|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Trudnoća i šarlah
21.5.2010 10:14:45   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: mac24

Pomagajte, dobro jutro  dete vodim od cetvrtka kod lekara, i suprug ga odvede juce ujutro i doktorka kaze da ima streptokok u grlu i da ima alergiju, da mi eritromicin i dode kuci, kada sam dosla sa posla a on se sav osuo, mi opet kod lekara stave nas u izolaciju i kada ga je doktorka pregledala keze Streptokok i SARLAH,odmah mu dala inekcije, medutim ja okrenem hitnu i pitam da ali to meni i bebi moze da smeta kazu da nesmem ni slucajno da dobijem jer je prelazan i da moze da naskodi bebi, pozovem mog doktora i on mi isto kaze, dete mi je sada u sobi sa suprugom na spratu, ali ja sam se juce mazila sa njim i grlo me svrbi bojim se da nisam dobila, da li je neko imao iskustva molim vas mi pomozite sta da radim, ja ulazim u 15 nedelju.
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Trudnoća i šarlah
21.5.2010 10:17:25   
Anoniman
pitanje:
Poštovana dr. Kupešić,
U 30-om sam tjednu druge trudnoće. Osim malih problema na početku, zasad je sve u redu (osim nekoliko infekcija). U vrtiću u koji povremeno ide moje starije dijete na dodatne aktivnosti pojavio se šarlah. Što da poduzmem? Koliko znam, i da sam ga već preboljela ne bi se stvorio imunitet. Možete li ukratko napisati nešto i o drugim dječjim zaraznim bolestima i trudnoći?
Zahvaljujem na odgovoru!

odgovor lekara:
Poštovana,
Perinatalne infekcije doista predstavaljaju jedan zamršeni problem, jer nerijetko je teško procijentiti utjecaj infekcije na plod. Naime, stupanj i intenzitet bolesti nije mjerilo za ev. posljedice na djetetu. Naprimjer, blaga influenza početkom trudnoće može rezultirati pogubnim oštećenjima na plodu, dok teški oblici majčine boelsti u trećem tromjesečju ne moraju imati nikakve posljedice po dijete. Kao teratogeni uzročnici utvrđeni su virusi rubeole, citomegalovirus, herpes virus, čije je pogubnost evidentna ukoliko se infekcija zadesi tijekom prvog tromjesečja trudnoće. U Vašoj se gestacijskoj dobi ne očekuju bitnije komplikacije ukoko dođe do infekcije, ali zbog ev. rizika prijevremenog porođaja bilo bi uputno smanjiti rizike oboljenja od bilo koje zarazne bolesti tijekom trudnoće (izbjegavati kontakt s oboljelima, privremeno zabraniti odlazak djetetu u vrtić i sl). Ukoliko ipak do bolesti dođe, uzorčnika infekcije treba pod svaku cijenu nastojati izolirati i provoditi liječenje prema antibiogramu.

Izvor: cybermed.hr

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 2
   RE: Trudnoća i šarlah
21.5.2010 10:21:03   
Anoniman
I ovde ima par reči o tome: KLIK

Sa tog sajta:

Inkubacija je 3-5 dana, zatim nastupa naglo povećanje temperature, grlobolja i osjećaj klonulosti. Sitno točkasti crveni osip se razvije prvog ili drugog dana.

Najizraženiji je pod pazuhom, na prsima, u predjelu gaćica i na unutarnjim stranama bedra i nadlaktica. Koža je suha i hrapava, a od sedmog dana počinje njeno perutanje i ljuštenje. Koža lica je čista, ali je izraženo bljedilo oko usta uz zažarene obraze.

Svaki šarlah prati i nalaz angine u ždrijelu koje je žarko crveno, čisto ili s naslagama, a ponekad se vide i sitna točkasta krvarenja po nepcu.
Limfini čvorovi na vratu su povećani i bolni na dodir. Bolest se dokazuje izolacijom uzročnika iz brisa ždrijela.

Lijek izbora je penicilin, ako dijete nije preosjetljivo. Nakon 24 sata od započinjanja terapije bolesnik više nije zarazan.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Trudnoća i šarlah
21.5.2010 10:23:32   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: prase

Samo bez panike.

Moj brat je imao sarlah kada smo imali 6 godina, isto su mu nesto jako kasno dijagnozirali (tek kada je izbio osip). Do dijagnoze smo spavali u istoj sobi: tri sestre i brat od tetke, brat, mama, tetka i ja (ogromna soba i 3x2 velika kreveta). NIKO se nije zarazio. A samo je tetka prethodno prelezala sarlah. Nije to toliko zarazno da bi moralo da predje.

Kada je moj brat imao zauske, mama me namerno stavljala da spavam sa njim u istom krevetu ne bih li i ja prelezala, ali nije uspelo ni da se zarazim.

Trudnice imaju prirodno visi imunitet od ostalih ljudi...

To sto te grebe grlo moze da bude i na nervnoj bazi jer se plasis da si se zarazila.

Nadam se da sam te bar utesila...


IZVORNA PORUKA: Ivanka 75

Situacija: sve u istom trenutku, danu, nedelji, na raspustu koji smo svi provodili zajedno u selu:
moj rodjak lezi zauske, sestra boginje, a drugi rodjak saralah.
Ja zdrava ko dren!!!! Nista od toga nisam zakacila!!!!


(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 4
   RE: Trudnoća i šarlah
21.5.2010 12:10:12   
AtenA
ja sam prelezala sarlah sa 4 god. niko od ukucana se nije zarazio,a moja mama je bila trudna sa mojom sestrom i to sam pocetak mozda nekih 6-7 nedelja-nije se zarazila

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Trudnoća i šarlah
23.5.2010 21:45:34   
jelena038
moja sestra ga je prelezala kao dete i vracao joj se vise puta, a niko od nas 4-oro ga nije dobio osim nje. prestao je da se vraca kada je tata nabavio kozu, da bi ona pila kozje mleko. kozu smo, posle, uspesno poslali nekim ljudima na selo.

< Poruku je uredio jelena038 -- 23.5.2010 21:46:05 >


_____________________________

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu AtenA)
Direktna veza do poruke: 6
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...



image
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana. Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.  Više >>
image

Anketa

Дуда.
пеперутка16

До када је ваше дете имало цуцлу?

Click Here