđa bole? Ja kažem ne, samo stomak i ona mi naravno objasni kako to nema veze sa porođajem. Međutim, ne treba niko ništa da vam kaže, vi jednostavno znate! I tako je meni krenuo prirodni porođaj, a ja ne znam šta da radim, jer samo što nisu došli po mene da me vode na pripremu za carski.

Odem ja u kupatilo i primetim kap krvi na gaćicama i skontam da je to garant sluzni čep. Brže bolje se odgegam do sestre i kažem joj kako mislim da mi je krenuo prirodni porođaj, na šta će ona da se ne brinem, uskoro dolaze po mene i idem na carski! Alo bre, mislim se, kakav carski ako je sve krenulo prirodno. Ništa, ja sam tako trpela bolove, koji su po meni bili skroz podnošljivi, ali svakom je prag bola drugačiji.... Da bih se na kraju obratila drugoj sestri i pitala je da li neko može da dođe da me pregleda, pre nego što me odvedu u salu. Rečeno mi je da će po mene doći da me vode na carski oko 7h, ali 7h je već prošlo, po mene niko ne dolazi, a meni frka, ne želim na carski ako ne moram. Prikače one mene na CTG, u toku kojeg sam imala baš dve jače kontrakcije, kad je isteklo 10 minuta, skinu me sa aparata i pošalju nazad u sobu. Kasnije mi kažu da su zabeležene kontrakcije, ali da to nije ništa poslebno! Hahaha živo me je zanimalo kako izgleda kad su kontrakcije "posebne" ako ove moje nisu ništa.

Sve u svemu, u to dolazi i moj dr, sav besan nije mu jasno šta sad ja hoću! Zamolim ga da me pregleda i objasnim, da ako se bebina glavica spustila u porođajni kanal i ako sam se otvorila, ja želim na prirodni porođaj, a ne na carski. Postavili me na sto, a ja čekam presudu kao na strašnom sudu, jer me svi ubeđuju kako meni nije ništa, da to nisu kontrakcije, ispadoh luda i kilava. Kad ono, svima u inat ;) otvorena 5-6 prstiju, glavica u kanalu, porođaj u toku! Jeeeeee! Sa osmeom na licu skupljam svoje stvari i odlazim u porođajni blok, a sestrice me prate, takođe osmehujući se, jer nisu mogle da veruju u takav preokret. Stigla sam u porođajni blok, i dok sam čekala da me prime, sestra koja je išla sa mnom kaže "Da vidiš kako izgleda žena otvorena sa 6 prstiju"? Ja se našla u čudu i naravno pitam kako? Kaže "Pa ti se smeješ" :) Naravno da se smejem, uskoro ću upoznati svoje čedo!!!

Dvadesetak minuta od prvog pregleda je prošlo, sad me opet pregledaju u predporođajnoj sobi ili na mekom stolu i u stanove da sam otvorena već 8-9 prstiju! Ja oduševljena! Mada, svi oko mene nešto čudni i ne žele baš da imaju posla sa mnom, pošto sam ja ipak predodređena za carski, niko ne želi probleme. Zato sledi pitanje da li ću da potpišem saglasnost da se porodim prirodnim putem, na svoju odgovornost! Naravno da potpisujem i time im dajem dozvolu da mi buše vodenjak. Onda slede pravi bolovi! U 8:11h mi je probušen vodenjak, kontrakcije kreću na 2 ili 3 minute i traju po minut, ali te pauze nisu bez bola, on i dalje drži samo malo slabije. Bol se ne može opisati, niti porediti sa bilo kojim drugim. Meni su krenuli i nagoni na povraćanje, pa sam u celoj toj muci, povraćala žuč. Kad je to prošlo, ćutim i trpim i čekam famozni osećaj kao da ću da kakim. Tako su svi opisali početak porođaja, tj. napone, a meni taj osećaj nikako da dođe. Kad sam pomislila da više ne mogu, da ću od sledeće kontrakcije umreti, ja sam rešila da se napnem (kao da kakim), pa šta bude da bude.

Taman kad sam se napela, meni je opet krenuo i nagon na povraćanje, ali ovaj put više nema ničega, čak ni žuči, ali mi je to napinjanje pomoglo da pokrenem porođaj. Kako sam se napela tako sam osetila peckanje međice i skontam da je glavica krenula napolje! Vičem "ja se porađam", a oni u fazonu "aha, da". Kad me je babica konačno pogledala, kreće frka i panika i kažu mi da ustanem da bi otišla u porođajnu salu. Hahahahaha mislim se da li ste vi normalni, pa ja se porađam ko će sad da se šeta. Uspela sam nekako, ne znam ni sama odakle mi snage, sama sam naskočila i na onaj tvrdi krevet, smestila noge i počela da slušam babicu šta mi priča. Mislim da vam je to jako bitno, dokle god slušate šta vam babica kaže sve će biti u redu! Ako kaže diši, ti dišeš, kad kaže guraj, napinji se iz sve snage.

Sve to napinjanje i disanje trajalo je jako kratko, a još je mojoj bebi bila obmotana pupčana vrpca oko glavice, pa su je odmotavali. Zadnje napinjanje i neverovatni osećaj olakšanja! Moja beba je napolju :) Veliki dečko, 4260g, 52cm, obim glave 35cm :) a ja nigde pukla, nigde sečena!!! Čestitaju mi i daju bebu na grudi, a ja ne znam šta me je snašlo :) Jedino što vidim da ima moj nos i tatine ručice i ne mogu da opišem osećaj radosti, olakšanja, straha, sete, ljubavi... gomila isprepletenih osećanja, svojstveno valjda samo majkama! I istina je ono što kažu "Ni jačeg bola, ni brže zaboravljenog". Porodila sam se u 09:25h, pa računajte - svakoj ženi bi poželela tako lak i brz porođaj!!! Nakon dva sata vas smeste u sobu, a ja sam posle sat vremena ustala da piškim, pošto nisam imala vrtoglavicu, odmah sam otišla da se istuširam i onda sam stajala pored svoje bebe koja se grejala ispod lampe :) Osećala sam se divno i lako, a porođaj kao da je bio pre par meseci!


Pozdrav dragim trudnicama-budućim mamama, želim vam porođaj kao moj i da uživate u svojim bebama!!!

 

 

 
Želite da nam pošaljete svoju porođajnu priču?
Pročitajte kako - na forumu Porođajne priče!
 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
19
VIDEO: Kako i kada se stvara mleko u dojkama?
Mleko se u dojkama stvara tokom trudnoće!
18
Sanjate da ste trudni? Evo šta to znači...
Da li ste ikada sanjali da ste trudni? Da li ovaj san znači da želite dete ili drugo dete? Proverite značenje snova o tr...
10
VIDEO - Drugo stanje iz ugla bebe u stomaku!
Najlepših 9 meseci svake žene!!! Sve promene koje buduće mame doživljavaju imaju svoj smisao- samo su prethodnica najdiv...
6





24 moćne fotografije ožiljaka od carskog reza
April je mesec podizanja svesti o carskom rezu. „Sve smo majke - nije važno kako smo donele svoje bebe na svet“.
VIDEO: Za vas mame, koje ste se porodile c...
videophoto
Ima li među vama onih koje se osećaju nesavršeno jer je vaše dete rođeno carskim rezom? Da li ti je teško jer nisi mogla...



image
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana. Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here